close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Project Humanity: Theater Lab 1.0



| Organizator:
    Asociatia April Hub
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Proiectul a fost creat in contextul revenirii după pandemia de COVID-19, când simțeam mai mult ca niciodată nevoia de exprimare și de implicare activa, dar și în ideea de a face primii pași în ceea ce presupune teatrul independent. Teatrul are o putere inerenta de promovare a valorilor umanitare și permite oamenilor de toate vârstele sa înțeleagă și să accepte diferite puncte de vedere, însă statisticile demonstrează ca foarte puțini tineri merg la teatru, fiind astfel nevoie de spectacole pe înțelesul lor, menite să le atragă atenția prin mijloace moderne de exprimare. Anul 2022 a fost Anul european al tineretului, astfel am dorit sa realizam un cadru potrivit pentru exprimare si implicare a tinerilor, oferindu-le posibilități de a învăța, de a-și împărtăși opiniile, încurajând angajamentul civic și coeziunea socială.

| Scopul proiectului
    Proiectul a avut ca obiectiv crearea unui context educativ - cultural pentru tineri, menit să le dezvolte spiritului civic și
democratic, dar și creativitatea și participarea activă.
Obiectivele specifice ale proiectului au fost:
1. educarea tinerilor cu privire la democrație și valori europene
2. generarea accesului la cultură
3. dezvoltarea gândirii critice și a creativității


Project Humanity: Theater Lab 1.0 Project Humanity: Theater Lab 1.0 Project Humanity: Theater Lab 1.0

| Acoperire
    Craiova, Tg. Mures, Reghin

| Rezumat
    Proiectul a avut obiectiv crearea unui context educativ - cultural pentru tineri, menit sa le dezvolte spiritului civic și democratic, dar si creativitatea și participarea activa. Teatrul oferă spațiul și instrumentele necesare comunității pentru a se angaja în dialog, astfel încurajează angajamentul civic si facilitează coeziunea sociala, doua condiții esențiale pentru o societate democratica moderna. De asemenea proiectul a avut la bază și facilitarea tranziției studenților de la actorie pe piața muncii, descoperind ce înseamnă realizarea unei producții private de teatru.
În cadrul proiectului a fost realizat un spectacol de teatru, pe numele „Eu sunt...”, cu un scenariu original inspirat din povești reale ale tinerilor, ce au la bază valorile și principiile europene, dar și o serie de ateliere de teatru forum menite să dezvolte gândirea critica, dar și libertatea de exprimare, având peste 400 de beneficiari fizici și peste 15.000 beneficiari in mediul online.
Proiectul a fost creat în contextul revenirii după pandemia de COVID-19, când simțeam mai mult ca niciodată nevoia de exprimare și de implicare activa, dar și în ideea de a face primii pași în ceea ce presupune teatrul independent. Teatrul are o putere inerenta de promovare a valorilor umanitare și permite oamenilor de toate vârstele să înțeleagă și să accepte diferite puncte de vedere, un lucru esențial într-o societate democratică, însă statisticile demonstrează că foarte puțini tineri merg la teatru, fiind astfel nevoie de spectacole pe înțelesul lor, menite să le atragă atenția prin mijloace moderne de exprimare.


| Date beneficiari direcţi
    Grupul țintă al proiectului a fost reprezentat de tinerii cu vârste între 13 - 35 ani, întregul proiect având peste 500 de beneficiari direcți.


| Activitati
    Pentru a atinge obiectivele setate, activitățile din proiect au fost următoarele: realizarea unui spectacol de teatru inspirat din teme de actualitate, precum și realizarea a 3 ateliere de teatru forum.
Pentru realizarea spectacolului, în primul rând am colaborat cu un regizor, apoi ni s-a alăturat și un coregraf. Toata echipa a contribuit la crearea scenariului, alături de regizor și o asociație, fiind inspirat din probleme reale și actuale, precum războiul din Ucraina, căutarea unui loc de apartenenta, dezvoltarea unor vicii, dar și experiența de stagiar în Bruxelles, la Parlamentul European, în perioada atentatelor teroriste, atingând astfel o serie de subiecte importante pentru o societate democratică, exemplificând valorile europene, precum dreptul la libertate și libera exprimare, egalitate, siguranța, într-o maniera prietenoasa pentru tineri, exemplificând și comportamentul lor în zilele noastre, cum ar fi dependenta de social media.
Crearea spectacolului a durat câteva luni, având loc întâlniri atât in Craiova, cat si in Mureș, el fiind ridicat, în final, pe scena
Teatrului pentru copii si tineret Colibri Craiova, având premiera in aprilie 2023, cu peste 400 de spectatori, urmând o altă reprezentație de tip spectacol lectură în Tg. Mureș, cu peste 50 de participanți.
Au urmat trei ateliere de teatru forum, august, octombrie și decembrie, ateliere menite să pună în scenă diferite probleme cu care se confruntă tinerii pentru a le dezbate și a le confrunta.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a avut impact direct și indirect asupra comunității, oferind oportunități de participare, de dezvoltare a abilităților și cunoștințelor, atât în domeniul civic, cât și în domeniul
artelor. Proiectul a adus comunitatea împreună, deoarece implicarea și angajamentul sunt esențiale. El a contribui la facilitarea conștientizării locale și la construirea spiritului comunității. Acțiunile proiectului au avut ca scop conștientizarea importanței implicării active în comunitate și generarea creșterii gradului de participare a tinerilor, ceea ce s-a și întâmplat.
Proiectul a facilitat accesul la cultura a peste 400 de beneficiari, din feedbackul lor am aflat că jumătate din beneficiari, în jur de 200, au fost pentru prima oara la teatru (am stat de vorbă cu 50 de tineri, dar și cu profesorii ce i-au însoțit la teatru). Spectacolul de teatru are menirea de la dezvolta gândirea critica, dar și de a îi face să conștientizeze probleme din societatea actuala, punând în balanță adevăratele valori, astfel, le-a oferit și un spațiu de introspecție, teatrul fiind un mijloc de promovare a valorilor umanitare.
Atelierele de teatru forum, au debutat cu o serie de jocuri teatrale, apoi s-au pus in scena diferite momente legate de opresiunea bazată pe clasă, sexualitate, etnie, vârstă, prin care valorile europene au fost explicate, precum respectul pentru demnitatea umană, egalitate, statul de drept, solidaritate, creând un cadru liber pentru dezbateri, dezvoltându-le abilitatea de comunicare, gândire critica, exprimare clara a ideilor, susținerea punctului de vedere argumentat.


| Parteneri
    Universitatea de Arte din Târgul Mures, Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova, etc.

| Despre organizator
    Asociația April Hub a luat naștere în 2016, având o vastă experiență de lucru în comunitatea locală. Organizația își propune să dezvolte comunitatea prin programe și proiecte pentru tineri, prin promovarea valorilor europene, cele 17 SDG-uri, dar și să încurajarea inițiativelor din partea membrilor comunității, contribuind la creșterea gradului de participare activă în
societate. Cooperare, toleranță și parteneriat sunt cuvinte cheie pentru organizația April Hub.


| Website proiect
    https://asociatiaaprilhub.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes