close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Întoarce timp pentru Pământ



| Organizator:
    
| Sectiune:
    Campanii sociale
| Problema de fond
    „Iulie 2023, cea mai calduroasă lună înregistrată”, „Avertismentele climatologilor”, „Vremea a creat haos în țară”, „Cod portocaliu și galben pentru furtuni și grindină”... Acestea sunt doar câteva dintre titlurile care au făcut înconjurul presei cu mai puțin de două luni înainte de Maratonul Olteniei 2023 și cu o lună înainte de ceea ce s-a dovedit a fi ziua în care Planeta și-a epuizat resursele din 2023: 2 august.
Într-un an de 365 de zile, cum a fost și 2023, resursele regenerabile ale Pământului au fost epuizate de către umanitate în ziua 214, de Ziua Suprasolicitării Planetei. Această zi marchează anual date esențiale ale capacității biologice și amprentei ecologice generate de activitățile umane.


| Obiectivele campaniei
    În fața acestei provocări, Maratonul Olteniei a creat „Sportivi pentru Natură”, o platformă dedicată conștientizării acțiunilor pe care sportivii trebuie să le aplice pentru a prelungi timpul Pământului și a arătat potențialele efecte ale unui viitor distrus de lipsa de implicare în problemele mediului înconjurător. Campania a vizat creșterea gradului de conștientizare asupra nevoilor naturii în rândul comunității de alergători și cicliști adunate în jurul celor 11 ediții ale Maratonului Olteniei, precum și în rândul entuziaștilor de sport în aer liber, fie că sunt profesioniști sau amatori.

Întoarce timp pentru Pământ Întoarce timp pentru Pământ Întoarce timp pentru Pământ Întoarce timp pentru Pământ Întoarce timp pentru Pământ

| Acoperire
    București, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Jiu, Constanța, Iași

| Rezumat
    Într-un an cu 365 de zile, așa cum a fost și 2023, resursele regenerabile ale Pământului au fost epuizate în ziua 214. Timpul nu poate fi dat înapoi pentru că natura nu are un buton de "Reverse". Ca răspuns la această provocare, pe 2 august, de Ziua Suprasolicitării Planetei, Maratonul Olteniei a lansat "Sportivi pentru natură" - o platformă dedicată conștientizării cu privire la acțiunile pe care sportivii și iubitorii de natură ar trebui să le ia în considerare.

Campania atrage atenția asupra nevoilor mediului și întărește comunitatea Maratonului Olteniei, mobilizând participanții într-o misiune comună: protejarea Planetei prin sport. Platforma "Sportivi pentru natură" oferă instrumente pentru a salva și a întoarce timpul pentru Pământ prin popularizarea comportamentelor conștiente din punct de vedere ecologic în diverse contexte strâns legate de practicarea sportului: deplasarea către locurile de antrenament, alimentația, alegerea echipamentelor sportive și exemplul bun dat în comunitate.

Campania a fost promovată pe posturile de televiziune și radio, în mediul online, pe social media, precum și în presa națională și internațională.


| Public țintă
    Campania "Întoarce timp pentru Pământ" s-a adresat comunității adunate în jurul Maratonului Olteniei, formată din sportivi și iubitori de natură, care participă la acest eveniment de 11 ani încoace, dar și celor care au un interes față de mediu și iau măsuri pentru a conserva resursele Planetei. Campania s-a desfășurat pe plan regional și a fost promovată pe posturile de televiziune și radio, în mediul online, pe social media, precum și în presa națională și internațională, iar județele vizate au fost București, Dolj, Vâlcea, Olt, Gorj, Constanța, Iași.

| Activitati
    Lansată pe 2 august, pentru a contribui la conștientizarea Zilei Suprasolicitării Planetei și a necesităților mediului înconjurător, platforma Sportivi pentru Natură oferă instrumente pentru a salva și întoarce timpul pentru Pământ, popularizând comportamentele conștiente față de natură în diverse contexte legate de sport: deplasarea la locul de antrenament cu mijloace de transport ecologice, alegerea unei alimentații provenite din surse locale, alegerea echipamentelor sportive de calitate care rezistă în timp și pot fi reciclate, precum și oferirea unui exemplu în comunitatea sportivă.
Într-o perioadă în care resursele Pământului sunt consumate mult mai rapid decât pot fi regenerate, consecințele asupra mediului sunt vizibile. Comportamentele iresponsabile față de Pământ ies în evidență la fel de mult ca un text scris invers. Astfel, într-o eră în care inteligența artificială preia din ce în ce mai multe domenii ale vieții noastre, Maratonul Olteniei a fost reimaginat de către inteligența artificială în contextul anului 2042 și comunicat printr-o serie de mesaje esențiale scrise invers pentru a atrage atenția.
Imaginile generate în campanie au redat un viitor în care sportivii aleargă printre munți de deșeuri, prin zone uscate sau inundate, în peisaje devastate de efectele negative ale schimbărilor climatice.
Imaginile din expoziția creată de AI, „Maraton 2042", au fost utilizate într-o campanie pe rețelele de socializare și în mediul digital, precum și în cadrul unei expoziții în timpul celei de-a 11-a ediții a Maratonului Olteniei.

Pentru a amplifica acest mesaj, dar și pentru a exemplifica în mod vizual imposibilitatea de a da timpul înapoi, a fost organizată o cursă reală dedicată Pământului, la care au fost invitați personalități cheie și participanți tradiționali la Maratonul Olteniei.
Larisa Iordache, cunoscuta gimnastă olimpică, mondială și europeană, Radu Restivan, sportiv și fondator al 321sport #RunningCulture, împreună cu Ondrej Safar, CEO al CEZ România, au inițiat o acțiune sportivă inedită: au alergat un kilometru cu spatele, ca simbol al faptului că timpul nu poate fi întors și că acțiunile fiecăruia dintre noi contează.
Provocarea alergării cu spatele a fost repetată la evenimentul Maratonului Olteniei, unde CEO-ul companiei, Ondrej Safar, împreună cu Dana Govoreanu, campioană națională la atletism, au alergat cu spatele ultimii 500 de metri din cursa de trail run, reluând mesajul și către publicul participant la eveniment.


| Rezultatele campaniei
    14.844.000 de impresii și 4.677.000 de utilizatori unici înregistrați în campania online, excluzând platformele de social media ale influencerilor de sport implicați.
Peste 98.000 de vizualizări ale videoclipului pentru cursa de alergare cu spatele (Facebook, YouTube).
Pagina de Facebook a CEZ România s-a clasat în primele 25% dintre cele mai vizualizate pagini în comparație cu toate paginile, în perioada 19 august - 1 septembrie 2023.
Peste 30 de apariții în media online, în publicații din România și din străinătate.
81.509 vizite pe pagina „Sportivi pentru Natură - Maratonul Olteniei".
Peste 150.500 de ore întoarse pentru Pământ prin adoptarea comportamentelor responsabile față de mediu, conform calculatorului online de pe pagina „Sportivi pentru Natură - Maratonul Olteniei".
Comunitatea „Sportivi pentru Natură" continuă să înregistreze noi jurăminte pentru Pământ și va continua să promoveze sportul în condiții responsabile față de mediu.


| Parteneri
    

| Despre organizator
    We are living in unprecedented times of change and challenges, and we need to look at the world with new eyes, aiming to answer the questions of tomorrow with approaches that will facilitate new growth. It is experience + imagination that will solve current and future problems and guide businesses to further results. Complex problems need clarity and simple solutions, which start with imagination. Imagination is the result of experience, empathy and possibility. Our imagination is set for result

| Website proiect
    https://maratonulolteniei.ro/sportivi-pentru-natura/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes