close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Picături de BINE - spălătorie comunitară



| Organizator:
    Asociația Zi de Bine
| Sectiune:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    La 20 de minute de Cluj, la marginea localității Sânpaul, în cartierul de romi, gunoiul se aruncă ilegal, nu toată lumea are apă și curent, copiii sunt duși și aduși cu microbuzul la școală, dar în rest nu au un loc pentru activități, unii dintre ei se căsătoresc prea repede… Sănătate precară, sărăcie, marginalizare. Problema principală rămâne nesiguranța locativă - faptul că 89% dintre construcțiile ridicate nu sunt deținute în proprietate personală. Proprietarii nu au acte. În catastife, situația nu e roz deloc: din 101 gospodării doar jumătate sunt conectate la sistemul electric și chiar mai puține sunt conectate la rețeaua publică de canalizare și au apă curentă. Și poate vreo 10 au baie proprie în locuință… context în care fetele comunității își petrec zilele spălând de mână ore întregi, zi după zi.

| Scopul proiectului
    Prin acest proiect, ne-am propus ca spațiul să nu fie doar un loc pentru curățarea hainelor, ci să devină în timp un loc de întâlnire pentru copii și adulți. Mulți puști ne-au mărturisit că nu își fac temele pentru că acasă efectiv nu au loc, nu au birou. Și atunci am vrut să creăm în aceste containere și un loc prietenos pentru teme și pentru lectură, cu o mini bibliotecă, pentru că timpul în care aștepți să se spele hainele și nu le mai speli tu de mână e timp câștigat pentru acești copii. E timpul lor, un concept nou pentru ei, căruia noi vrem să-i dăm un rost educațional.

Picături de BINE - spălătorie comunitară Picături de BINE - spălătorie comunitară Picături de BINE - spălătorie comunitară

| Acoperire
    comuna Sânpaul, jud Cluj

| Rezumat
    „La cartier” îi spune în actele oficiale ale primăriei. N-ui vreo formă de așezare, așa cum formal definim așezările omenești. E un loc la marginea localității, pitit în spatele gardului pe care scrie mare că e interzis să arunci gunoaie.

Din 1900 sau chiar mai devreme aici au început să locuiască, pe terenuri abandonate, oameni care n-aveau unde să locuiască. Numa’ de niște ani, de când cu munca sezonieră prin Germania, Italia, Anglia, vechile colibe improvizate din lemne, cartoane, folii de plastic, au început să fie înlocuite cu bolțari și cărămidă, multe dintre ele neterminate. Fără uși, neracordate la apă, fără canalizare, cu WC în curte, spălat la mână, duș la lighean.
Azi, e acasă pentru vreo 500 de suflete. Mulți dintre ei, în special de pe partea fără apă și canalizare, trăiesc cu copiii lor într-o sărăcie extremă și într-o marginalizare socială crâncenă, chiar și printre ai lor. Lupta pentru supraviețuire a aranjat cumva mica comunitate pe niște straturi sociale la care unii veghează de zor. Cam 100 de copii trăiesc, se joacă și cresc aici. Primăria se asigură că au acces la educație și medic de familie, dar mediul este complicat și realist vorbind, epuizant. Viața e grea pentru toți copiii de aici, dar pentru fete poate fi îngrozitoare. Unele nici nu termină 8 clase că se căsătoresc și dispar înapoi în spatele munților de haine de spălat.


| Date beneficiari direcţi
    Locuitori ai cartierului de romi din Sânpaul, aproximativ 500 de persoane, dintre care peste 100 de copii care merg la școală și au nevoie de haine curate.

| Activitati
    În mai puțin de o lună de zile, Asociația Zi de Bine, cu sprijinul Primăriei comunei Sânpaul, au pus la dispoziția locuitorilor noul spațiu care include mașini industriale de spălat și uscat haine, un loc de făcut teme și o mini bibliotecă, pentru activități educative și recreative. Iar lângă intrare am montat și un coș de baschet, ca un sâmbure pentru ceea ce ar putea fi o zonă de joacă pentru copii, dacă oamenii s-ar dezvăța de aruncatul gunoaielor pe jos, și nu la tomberoanele prevăzute de primărie.
După mai multe vizite în locație, întâlniri cu angajații Primăriei, în mod special cu lucrătorul social, dar și cu directoarea școlii din localitate, am ales amplasamentul pentru cele două containere în care am amenajat spălătoria, am împărțit rolurile și atribuțiile, alcătuit bugetul, după care au urmat achizițiile și lucrările de curățenie și construcție.
Am încercat să rămânem aproape de comunitate, nivelul de neîncredere fiind destul de ridicat. Am vorbit cu părinți și copii, cu alți lideri informali, încercând totodată să găsim acea persoană din comunitate în care are încredere și Primăria, dar și membri comunității, pentru a o putea angaja ca administrator al locului.
În final, am reușit să o găsim și totodată am obținut promisiunea din partea directoarei că după darea în folosință a spălătoriei va veni pentru a face lecții remediale cu copiii din comunitate, în mod voluntar. La inaugurare, a venit și a adus cu dumneaei primele cărticele.


| Rezultatele proiectului
    E greu să măsori binele când oamenii trăiesc în așa condiții că bine poate însemna orice. Și un ghiozdan cu rechizite și un sac cu cartofi și o rețetă de la medic. Care bine e mai bine? Care bine e mai mare?

Sunt peste 100 de copii în comunitatea de la marginea localității Sânpaul, toți cu povești de „e un elev foarte bun” sau „pe el nu are nimeni cine să-l ajute”. Pe toți îi știu după nume, după note și după adeverințele medicale doamna Rodica, lucrător social al primăriei din Sânpaul. Așa că o credem pe cuvânt când zice că nu facem rău ce facem - o spălătorie și uscătorie comunitară, cu tot cu spațiu de lectură și făcut lecții.
„E foarte oportun acest proiect pentru că pe acești copii nu are nimeni cine să-i ajute când ajung acasă. Mulți sunt cu părinții plecați, rămași doar cu bunici bolnavi… Cred că la început vor veni de curiozitate și apoi vor veni de plăcere pentru că își vor putea rezolva niște probleme casnice, de familie, dar și vor învăța lucruri noi și bune, pentru că noi le vom fi alături,” ne-a asigurat și directoarea școlii din comună.
Cert este că hainele se spală acum la mașină și fetele au mai mult timp liber, o persoană din comunitate a fost responsabilizată prin angajare să aibă grijă de loc, iar până acum nu s-au raportat nici daune, nici furturi. Iar doamna care este mediatorul școlar pentru comunitate, aduce cu mașina dumneaei hainele altor copii, din alt sat, care trebuie să meargă și ei curăței la școală și nu au cum.


| Parteneri
    Primăria comuna Sânpaul, jud. Cluj. Parteneri financiari – Lidl, EON, Unicredit Bank, Leroy Merlin

| Despre organizator
    Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru unele cauze, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolaltă pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.

| Website proiect
    https://www.zidebine.ro/proiecte/picaturi-de-bine/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes