close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Stop Legea Educației. Nu respectă drepturile elevilor cu CES



| Organizator:
    Asociația Help Autism
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    În România peste 100,000 de elevi au certificat de orientare școlară și sunt considerați elevi cu cerințe educaționale speciale. Un număr dublu (estimează ONG-urile care-i reprezintă) au nevoie de sprijin adaptat, dar părinții lor refuză să obțină certificatul CES. Așteptarea a fost ca noua lege a educației să le ofere școlilor cadrul legislativ să-și îmbunătățească spațiile și să-și pregătească cadrele didactice și personalul auxiliar pentru ca unitățile să ofere cu adevărat un mediu incluziv de educație oricărui elev, indiferent de (diz)abilitate.

Pe 27 feb, Ministrul Educației prezintă legile educației. În martie, HELP Autism depune Observații privind proiectul Legii învățămîntului preuniversitar, observații care nu sunt luate în seamă. Mai mult, noul text publicat în mai introduce un aliniat discriminatoriu și abuziv.


| Scopul proiectului
    Scopul a fost apărarea drepturilor copiilor cu dizabilitate / CES, obiectivul specific a fost modificarea legii învățământului preuniversitar - eleminarea aliniatului 11 din art 68 și modificarea altor articole ce aduceau atingeri grave dreptului copilului la educație.

Stop Legea Educației. Nu respectă drepturile elevilor cu CES Stop Legea Educației. Nu respectă drepturile elevilor cu CES Stop Legea Educației. Nu respectă drepturile elevilor cu CES

| Acoperire
    -

| Rezumat
    În mai 2023 am oprit noua Lege a Educației de la promulgare, pentru că aducea grave atingeri drepturilor copiilor cu dizabilități. Cu ajutorul comunității formate din ONG-uri și părinți, am reușit să scoatem din lege articolul ce lăsa la latitidunea școlii integrarea copiilor cu CES.

7046 de oameni au semnat petiția în 72 ore
156 de ONG-uri au semnat scrisoarea deschisă către guvern și comunicatul de presă

Observațiile depuse în martie pe noua lege a educțaiei nu fuseseră luate în seamă. Mai mult, în noul text publicat în mai apare un aliniat nou ce aduce grave prejudicii drepturilor elevilor cu dizabilități de a învăța în orice țară.

Pe 12 mai, HELP Autism inițiază o acțiune de solidarizare pentru cauza celor 100 000 de elevi cu CES care învață în grădinițele și școlile din România și pentru cei ce urmează să între în învățământul de masă.

Această campanie blitz ia forma unui plan de criză:
>> 12 mai - se publică petiția online ce strânge 7046 de semnături
>> 15 mai - se trimite o scrisoare deschisă semnată de 156 de ONG-uri coalizate de HELP Autism
>> 17 mai - se trimite un comunicat de presă preluat de maj publicațiilor mari din România
Organizațiile locale au făcut pressing la deputații locali, organizațiile naționale au fost prezente la guvern și au luat cuvântul în comisiile prin care a trecut legea.

Aceste acțiuni au dus la elimininarea alin. 11 din art. 68 care prevede că: „Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante”, articol incompatibil cu dreptul fundamental la educație și în contradicție cu toate celelalte prevederi și obligații reglementate în aceeași lege.


| Date beneficiari direcţi
    Ministrul Educației
300 de deputați și senatori


| Activitati
    feb 2023 - Ligia Deca, ministrul educației, prezintă noile legi ale educației
martie - HELP Autism, FEDRA și RO TSA depun observații
mai - se publică textul final în consultare publică, text ce nu ia în considerare observațiile noastre și în care apare un aliniat nou ce aduce grave prejudicii drepturilor elevilor cu dizabilități de a învăța în orice țară - alin 11 din art 68.

Pe 12 mai, HELP Autism inițiază o acțiune de solidarizare pentru cauza celor 100 000 de elevi cu CES care învață în grădinițele și școlile din România și pentru cei ce urmează să între în învățământul de masă.

Această campanie blitz ia forma unui plan de criză:
>> 12 mai - se publică petiția online ce strânge 7046 de semnături
>> 15 mai - se trimite o scrisoare deschisă semnată de 156 de ONG-uri coalizate de HELP Autism către 300 de deputați și senatori
>> 17 mai - se trimite un comunicat de presă preluat de maj publicațiilor mari din România
Organizațiile locale au făcut pressing la deputații locali, organizațiile naționale au fost prezente la guvern și au luat cuvântul în comisiile prin care a trecut legea.

Aceste acțiuni au dus la elimininarea alin. 11 din art. 68 și la modificarea altor articole.


| Rezultatele proiectului
    Legea Învățământului Peuniversitar, în formula de text actuală, protejează dreptul elevilor cu minți și abilități diverse la educație de masă, finanțată de stat și permite școlilor să solicite fonduri pentru a pregăti mediul și echipa pentru a oferi un învățământ incluziv.


| Parteneri
    Autism Europe, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), WORLD VISION România, DECLIC, Coaliția pentru Educație, Centrul pentru Legislație Nonprofit (CNLR), Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Școala de Valori, Consiliul Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Asociația Pentru Valori în Educație, Asociația FDP - Protagoniști în Educație, Asociația MAGIC, AMAIS - Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială, Asociația CONIL, Centrul STEP BY STEP, Asociația Lindenfeld - Ajungem MARI, cele 150 de organizații din RO TSA și FEDRA

| Despre organizator
    HELP Autism a susținut peste 3200 de copii și tineri diagnosticați cu autism din 2010 până astăzi, devenind cea mai mare organizație dedicată cauzei. Ghidăm pașii lor de la evaluare și diagnostic la terapie, de la integrare școlară la tranziția spre viața de adult. Suntem alături de familiile lor la fiecare pas, cu fiecare nevoie. Visăm și luptăm pentru ei, construim pentru noi o România care îmbrățișează mințile diverse cu inimi deschise.

| Website proiect
    https://helpautism.ro/proiecte/solidaritate-fara-precedent-mii-de-persoane-si-sute-de-ong-uri-s-au-mobilizat-impotriva-discriminarii-din-noua-lege-a-educatiei-nationale



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes