close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vacanta la bunicii de la tara



| Organizator:
    Asociatia Colors
| Categorie:
    Proiecte si campanii de voluntariat
| Problema de fond
    Ideea acestui proiect a plecat de la cateva povestiri ale unei voluntare Colors despre problemele copiilor cu care ea lucreaza la Sc. Gen. 13 din cartierul Tractorul din Brasov. Astfel am aflat despre copii provenind din familii cu probleme sociale, carora parintii nu le-au putut oferi o vacanta in ultimii ani si care nu au rude la tara, vara petrecand-o in mijlocul betoanelor sau in fata computerelor. Principala nevoie a acestor copii este de a petrece o vacanta departe de problemele familiei, jucandu-se, simtindu-se bine, facandu-si prieteni si participand la activitati diverse, creative si interactive. La fel de importante am considerat si nevoia de a se dezvolta armonios, in aerul mai putin poluat de la tara, interactionand cu persoane cu varste si experiente diferite si in contact cu natura.

| Scopul proiectului
    Scopul a fost de a oferi copiilor din familii sarace sansa de a merge intr-o vacanta si sa nu ii excludem din viata normala a societatii actuale.
Prin acest proiect am urmarit sa oferim unui grup de 40 de copii provenind din familii cu probleme sociale din cartierul Tractorul din Brasov sansa unei vacante la bunicii de la tara, intr-un mediu sanatos si curat, sa le crestem interesul fata de joaca in aer liber si cunoasterea mediului inconjurator si sa ii punem in contact cu grupul de voluntari si experienta de viata a bunicilor.


Vacanta la bunicii de la tara Vacanta la bunicii de la tara Vacanta la bunicii de la tara

| Aria geografica
    Brasov

| Rezumat
    Proiectul este o initiativa a unui grup de voluntari Colors, care a hotarat ca orice copil are dreptul la o vacanta. Nevoile identificate ale acestor copii au fost de a petrece o vacanta adevarata departe de problemele familiei, de a se juca in aer liber, departe de computere sau betonul blocului, de a-si face prieteni reali, de a avea acces la oportunitati educationale diverse, de a fi doar copii si nimic altceva. Nevoia voluntarilor a fost de a invata sa gestioneze un proiect amplu, destinat copiilor. Prin acest proiect am urmarit sa oferim unui grup de 40 de copii provenind din familii cu probleme sociale din cartierul Tractorul din Brasov sansa unei vacante la bunicii de la tara, intr-un mediu sanatos si curat, sa le crestem interesul fata de joaca in aer liber si cunoasterea mediului inconjurator si sa ii punem in contact cu grupul de voluntari si experienta de viata a bunicilor. Astfel, grupul de initiatori a cooptat alti voluntari animatori si bunici din Sibiu, a gasit locatia taberei, a facut fundraising pentru a acoperi toate costurile si, la finalul lunii august, toata gasca a petrecut o saptamana de vacanta la bunicii de la Cisnadioara. Multumita eforturilor celor 19 voluntari si 8 bunici, 51 de copii au petrecut o saptamana de vacanta, de neuitat, cu activitati diverse, au dobandit abilitati artistice, sociale si deprinderi de viata independenta. Voluntarii au dobandit cunostintele si abilitatile necesare pentru a planifica, organiza si evalua activitati de timp liber gen tabara pentru copii si de a gestiona situatii de criza neasteptate.

| Date beneficiari
    Tinerii voluntari au fost cei care au realizat intregul program al taberei si au fost responsabili cu pregatirea ei, evaluarea copiilor, cautarea de sponsorizari si mediatizarea online, precum si pentru diseminarea rezultatelor. Sugestiile de la evaluare au fost luate in considerate, in eventualitatea obtinerii de fonduri pentru o noua editie. Copiii au putut face sugestii pentru activitatile din tabara (ex jocuri) si au actionat ca diseminatori in randul colegilor si prietenilor lor (motiv pentru care deja avem solicitari pentru a realiza o noua editie in acest an).

| Rezultatele proiectului
    Copiii au trait experienta unei vacante la tara (pentru o parte din ei a fost pentru prima data cand au mers in tabara), in preajma animatorilor si bunicilor adoptivi, dobandind abilitati diverse (artistice, lucru in echipa) si deprinderi de viata independenta (au capacitatea de a petrece autonom o saptamana departe de parinti). Voluntarii au dobandit cunostintele si abilitatile necesare pentru a planifica, organiza si evalua activitati de timp liber gen tabara pentru copii si de a gestiona situatii neasteptate de criza. Bunicii au relationat cu copiii si au fost impresionati de acestia (la finalul proiectului o doamna din grup a donat alimente, jucarii si haine pentru ei). Pentru majoritatea copiilor a fost o experienta grozava, pe care doresc sa o repete. Pentru Asociatie a fost o modalitate de a-i intelege mai bine si de a planifica alte proiecte, pentru anul in curs.
Impactul l-am vazut prin prisma a doua comentarii: colega noastra, profesor la Sc 13 a ramas uimita de comportamentul copiilor in tabara (cuminti si implicati), ea avertizandu-ne anterior ca o parte din copii sunt problematici comportamental. La inceperea noului an scolar ea ne-a declarat ca imbunatatirea comportamentului se vede si la scoala.
Mama unui copil ne-a spus dupa tabara ca fiului ei i-a placut atat de tare, ca ar face orice sa mearga si in anul urmator si ca a plans cand a auzit ca invatatoarea nu l-a selectat pentru programul nostru de creativitate, inceput in aceasta luna in parteneriat cu scoala...



| Bugetul proiectului (in RON)
    30345,00

| Parteneri
    Scoala generala nr. 13 Brasov, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Sibiu, Galeria Creativ, Sarmis SRL, Luca SRL, Donis SRL, Madstel Impex SRL, ombun.org

| Website-ul proiectului
    www.vacantalabunici.com (mutat pe vacantalabunici.plinideidei.ro)





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes