close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Niciodată Singur



| Organizator:
    Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor
| Sectiune:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Programul Niciodată Singur și-a asumat misiunea de a alina sentimentul de izolare și singurătate al vârstnicilor și este prezentă în viața a 300 de vârstnici care locuiesc singuri din București, Pitești, Ploiești, Brăila, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara. Concret, fiecare vârstnic înscris în program, are alocat un voluntar din comunitate care îl vizitează, îl ascultă și îl sprijină. În plus, Niciodată Singur oferă fiecărui vârstnic înscris în program o excursie gratuită, mese de sărbătoare (Paște, Crăciun, Ziua Vârstnicului), ieșiri la teatre, muzee și alte activități. Seniorii sunt sărbătoriți la fiecare zi de naștere, iar vârstnicii cu venituri reduse primesc și un sprijin material lunar. Voluntarii participă și ei la aceste evenimente și ajută și la organizarea unor ieșiri de grup, prin care se consolidează relația celor doi.
Programul contează an de an pe peste 300 de voluntari, oameni care dedică o mare parte a timpului lor liber bunicilor singuri. Organizația acordă o atenție sporită recrutării și selecției voluntarilor, dar și asupra întregului proces de compatibilizare și mai departe, a relației cu vârstnicii lor. Voluntarii participă în mod curent la sesiuni de informare și grupuri de sprijin și ghidaj în ceea ce privește relația cu vârstnicul. În 2023, am organizat 14 sesiuni de recrutare, 9 sesiuni hibride de sprijin și voluntarii au participat alături de vârstnici la 102 ieșiri de grup sau individuale. Tot împreună au fost în 8 excursii și 876 de oameni au celebrat împreună la evenimentele organizate în jurul marilor sărbători pentru vârstnici și voluntari.



| Scopul proiectului
    Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor a realizat în 2021 cel mai amplu studiu din România despre singurătatea vârstnicilor. Acesta arată că 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de seniori, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate. Studiul mai arată că pentru 64% dintre vârstnici o zi obișnuită înseamnă activități în interiorul casei. Jumătate dintre ei nu beneficiază de sprijin din partea apropiaților sau comunității, mai mult de o treime nu au cu cine să schimbe o vorbă sau pe cine să se bazeze la nevoie. Singurătatea „este ca un deșert”, „ca o groapă adâncă”, „ca și când cineva ți-a tăiat aripile”. „Am permanent sentimentul că trebuie să-mi omor timpul cu ceva, dar timpul ar trebui trăit, nu omorât.” Acestea sunt doar câteva dintre răspunsurile date de participanții la studiu.




| Acoperire
    9

| Rezumat
    Programul de vizite are ca principale surse de finanțare facilitatea 20% și donatori individuali.

| Date beneficiari direcţi
    Vârstnici 65+, care și-au pierdut partenerul sau nu au avut niciodată unul, locuiesc singuri într-unul dintre orașele în care avem echipe de voluntari și suferă de singurătate (conform scalei UCLA a singurătății pe care am adaptat-o pentru a evalua starea percepută de singurătate a vârstnicilor).

| Activitati
    În 2023, am avut 14 sesiuni de recrutare (aproape lunar), iar spre deosebire de anul 2022, în care am crescut mult numărul de beneficiari, ne-am concentrat pe creșterea numărului de voluntari. În paralel cu recrutările, am organizat 9 sesiuni lunare de tip grup-suport, numite întâlnirile Voluntari pentru voluntari, în care voluntari din toate orașele s-au întâlnit în format hibrid și au împărtășit din provocările lor. Grupul este resursa și întâlnirile sunt facilitate de către un psiholog, pe teme ca limitele personale, legăturile intergeneraționale, comunicarea asertivă. În cadrul întâlnirilor, voluntarii main oi au putut să se conecteze mai bine cu voluntarii vechi, care au putut să devină mentori și sprijin pentru cei la început de drum. Evenimentele Niciodată Singur sunt unele cu tradiție: mesele de sărbătoare, excursiile de vară, ieșirile de grup trimestriale, aniversările. În 2023, evenimentele nu au mai fost doar pentru vârstnici, ci pentru vârstnici și voluntari. Ele au scopul de a încuraja socializarea dintre vârstnici și voluntari, iar participarea voluntarilor în 2023 nu a mai fost doar pentru a oferi sprijin, ci pentru ca și ei să se apropie unii de ceilalți și a deveni o comunitate mai închegată. Un grup unidirecțional de sprijin, grupul s-a transformat în comunitate de sprijin, unde voluntarul este la fel de important ca vârstnicul, iar în centrul intervenției stă relația de prietenie dintre ei.


| Rezultatele proiectului
    Am terminat anul 2023 cu un număr de 351 de voluntari activi, în 11 orașe din România. 294 dintre ei au vizitat câte un beneficiar de cel puțin 2 ori/lună, au sunat săptămânal, i-au însoțit la ieșiri sau în excursie, i-au sprijinit cu diverse situații de viață care devin mai greu de gestionat la vârsta a treia (plata facturilor, însoțit la diverse drumuri) și au legat relații de prietenie care i-au ajutat pe vârstnici să se simtă conectați la comunitate și prețuiți. Restul voluntarilor au fost implicați în acțiuni punctuale la cămine de vârstnici sau au ajutat la ieșiri, fiind o formă prin care voluntari care trec prin perioade mai complicate (unii pierd beneficiarul, alții au și ei situații personale de viață) pot să rămână în continuare la noi, însă primesc atribuții mai punctuale și mai puțin constante. Ne dorim voluntari care pot să rămână alături de noi pe termen lung și asta a însemnat și că a trebuit să găsim o formă prin care călătoria voluntarului să aibă inclusă și o variantă de tranziție, nu de ieșire direct din program.


| Parteneri
    București, Brăila, Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Ploiești, Pitești, Brașov, Timișoara

| Despre organizator
    

| Website proiect
    Relațiile interumane sunt complicate în sine, așa că a trebuit să gestionăm diverse nepotriviri de caracter, de așteptări, schimbări de priorități. Asistentul social și coordonatorii de voluntari îi sprijină pe aceștia să găsească cea mai bună rezolvare și soluție, plus că mulți dintre ei au acum la dispoziție și întâlnirile lunare Voluntari pentru Voluntari, unde atât ceilalți voluntari, cât și psihologul, oferă suport în a găsi soluții.
Pentru a elimina renunțarea prematură a voluntarilor, procesul de recrutare este unul destul de solicitant: o aplicație online, o sesiune de cunoaștere, o serie de documente complexe și o sesiune de compatibilizare facilitată de un asistent social sau un coordonator de voluntari.




Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes