close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Memoria Națională



| Organizator:
    Asociația Free Miorița
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Colecțiile destructurate ale Bibliotecii Naționale a României nu au fost niciodată o prioritate și problema a fost puțin comunicată în spațiul public, o parte dintre informații ajungând și la mine, fără să îmi dau seama de anvengura problemei. În 2018, când efectuam un stagiu de documentare la Biblioteca Națională, am aflat mai multe informații și am luat decizia de a mă implica în salvarea acestui patrimoniu cultural aflat într-o stare inacceptabilă de degradare. În 2022 am semnat, ca reprezentant al Asociației Free Miorița și inițiator al proiectului, un acord de parteneriat cu Biblioteca Națională, reprezentată de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, manager. Împreună cu echipa bibliotecii, am evaluat situația, am făcut scenarii de lucru, am stabilit proceduri și o metodologie de lucru, punând bazele proiectului Memoria Națională.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului Memoria Națională este de a salva și de a reintegra toate aceste publicații destructurate, aflate într-o stare critică în colecțiile Bibliotecii, devenind astfel disponibile publicului larg, cercetătorilor și specialiștilor.
Obiective:
1. Comunicarea către public și autorități a acestei probleme și atragerea de fonduri, sponsori, parteneri și voluntari.
2. Decontaminarea, desprăfuirea şi selecția publicațiilor destructurate.
3. Prelucrarea bibliografică a publicațiilor decontaminate și reintegrarea lor în colecții.
4. Digitizarea publicațiilor.


Memoria Națională Memoria Națională Memoria Națională

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Memoria Națională este un proiect strategic, de recuperare a patrimoniului cultural scris și de reconstituire a istoriei culturii naționale.
Context: Biblioteca Naţională a României (BNaR) este păstrătoarea memoriei documentare naţionale, prin funcţia sa specifică, unică la nivel naţional, de a colecta, a prezerva, a organiza şi a comunica patrimoniul naţional scris, în toate formele sale de manifestare.
Fondurile destructurate sunt acele fonduri intrate în colecțiile BNaR, încă din 1955, care nu au putut fi organizate și conservate corespunzător, o estimare recentă efectuată în cele 14 depozite cu o suprafață de 4.500 mp indică un număr de aproximativ 4.500.000 unități bibliografice. Principala cauză a acestei stări de fapt a fost absența unei infrastructuri adecvate: un sediu, resurse financiare și umane.
Obiectivul proiectului Memoria Națională este de a recupera aceste publicații, de a le reintroduce în colecțiile BNaR și de a le pune la dispoziția publicului larg, a cercetătorilor și a specialiștilor.
Principalele activități desfășurate în cadrul proiectului, însumând până în prezent peste 2.000 ore:
1. Preselecția și igienizarea primară a publicațiilor.
2. Transport de la BNaR la IRASM și înapoi la BNaR.
3. Iradierea în cadrul IRASM.
4. Procese biblioteconomice de integrare a fondurilor destructurate: desprăfuire, selecţie, evidență și prelucrare bibliografică, organizare a colecțiilor de publicații, punere în valoare și comunicare a colecțiilor.
5. Activități de comunicare în vederea ridicării gradului de constientizare a subiectului de către publicul larg și autorități.
6. Activități de atragere a sponsorilor, partenerilor și voluntarilor în proiect.
Rezultate: au fost decontaminate și sunt în curs de prelucrare/reintegrare circa 13 tone de documente.


| Date beneficiari direcţi
    1. Biblioteca Națională a României, care astfel își va îndeplini mai bine misiunea și rolul de a dezvolta, organiza, conserva, cerceta, accesibiliza, comunica şi a pune în valoare, sub multiple forme, patrimoniul documentar naţional, în scopul susținerii informării, studiului, cercetării și educației.
2. Categorii distincte de public, cum ar fi elevi, studenți, cercetători sau specialiști care vor avea acces la noi informații și publicații.
3. Persoane private sau publice din ţară sau străinătate interesate de cultura şi civilizaţia românească (cum ar fi de exemplu instituții de cultură, biblioteci, muzee, prin acces direct sau schimburi/expoziții).


| Activitati
    Activități strategice:
1. Evaluarea situației de fapt (estimat număr/volum publicații destructurate) și identificarea de soluții de lucru, având în vedere constrângerile de spațiu și de resurse.
2. Evaluarea soluțiilor pentru decontaminare, elaborarea unui plan de lucru și a unei metodologii care să permită scalarea proiectului.
3. Elaborarea unui plan de comunicare externă - nume și logo campanie, website, fotografii, prezentare către posibili sponsori și parteneri.
4. Activități de comunicare internă și externă pentru conștientizarea problemei și atragerea de resurse umane și financiare.
5. Implicarea partenerilor în proiect: Departamentul de Iradieri Tehnologice IRASM din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și FAN Courier.

Activități specifice:
1. Prioritizarea și igienizarea primară a publicațiilor pentru decontaminare.
2. Pregătirea transportului şi efectuarea lui de la BNaR la IRASM și înapoi la BNaR.
3. Decontaminarea prin iradiere cu Cobalt60 la IRASM.
4. Procese biblioteconomice de integrare a fondurilor destructurate: selecţia, evidența și prelucrarea bibliografică, organizarea colecțiilor la raft, punerea în valoare și punerea la dispoziţia publicului.
5. Activități de promovare și de creştere a gradului de conștientizare de către publicul larg și autorități: apariţii în presă, expoziţii, comunicări ştiinţifice etc.
6. Activități de atragere a sponsorilor, partenerilor și voluntarilor în proiect.


| Rezultatele proiectului
    Demararea proiectului a adus la o schimbare de atitudine și implicare atât în cadrul Bibliotecii Naționale cât și la Ministerul culturii, instituția în subordinea căreia activează BNaR. De asemenea, prin campania de comunicare externă publicul românesc a fost informat despre această gravă situație a patrimoniului cultural, fiind invitat să se alăture cauzei.
În cifre, au fost peste 2.000 de ore de muncă în diferitele faze ale proiectului, iar până acum au fost decontaminate și sunt în curs de prelucrare/reintegrare în colecții peste 13 tone de unități bibliografice, din care 8800 kg cărți și periodice format mic, 4.200 kg de periodice format mare și 25 kg hărți.


| Bugetul
    243 LEI

| Parteneri
    Biblioteca Națională a României, Departamentul de Iradieri Tehnologice IRASM din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, FAN Courier.

| Despre organizator
    Free Miorița activează din 2012 în societatea românească, demonstrând că ”se poate” și că fatalismul nu mai are loc aici. Am iluminat ultimele 4 școli fără electricitate din România și peste 330 de familii în toată țara prin campania Lumină pentru România, am ajuns cu o Dacia 1310 până-n Mongolia, am făcut cu bicicleta turul României sau aventuri la Nordkapp, în Kîrgîzstan sau Cuba, iar acum scoatem la lumină patrimoniul cultural uitat de zeci de ani în depozitele Bibliotecii Naționale.

| Website proiect
    www.memorianationala.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes