close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Bine360 - Suntem bine, facem bine



| Organizator:
    Federația Fundațiile Comunitare din România
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Înainte de februarie 2022, organizațiile din România aveau puțină experiență în gestionarea refugiaților. Sosirea, până în iunie 2022, a peste 84.000 de refugiați ucraineni, a impus o nouă realitate. Chiar și cu mobilizarea rapidă a organizațiilor societății civile, era evidentă nevoia de dezvoltare a competențelor și capacității pentru ca organizațiile să poată oferi sprijin eficient.

Nevoia de răspuns la un context pentru care nu aveau experiență, suplimentată de presiuni financiare, într-un context în care finanțările erau adesea greu accesibile sau inconstante, amplifica stresul asupra echipelor deja epuizate de contextul războiului, imediat după pandemia COVID-19.

Proiectul Bine360 a urmărit să răspundă acestor nevoi, și să ofere organizațiilor sprijinul și resursele necesare ca să-și ducă misiunea mai departe.


| Scopul proiectului
    Bine360 a urmărit să sprijine organizațiile din societatea civilă românească care lucrează cu refugiați să devină mai puternice, eficiente și reziliente. Pe lângă sprijin pentru proiecte, programul a vizat întărirea capacităților organizațiilor, sprijin psiho-emoțional vital pentru echipele lor și dezvoltarea unei rețele sustenabile de expertiză și resurse în domeniu.

Ne-am dorit să creăm o infrastructură solidă care să permită organizațiilor să răspundă prompt și eficient nevoilor refugiaților și să faciliteze colaborarea, pentru o mai bună gestionare a situației refugiaților din România.


Bine360 - Suntem bine, facem bine Bine360 - Suntem bine, facem bine Bine360 - Suntem bine, facem bine

| Acoperire
    București, Iași, Bihor, Timiș, Brașov

| Rezumat
    Prin “Bine360 - Suntem bine, facem bine”, 20 de organizații locale au beneficiat, timp de aproape 10 luni, de sprijin organizațional, psiho-emoțional și financiar pentru a se dezvolta în echipe puternice, reziliente și capabile să susțină pe termen lung persoanele afectate de război. Acest sprijin a fost crucial într-un context în care accesul la finanțare și resurse pentru nevoile sau proiectele lor era dificil, iar organizațiile se confruntau cu o nouă criză, nefamiliară lor, la scurt timp după cea sanitară și umanitară din timpul pandemiei COVID-19.

Proiectul a fost derulat de către Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) și Fundațiile Comunitare București, Brașov, Iași, Oradea și Timișoara, fiind finanțat de People in Need.

Bine360 a inaugurat un model complex și strategic de a susține organizațiile care lucrează cu persoane afectate de război și care sunt expuse zi de zi încărcăturii emoționale. Pe lângă granturile obținute, organizațiile au avut oportunitatea să-și dezvolte capacitatea, să se profesionalizeze și să inițieze procese de gândire strategică, iar FFCR și fundațiile comunitare au construit o metodologie de creștere a capacității cu care să sprijine și alte organizații din România, în anii ce urmează. Susținând creșterea și suportul emoțional al oamenilor din organizații punem umărul la cultivarea unor echipe mai coezive și mai motivate să susțină pe termen lung proiecte semnificative în comunități.


| Date beneficiari direcţi
    Peste 100 de profesioniști și voluntari din 20 de organizații din societatea civilă

| Activitati
    În perioada ian-aug 2023, FFCR și Fundațiile Comunitare au asigurat:
- Acordarea de finanțări de cca. 6000 EUR/organizație pentru nevoile operaționale urgente ale celor 20 de organizații beneficiare.
- Analize de nevoi pentru fiecare organizație, realizate de Fundațiile Comunitare după formarea dedicată din proiect.
- Sprijin pentru dezvoltarea organizațională a beneficiarilor, prin finanțare dedicată și consultanță, în funcție de analizele de nevoi și aplicațiile organizațiilor.
- Programe de sprijin psiho-emoțional, prin finanțări dedicate, adaptate dimensiunii și necesității fiecărei organizații beneficiare.
- Dezvoltarea și implementarea de către beneficiari a proiectelor care continuau munca lor cu refugiați, prin finanțări de aproximativ 13.250 EUR/organizație.
- Suport, instrumente și îndrumare la nivel local pentru organizații, precum și organizarea a trei ateliere naționale, pe teme de fundraising, safeguarding și protecția beneficiarilor.
- Inițierea unei comunități de practică a organizațiilor, prin 3 întâlniri online soldate cu 2 petiții către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
- O întâlnire fizică în iulie 2023, pentru a oferi un context de conectare și reflecție pentru organizații și a stabili obiectivele de creștere ulterioare ale proiectului.
- Sprijin pentru organizarea a 5 evenimente, unul în fiecare comunitate, cu ocazia zilei de 24 August, pentru a consolida legăturile între organizații la nivel comunitar.
- Monitorizarea și evaluarea acțiunilor


| Rezultatele proiectului
    Bine360 a inaugurat un model complex și strategic de a susține organizațiile care lucrează cu persoane afectate de război și care sunt expuse zi de zi încărcăturii emoționale. Pe lângă granturile obținute, organizațiile au avut oportunitatea să-și dezvolte capacitatea, să se profesionalizeze și să inițieze procese de gândire strategică, iar FFCR și fundațiile comunitare au construit o metodologie de creștere a capacității cu care să sprijine și alte organizații din România, în anii ce urmează. Susținând creșterea și suportul emoțional al oamenilor din organizații, proiectul a ajutat la cultivarea unor echipe mai coezive și mai motivate să susțină pe termen lung proiecte semnificative în comunități.

Prin Bine360, organizațiile au beneficiat de granturi de bază pentru a-și acoperi cele mai urgente nevoi, asigurându-le stabilitatea financiară, sprijin psiho-emoțional, sprijin pentru dezvoltarea organizațională prin analize de nevoi și finanțare dedicată, finanțare și îndrumare pentru proiecte care să continue munca lor cu refugiați, contexte de învățare și schimb de experiențe și consiliere din partea fundațiilor comunitare.

Modelul de sprijin psiho-emoțional a fost cea mai apreciată componentă a proiectului, având un impact pozitiv și fiind un pas important în abordarea holistică a problemelor cu care se confruntă organizațiile non profit. Suplimentar, dezvoltarea unei metodologii de analiză de nevoi a fost considerată esențială, și rezultatul ei a servit organizațiilor beneficiare ca ghid de dezvoltare pe termen lung.


| Parteneri
    Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR), Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Iași, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Comunitară Oradea, Fundația Comunitară Brașov, People in Need, 20 de organizații beneficiare ale proiectului

| Despre organizator
    Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel național interesele fundațiilor comunitare din România care adoptă și respectă misiunea, obiectivele, principille și standardele FFCR. Federația Fundațiilor Comunitare din România susține în prezent 18 fundații comunitare, care au implementat în total peste 9400 de proiecte în 30 de județe și au mobilizat peste 86 de milioane de lei în investiții comunitare.

| Website proiect
    https://ffcr.ro/bine360-suntem-bine-facem-bine/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes