close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte







| Organizator:
    
| Categorie:
    
| Problema de fond
    Bucureștiul se autodistruge prin intoxicare, din cauza gravității și a complexității urgențelor de mediu. Sănătatea oamenilor, dezvoltarea economică a companiilor și calitatea vieții fiecăruia dintre noi sunt direct afectate de problemele de mediu, așa cum reiese și din Raportul de cercetare privind starea mediului lansat în 2022: https://platformademediu.ro/cercetare



Rădăcina răului este sistemică: lipsa colaborării și starea de conflict permanent care subminează administrarea orașului și împiedică o acțiune strategică, la care să participe actorii relevanți pentru rezolvarea problemelor de mediu ale Capitalei, la nivel administrativ și al societății civile. Pornind de la cercetare, consultăm stakeholderii interesați pentru a identifica prioritățile de mediu, într-un prim exercițiu colaborativ după modelul collective impact.


| Scopul proiectului
    Pornind de la problemele expuse în Raportul de mediu și prioritățile identificate colaborativ, facilităm dialogul între autorități, societate civilă, experți și companii cu scopul de a înlocui conflictul cu acțiunea orientată spre soluție și proiecte comune.

Obiective:
1) să creeze o comunitate pregătită de impact colectiv, pentru a rezolva problemele de mediu ale capitalei, până în 2025;
2) să co-finanțeze strategic proiecte pilot din mai multe surse private, urmărind cei 7 piloni din raport și prioritățile comunității platformei, dar și posibila scalare de către autorități.




| Aria geografica
    București, Ilfov

| Rezumat
    Problemele de mediu din București sunt atât de complexe încât nicio autoritate publică, organizație sau companie nu poate spera să obțină un impact semnificativ singură. Rădăcina răului este sistemică, deseori legată de lipsa încrederii și a colaborării.

Platforma de mediu e un spațiu neutru de colaborare, care aduce laolaltă autorități, societate civilă, companii și experți dornici să contribuie pentru îmbunătățirea parametrilor de mediu din capitală. Am pornit compilând datele existente în Raportul privind starea mediului în București. În 2023, am susținut 11 proiecte cu finanțări de peste 3.6 milioane lei și am facilitat dialogul într-o comunitate cu peste 100 de stakeholderi. Proiectele finanțate cuprind:

- Protejarea zonelor naturale urbane și a biodiversității: Natura dintre blocuri și Traversăm prin verde (Asociația Parcul Natural Văcărești);

- Îmbunătățirea calității spațiilor verzi publice: Împreună în grădina de lângă bloc (Floreasca Civică), Roots grădini urbane (Culturalis), Verde citadin (CSR Nest), Împreună în grădina școlii (Cu Ochii pe Verde), Grădina cu povești (P.A.V.E.L), Grădina OPEN (ClimatoSfera);

- Monitorizarea calității aerului: Aerlive.ro (Ecopolis);

- Modele circulare pentru reducerea și administrarea deșeurilor: Dâmbovița, apă dulce (NOD Makerspace), Academia de Compost (ClimatoSfera, Livada Comunitară Mărțișor, Asociația pentru Consum Sustenabil și Culturalis);

Comunitatea platformei a devenit o voce a societății civile din București, facilitând dezbateri despre modificarea Legii spațiilor verzi și a Codului urbanismului, ori campanii de advocacy precum interzicerea suflantelor, protejarea parcurilor din București sau Centura Verde.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți sunt:

Comunitatea platformei de mediu a facilitat dialogul între peste 100 de stakeholderi diferiți din cadrul societății civile, mediului academic, administrației publice, consiliilor locale, Parlamentului României și mediului business, în cadrul a peste 15 de întâlniri comunitare și mese rotunde organizate în 2023.

Echipele organizațiilor finanțate, specialiștii contractați și voluntarii care contribuie direct la implementarea proiectelor și organizarea activităților, totalizând aprox. 580 de persoane.

Participanții la activitățile organizate în proiecte și utilizatori ai infrastructurii create, aproximativ 160.000 de persoane. Spre exemplu, aceștia sunt elevi care s-au bucurat gratuit de atelierele de educație ecologică, bucureșteni care au acces în timp real la date despre poluarea aerului, vecini care ajută la îngrijirea grădinilor din fața blocului, pacienții și personalul spitalului de oncologie care beneficiază de grădina nou amenajată, studenții Universității de Construcții care acum utilizează spațiul verde din fața căminului C7, iubitorii de natură care beneficiază de 2 noi trasee de biodiversitate în Pădurea Băneasa și Pajiștea Petricani, cetățenii care compostează în proximitate la una din cele 4 stații, reducând volumul de deșeurilor care ajung la depozitare.





Noua finanțare strategică oferită de ING Bank la începutul lui 2024 va crește exponențial impactul și numărul de beneficiari la care Platforma de Mediu va ajunge în București: 6.25 milioane de lei pentru programul de protecție a biodiversității in mediul urban al Asociației Parcul Natural Văcărești în 5 zone cheie (lunca Dâmboviței în amonte Lacul Morii, Pajiște Petricani, Valea Saulei, Lacul Dobroești, Pădurea Băneasa) și 3.75 milioane de lei pentru ”În zona ta”, granturi dedicate inițiativelor de mediu din 42 de micro-comunități din oraș.



| Activitati
    Platforma de mediu este un teren neutru de colaborare. În 2023, am continuat proiectele din primele 2 runde (calitatea aerului, zone naturale urbane și grădini comunitare) și am deschis noi apeluri de finanțare (management deșeuri, biodiversitate, eficiență energetică) cu ajutorul unor sponsori noi, bazându-ne pe datele din Raportul de mediu (2022) și prioritățile reieșite din comunitatea platformei.



Fundația Comunitară București a continuat să faciliteze dialogul în comunitatea platformei și în 2023, aducând împreună grupuri civice, ONG-uri, specialiști, oameni din companii, administrația publică și politicieni prin întâlniri lunare pentru dezbaterea teme importante (Codul Urbanismului, Legea spațiilor verzi) și inițierea unor proiecte comune de advocacy (Centura Verde, interzicerea suflantelor).



Mai multe companii au fost cooptate în platformă (ING Bank, FAN Courier, Nhood, Coca‑Cola, PENNY, GreenPoint, ENGIE) pentru a susține :

Continuarea proiectelor selectate în rundele 1 și 2 pentru monitorizare calității aerului (Ecopolis), spatii verzi (CSR NEST, Cu ochii pe verde), zone naturale urbane (Asociația Parcul Natural Văcărești) și grădini pentru comunității (Culturalis, Floreasca Civică, P.A.V.E.L, Climatosfera);

Finanțarea unor modele circulare de reducere și administrare a deșeurilor prin runda 3 (NOD Makerspace, consorțiu Academia de Compost);

Lansarea rundelor 4 și 5, pentru biodiversitate urbană și eficiență energetică.



| Rezultatele proiectului
    În 2023, Platforma de mediu a susținut 11 proiecte care transformă capitala într-un oraș bun de trăit printr-o finanțare de peste 3.6 milioane lei și facilitează dialogul într-o comunitate cu peste 100 de stakeholderi din medii diferite.

Proiectele finanțate în rundele 1 și 2 au intervenit în 8 grădini comunitare dintre blocuri și în grădina spitalului oncologic pentru copii, au amenajat grădini pedagogice în 3 școli, au organizat 50 de evenimente comunitare, au dezvoltat 3 politici publice alături de comunități, au compilat raportul despre poluarea aerului în București, analizând în premieră poluarea cu NO2 folosind mostre pasive.
Proiectele din runda 3, pentru modele circulare de reducere și administrare a deșeurilor, sunt în primul semestru al implementării. Dintre rezultatele parțiale amintim 4 stații de compostare înlocuite, lansarea primei rețele de compostare de proximitate din București și organizarea a 3 ateliere dedicate compostării urbane. La finalul lui 2023, am lansat încă 2 noi apeluri de finanțare pentru biodiversitate urbană și eficiență energetică.


Comunitatea a adus laolaltă ONG-uri și experți, oameni din companii, administrația publică, consiliile locale și politicieni într-un spațiu neutru de colaborare, prin organizarea a 15 întâlniri recurente pentru a dezbate și iniția proiecte comune de advocacy ca:
- stoparea amendamentelor aduse Legii spațiilor verzi și Codului Urbanismului - 4 scrisori deschise adresate Parlamentului, 2 dezbateri și 3 mese rotunde ;
- campanii pentru www.CenturaVerde.ro, eliminarea folosirii suflantelor în București.


| Bugetul
    247 LEI

| Parteneri
    Organizațiile finanțate în 2023 (runde 1, 2 și 3): Runda 1, continuare proiecte în anul 2 de implementare: Asociația Parcul Natural Văcărești, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociația CSR Nest; Runda 2, primul an de implementare : Asociația Culturalis, Asociația ClimatoSfera, Asociația P.A.V.E.L., Grupul de inițiativă Floreasca Civică, Grupul de inițiativă Cu ochii pe verde, Runda 3, primul semestru de implementare: NOD Makerspace, Academia de compost (consorțiu format din Livada Comunitară Mărțișor, Asociația pentru Consum Sustenabil, Asociația Culturalis, Asociația ClimatoSfera). Companii care au investit în Platforma de mediu în 2023, incluzand rundele lansate la finalul anului: ING Bank Romania, FAN Courier, Nhood Romania, Coca‑Cola HBC România, PENNY Market, GreenPoint Management (rundele 1,2 și 3), runda 4 (PENNY Market), Runda 5 (Engie Romania). Organizații membre ale comunității Platformei de Mediu: Fundația Comunitare București, ING Bank, Asociația Mai Mult Verde, Asociația Preocupaţi de Viitor, Acțiunea Comunitară Tineretului, Asociația Ateliere fără frontiere, Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, Asociația Viitor Plus, Asociația Culturalis, Asociația Pro Reciclare, Nu Depozitare, Asociația P.A.V.E.L, Asociația ECOTECA, Grup Civic Vatra Luminoasa, Grupul Floreasca Civică, Asociația ”Mission 4 Life”, Grupul Inițiativa Favorit, Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Asociația ARCEN, Asociația Grow Up Romania, Grupul de Inițiativă Civică Icoanei Ioanid, Grupul Civic VREM SCHIMBARE, Universitatea Tehnică de Construcții Bucuresti, Asociația ClimatoSfera, Asociația Parcul Natural Vacaresti, Civitta, Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea, Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociația Străzi Pentru Oameni, Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația Basar, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Asociația A.R.T. Fusion, Universitatea din București, Asociația Viitor Plus, CRPE - Centrul Român de Politici Europene, Asociația Alergăm de Plăcere, Salvați Codrii Vlăsiei, Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan, Grupul de inițiativă Aici a fost / ar putea fi o pădure, Asociația Nod Makerspace, Asociatia pentru Consum Sustenabil, specialiști în sustenabilitate și jurnaliști.

| Despre organizator
    Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri deinițiativă pentru adezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri definanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 12 ani, a finanțat peste 800 de proiecte și burse din București și Ilfov cu 4.7 milioane de euro.



| Website proiect
    https://platformademediu.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes