close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Timișoara4All



| Organizator:
    Asociația CED România Centrul de Excelență prin Diversitate
| Categorie:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    Scopul proiectului a fost acela de a îmbunătăți accesibilitatea obiectivelor și conținuturilor culturale, crearea de conținut cultural accesibil, creșterea capacității locale privind incluziunea persoanelor cu dizabilități în activități culturale și turistice, precum și promovarea Timișoarei ca destinație pentru turism cultural accesibil.

În același timp, proiectul a pus în valoare diversitatea culturală locală, spațiile vizate reflectând în mod echilibrat influențele multiculturale care și-au pus amprenta asupra dezvoltării și evoluției orașului de-a lungul istoriei.




| Aria geografica
    Asociația Ceva De Spus; Asociația Prin Banat; Sano Touring Experience S.R.L. - Accessible Romania by Sano Touring; European Network for Accessible Tourism - ENAT; Hungary 4All

| Rezumat
    Persoanele cu dizabilități au diverse tipuri de nevoi speciale, particularizate în funcție de situația specifică a fiecărei persoane, dar care se leagă toate de conceptul de accesibilitate, fie ea fizică, senzorială sau în comunicare.

Proiectul a pornit, astfel, de la necesitatea îmbunătățirii accesibilității spațiilor cu destinație culturală din Timișoara în scopul asigurării unor condiții favorabile pentru participarea mai largă persoanelor cu dizabilități la activități culturale și de turism.

Punctele de pornire au fost reprezentate de elementele necesare pentru crearea unui produs de turism cultural accesibil: spații disponibile, facilități existente sau care pot fi create cu resursele disponibile, canale și mijloace de comunicare adecvate pentru profilurile extrem de particulare ale publicului țintă.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți: min. 100 persoane cu dizabilități, operatori culturali, agenți de turism, ghizi

Participanți/public la activități: 60 de persoane care au utilizat aplicația Audara, au fost voluntari la conferință sau au vizitat expoziția „Feel the City”


| Activitati
    Conceptul „Nimic pentru noi, fără noi” a fost implementat la modul cel mai concret, pentru a co-crea produse culturale incluzive și a contribui la deschiderea operatorilor culturali către publicul cu dizabilități.

S-a realizat auditarea accesibilității a 26 de spații cu destinație culturală cu ajutorul aplicației Audara.

Prin consultare permanentă și testare de către persoane nevăzătoare care au dobândit deficiența în variate circumstanțe și, ca atare, dispun de experiențe proprii extrem de diferite, a fost creat conținut cultural accesibil inovator, care a schimbat fundamental conceptul proiectului și a avut un impact major inclusiv asupra prezentării și comunicării: pentru o experiență tactilă autentică s-a ajuns la concluzia că este ideal ca machetele din expoziție să aibă dimensiuni de aprox. 40x40x40 cm și cele din kiturile tactile de max. 14x14x14 cm, față de aprox. 10x10x10 cm prevăzut în proiect pentru toate machetele; am inclus cinci lucrări de artă tactilă contemporană; fundalul sonor al materialelor audio reprezintă creația unui tânăr student la muzică, nevăzător. Expoziția s-a transformat astfel într-un concept care exemplifică din multe perspective modul în care se poate accesibiliza un spațiu muzeal sau expozițional astfel încât să aibă acces toți vizitatorii, indiferent de abilități.

Proiectul a fost promovat la nivel internațional printr-o conferință care s-a desfășurat în format hibrid, cu participarea de experți străini.


| Rezultatele proiectului
    Nu este cazul

| Bugetul
    Site-ul proiectului https://timisoara4all.eu și paginile social media

Canalele Asociației CED România

Canalele partenerului Accessible Romania by Sano Touring https://accessibleromania.com

Canalele partenerului ENAT https://www.accessibletourism.org/?i=enat.en.events.2358

Coordonatoarea proiectului pe paginile social media proprii și în cadrul rețelelor din care face parte:
- European Accessibility Resource Centre AccessibleEU
- Romanian Diversity Chamber of Commerce

ENAT a prezentat proiectul în cadrul conferinței internaționale organizate la finalizarea proiectului CulTourData https://www.cultouriscapital.eu/cultourdata, care s-a desfășurat în perioada 10-11 ianuarie 2024 la Chemnitz, Germania

Paginile social media ale artistei plastice Lucreția Maiorescu
LEI


| Parteneri
    Proiectul „Timișoara culturală - oraș european, oraș al tuturor” (Timișoara4All) a pornit de la necesitatea de a îmbunătăți accesul persoanelor cu dizabilități la activități culturale și de turism.

Proiectul a generat condiții și premise favorabile incluziunii pe mai multe planuri, toate legate de conceptul de accesibilitate și pornind de la resursele existente ale partenerilor implicați: aplicația inovativă Audara pentru auditul accesibilității muzeelor creată de către CED România, expertiza Accessible Romania by Sano Touring, ENAT și Hungary4All în domeniul turismului accesibil, persoanele cu dizabilități membre ale Asociației Ceva De Spus și competențele Asociației prin Banat în domeniul managementului cultural.

Acțiunile întreprinse au efect pe termen mediu și lung, asigurând sustenabilitatea proiectului și după anul 2023, în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii. Proiectul a creat premise solide pentru promovarea Timișoarei ca destinație disability-friendly și a generat un precedent inovator, prin care patrimoniul construit al orașului se prezintă copiilor și adulților nevăzători sub formă de kituri tactile formate din machete 3D și broșuri.

Prin expoziția „Feel the City”, proiectul a adus peisajului cultural românesc (și nu numai) un concept inovator și incluziv, în care tehnologia (machete tactile 3D, broșuri tactile, platforma audio-ghid ArtEcho), arta tactilă contemporană, comunicarea incluzivă (utilizarea unui limbaj simplificat, destinat persoanelor cu dificultăți de înțelegere, în format text pentru panotaj și audio în 7 limbi, precum și utilizarea de plăcuțe informative scrise și în limbaj Braille), conceptul de expunere și locația accesibilă au arătat că o expoziție se poate adresa cu același succes tuturor categoriilor de public.


| Despre organizator
    

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes