close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Români de poveste



| Organizator:
    ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ BIGGER PICTURE
| Categorie:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Romani de poveste raspunde unei mari nevoi identificate in piata educationala si culturala – lipsa de resurse non formale despre oamenii valorosi ai Romaniei. Din pacate, multi dintre copiii nostri nu mai stiu cine sunt Brancusi sau Iorga. Incercam sa schimbam aceasta paradigma si sa le aratam copiilor acestei generatii ca exemplele din trecut sunt si astazi modele si sursa de inspiratie.
Mai mult, conceptul incearca sa arate lucrurile extraordinare pe care personalitatile din colectie le-au facut in arta, istorie, literatura, sport si stiinta, incercand sa destrame mentalitatea paguboasa a conceptiilor de genul In Romania nu avem oameni valorosi, Romania nu a avut niciodata modele, etc.



| Scopul proiectului
    Romani de poveste isi doreste sa transforme busturile din parc si lectiile plicticoase de la scoala in poveste. Echipa #aFostOdata propune o abordare fresh si digitala a unui continut potrivit atat celor mici cat si adultilor prin implementarea sa in moduri cat mai diferite si mai putin pretioase, pretentioase si snoabe - la metrou, la muzeu sau pe gardul scolii. Ne dorim cresterea nivelului de alfabetizare culturala si apropierea publicului de simblouri nationale extrem de importante pentru identitatea si cultura noastra generala.

Români de poveste Români de poveste Români de poveste

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul Români de poveste pleacă de la o intrebare legitima - cum incurajam interesul copiilor si tinerilor pentru modele valoroase romanesti? Prin intermediul acestui proiect ne propunem sa facem educatie multiculturala si non-formala intr-o maniera agreabila si usor livrabila, promovand Romania si oamenii sai valorosi.
Românii de poveste inseamna o colectie de 25 de povesti - Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Sofia Nădejde, Hariclea Darclée, George Enescu, Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu, Al. I. Cuza, Ecaterina Teodoroiu, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Henri Coandă, Aurel Vlaicu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Emil Racoviță, Grigore Antipa, Nadia Comăneci, Smaranda Brăescu, Ana Maria Brânză, Traian Vuia, Ana Aslan și Stefan Luchian - implementata pe www.afostodata.ro. Pe langa continutul audio (accesibil pe site, iTunes si Spotify povestile au si fise de lucru si quizuri interactive - https://afostodata.ro/romani-de-poveste/.). Mai mult, acestea sunt traduse si in limba semnelor romane pentru copiii cu deficienta de auz. Pe langa acest continut digital, conceptul inseamna zeci de ateliere non formale si expozitii in scolile bucurestene, un metrou branded, un volum tiparit, un corner care face face parte din traseul de vizitare a Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa si proiecte in diaspora.
Români de poveste este un proiect de constientizare si advocacy cu impact social pe termen lung: descoperirea de catre publicul tanar - prin poveste, joc si digitalizare - a romanilor valorosi de azi si de ieri, despre care s-ar putea sa nu stie mare lucru, sperand ca in felul acesta putem creste un public de care este mare nevoie in anii urmatori.



| Date beneficiari direcţi
    Publicul acestui concept este alcatuit din familii cu copii, clase de elevi si profesorii lor, romani din diaspora.
- expozitie Calea Victoriei Ziua Culturii Nationale - 1500 persoane
- treasure hunt Auchan Titan - 400 beneficiari
- expozitie Croatia - 60 copii si adulti, romani si straini
- Exploratori de poveste, Muzeul Antipa - 140.000 vizitatori ( perioada iunie/decembrie 2023)
- caravana Sector 6 - 300 de elevi, 10 scoli
- proiect MNLR - 200 de elevi, 5 scoli
- metrou branded - 4000 de scanari Qr code
- carte Romani de poveste - 700 de volume vandute


| Activitati
    Romani de poveste se desfasoara de 3 ani in online si in offline. In online este o colectie de 25 de povesti pe www.afostodata.ro. Pe langa continutul audio (accesibil si pe iTunes/Spotify, acestea sunt traduse si in limba semnelor romane. In offline programul a crescut in diverse abordari. Lansarea a avut loc in 2019 la Muzeul George Enescu in prezenta violonistului Alexandru Tomescu. Un alt moment cheie a anul 2022 cand am initiat la Muzeul Cesianu Filipescu o expozitie interactiva dedicata Romancelor de poveste. Anul maturitatii acestui proiect este 2023. În ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, trecătorii au putut accesa expoziția outdoor interactivă, plasata pe Calea Victoriei 151 (Casa Cesianu – Filipescu). In luna aprilie am dus conceptul sub forma de treasure hunt intr-un centru comercial. Pe 1 iunie am lansat Exploratori de poveste la Muzeul Antipa, parte din trasul de vizitare. Cu sprijinul Asociației Românilor din Croația conceptul a ajuns si in diaspora, la Zagreb si la Split. La inceputul scolii am initiat o caravana in 10 școli din sectorul 6 unde pe langa ateliere cu 300 de copii am transformat gardul scolii in spatiu expozitional. Tot in toamna, la MNLR pornind de la scriitorii de ieri, am pus fata in fata cu scriitorii de azi 200 de elevi de liceu. Pe 1 decembrie cultura a inceput sa mearga cu metroul pentru ca am lansat un metrou branded care a circulat pe M2 2 luni. Finalul anului a transformat conceptul si intr-un volum tiparit.

| Rezultatele proiectului
    Ceea ce reuseste sa faca acest proiect este schimbarea de perspectiva. Toti cei care asculta povestile si afla informatii despre Romanii de poveste sunt extrem de uimiti de cate lucruri invata din acestea. Dincolo de faptul ca pot alege modul in care acceseaza continutul (fie printr-o expozitie, fie digital, fie citind volumul tiparit, fie printr-o vizita la muzeu) conceptul este de fapt o modalitate prin care incercam sa le aratam oamenilor din jurul nostru ca avem modele extraordinare pe care ar trebui sa le pretuim mai mult. Românii de poveste sunt cei care au pus țara noastră pe harta lumii prin descoperirile lor, prin recordurile mondiale pe care le-au doborât, prin arta sau talentul lor excepțional. Ei află cine este soprana româncă pentru care s-a compus pentru prima dată un rol în operă, cum a învățat alfabetul Emil Racoviță de la Ion Creangă sau ce s-a întâmplat cu cele 200 de scrisori de dragoste pe care Nicolae Iorga i le-a scris soției sale si inteleg ca dincolo de aceste nume sunt povesti de viata extraordinare. Noi credem cu adevarat in puterea povestii de a ne face sa pretuim mai mult ceea ce ne defineste ca popor. Avand in vedere cifrele proaste de alfabetizare, avem nevoie sa ne crestem un public avizat, educat, interesat. Nu putem face asta decat vorbindu-le copiilor pe limba lor si oferindu-le exemple valoroase.

| Bugetul
    245 LEI

| Parteneri
    Start ONG, Ministerul Culturii, Fundatia Bosch Romania

| Despre organizator
    Suntem Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture și iubim cultura si educatia non-formala. Misiunea noastra este sa producem continut de calitate intr-o maniera moderna si digitala, promovand diversitatea si incluziunea pentru toti copiii.Din 2018 dezvoltam platforma educationala online - www.afostodata.ro. Traficul platformei este de 100.000 accesari lunare, avem o comunitate de 32.000 de followers pe FB si cel mai mare canal de YouTube din Romania cu povesti traduse in limba semnelor.

| Website proiect
    www.afostodata.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes