close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Campania "Fertilitatea are nevoie de ocrotire si sprijin"



| Organizator:
    Asociatia SOS Infertilitatea
| Categorie:
    Proiecte si campanii de voluntariat
| Problema de fond
    Campania "Fertilitatea are nevoie de ocrotire si sprijin" a continuat in 2012 ca un raspuns la problema infertilitatii in Romania, o afectiune grava care afecteaza din ce in ce mai multe cupluri aflate la varsta reproductiva, cu repercusiuni multiple in plan medical, afectiv si social. Pe langa neimplinirea resimtita din cauza afectiunii de care sufera, cuplurile infertile din Romania se confrunta cu prejudecatile si mentalitatile invechite, subiectul infertilitatii fiind unul de tip tabu pana de curand. Gravitatea fenomenului este accentuata de faptul ca persoanele afectate de infertilitate, desi contribuie la plata asigurarilor de sanatate, nu aveau acces la proceduri de reproducere asistata medical si tratamente compensate, asa cum se intampla in celelalte tari ale Uniunii Europene. In plus, Romania se confrunta cu un vid legislativ.

| Scopul proiectului
    1. Convingerea autoritatilor ca persoanele hipofertile, dupa ani de lupta cu boala care nu le permite sa procreeze, sunt persoane fragilizate, in situatie de risc emotional si social, iar acestea, in calitatea lor de contribuitori la asigurarile de sanatate, trebuie sustinute.
2. Suscitarea unei ample mediatizari a subiectului infertilitate (si adoptie) in presa romaneasca – TV, radio, presa scrisa centrala si locala, internet.
3. Elaborarea unei platforma web www.vremcopii.ro pe care sa putem informa si consilia cuplurile hipofertile si sa le sustinem in lupta lor pentru a avea copii.


Campania "Fertilitatea are nevoie de ocrotire si sprijin" Campania "Fertilitatea are nevoie de ocrotire si sprijin" Campania "Fertilitatea are nevoie de ocrotire si sprijin"

| Aria geografica
    Bucuresti, Iasi, Timisoara, Constanta, Cluj, Tg. Mures, Suceava, Craiova, Bacau, Ploiesti, Targoviste, Oradea, Sibiu, Brasov

| Rezumat
    SOS Infertilitatea desfasoara o campanie de advocacy pentru drepturile persoanelor afectate de infertilitate, in domeniul reproducerii umane asistate medical si in cel al adoptiei. Toate actiunile noastre s-au desfasurat in regim de voluntariat, facem totul din convingere si entuziasm, cu resurse materiale minime. Cea mai importanta realizare a proiectului este nasterea a peste 150 de copii si obtinerea a cel putin 180 de alte sarcini avansate, copii care pur si simplu nu ar fi existat daca voluntarii Asociatiei SOS Infertilitatea nu si-ar fi dedicat ultimii patru ani din viata campaniei pentru cauza luptei cu infertilitatea si nu ar fi convins Ministerul Sanatatii ca si cuplurile hipofertile din Romania au nevoie de sprijin. S-au nascut copii in familii care altfel nu i-ar fi putut avea!

| Date beneficiari
    Intreaga campanie a fost initiata, planificata, implementata si finantata de catre beneficiari, adica de catre (fosti si actuali) pacienti hipofertili, actionand in regim de voluntariat. Mentionam ca nicuna dintre cele sapte membre din nucleul fondator SOS Infertilitatea nu a beneficiat direct de procedura prin Subprogram (de altfel, mare parte dintre noi, intre timp, am devenit deja mame – sarcini naturale, prin fertilizare in vitro sau adoptie), deci nu a fost o lupta pro domo, ci pentru cauza colectiva.
15 – 20 de voluntari activi, „cercul doi”, cu actiune hebdomadara, in medie cca. 10 ore de voluntariat / saptamana; peste 100 de voluntari punctuali, care s-au implicat in 2012 in cel putin doua actiuni ale asociatiei / au alocat per total minimum 25 de ore de voluntariat. Peste 2460 de membri inregistrati pe forum si peste 3100 de act


| Rezultatele proiectului
    Cea mai importanta realizare a proiectului este nasterea a peste 150 de copii si obtinerea a cel putin 180 de alte sarcini avansate, copii care pur si simplu nu ar fi existat daca voluntarii Asociatiei SOS Infertilitatea nu si-ar fi dedicat ultimii patru ani din viata campaniei pentru cauza luptei cu infertilitatea si nu ar fi convins Ministerul Sanatatii ca si cuplurile hipofertile din Romania au nevoie de sprijin.
S-au nascut copii in familii care altfel nu i-ar fi putut avea! Acest program are un impact, care, dincolo de cifre si statistici, cu toata modestia, este nepretuit si imposibil de cuantificat.
Prin campania voluntarilor Asociatiei SOS Infertilitatea, realitatea medicala si sociala a infertilitatii a fost abordata pentru prima data in Romania. Daca la inceput politicienii nici nu raspundeau mesajelor trimise in sensul recunoasterii infertilitatii ca o boala, acum exista un inceput de politica publica in domeniu si un Subprogram National pentru Fertilizare in Vitro si Embriotransfer. Daca in trecut cuplurile tinere afectate de infertilitate sufereau in tacere, iar infertilitatea era un tabu, acum au inteles ca implicarea directa este solutia pentru semnalarea catre autoritati a normalitatii: fertilitatea are nevoie de ocrotire si sprijin!
2.Mediatizare - aparitii “SOS Infertilitatea” in media: 38 stiri la jurnale TV (prime time), 12 reportaje/documentare TV, 11 reportaje radio, 53 articole in presa scrisa centrala si 34 in cea locala, 164 articole online;
3.Comunicare online: Blog colectiv www.vremcopii.ro >31.000 vizitat


| Bugetul proiectului (in RON)
    54000

| Parteneri
    Ministerul Sanatatii, Comisia pentru Sanatate Publica a Camerei Deputatilor, Fertility Europe, European Society for Human Reproduction and Embriology s.a.

| Website-ul proiectului
    www.vremcopii.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes