close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



QUB Education



| Organizator:
    
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    QUB este proiectul care a îndemnat școlile să iasă din sălile de clasă și să abordeze educația altfel. Inițierea acestuia a fost motivată de faptul că educația trebuie să fie mai mult decât predarea și învățarea de informații; ea trebuie să ofere o experiență holistică.

Nevoile beneficiarilor au fost identificate prin intermediul unor cercetări și consultări ample desfășurate în comunitatea școlară și mediul local. S-a observat dorința crescută de a învăța în moduri interactive și relevante. S-a conturat nevoia unui ecosistem unit care primește și/sau oferă experiențe educaționale.

Totodată, Qub își propune să fie inclusiv precursorul Centre for Life, Art and Science, construit de Primărie, locul unde să îi locul unde să îi creștem rădăcinile. Un conectat la valorile și programele centrelor mari din Europa.


| Scopul proiectului
    Scopul QUB a fost să creeze un mediu educațional stimulativ și relevant, îmbinând un spațiu de laborator cu un spațiu de tip Maker Space, care să încurajeze învățarea holistică, interdisciplinară și să pregătească elevii pentru provocările și oportunitățile din lumea contemporană. Proiectul este orientat spre crearea unei experiențe educaționale relevante.

Ne-am propus să dezvoltăm abilități practice și a competențe sociale (lucrul în echipă, comunicarea și rezolvarea de probleme), să facilităm conexiuni între elevi, profesori, artiști, cercetători și membri ai comunității.


QUB Education QUB Education QUB Education

| Aria geografica
    Cluj – Napoca, Jud Cluj

| Rezumat
    QUB (qub.education) a venit în întâmpinarea nevoii crescânde de transformare a procesului educațional, pentru a pregăti elevii nu doar pentru succesul academic, ci și pentru provocările și oportunitățile viitoare. Prin Qub am lansat o provocare. Dacă școlile nu pot oferi acces la spații de artă, de laborator și experimentare, ar fi dispuse să-și îmbunătățească programa prin includerea acestor experiențe, în cazul în care ar avea acces la ele?
Astfel s-a creat Qub. Venit dintr-o nevoie de completare a procesului tradițional de predare, care poate fi adesea restrictiv și insuficient pentru a cultiva creativitatea, gândirea critică și abilitățile practice. Obiectivul nostru a fost să dezvoltăm o programă de experiențe interdisciplinare și interactive, integrând toate componentele STEAM și un spațiu construit pe principiul ergonomiei și acesibilității în învățare. Ne-am concentrat pe două direcții: Comunitatea Școlilor și Spațiul Qub. Rețeaua Comunitatea Școlilor a atins în primul an de funcționare 36 de școli cărora le oferim posibilitatea de a invita un artist, de a participa la ateliere și traininguri, de a-și construi spații imaginate de către elevi. La Qub am creat 140 de ateliere tematice, și-au desfășurat orele 94 de clase, adnume min. 2500 de elevi și profesorii lor au ales să străbată orașul și să completeze una dintre materiile programei școlare la noi. Și invers, noi am susținut 129 de ore în școli, iar 30 de artiști au creat în 313 ateliere.
Rezultatele sunt încurajatoare și relevante: există o creștere a implicării elevilor în procesul educațional, și o dezvoltare a abilităților sociale și creative. Am observat o mai mare colaborare între școli și comunitatea locală, consolidând legăturile dintre dintre dintre educație și realitatea socială și culturală.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii nostri directi sunt:
Elevii care au participat la ateliere in Qub și la școli: peste 4500
Elevii care au participat la cluburi: 100
Școli implicate: 36
250 profesori din comunitatea scolilor
Public general care a participat la evenimentele de tip Open Experience (pentru publicul larg părinți, tineri etc): peste 5000


| Activitati
    Activitatea proiectului se desfășoară în mai multe direcții, fiecare destinată unui anumit public țintă. Astfel, pentru elevi, organizăm Ateliere STEAM și Cluburi. În urma identificării și selectării temelor relevante și a facilitatorilor calificați, am dezvoltat materiale și resurse potrivite pentru diferite categorii de vârstă și domenii. Ne-am dezvoltat materialele continuu și am îmbunătățit banca de resurse pe care o punem la dispoziție acestora. Peste 70 de ateliere au fost create astfel încât acestea să poată fi urmate atât independent, cât și sub forma unor module. Pentru profesori, am organizat traininguri și sesiuni informative despre metodologia pe care o urmăm, modalități de implicare sau chiar de a aduce activități în propriile școli, motiv pentru care am organizat 129 de ateliere educaționale în 9 școli din Cluj, în cadrul QUB@School, participând 1000+ elevi.

Pe parcursul întregului proiect, am consultat și implicat activ toți beneficiarii, atât elevii, cât și profesorii, prin adaptarea de teme care prezintă interes (Clubul de BioInginerie, Ateliere cu Artiști), cât și prin monitorizarea și evaluarea continuă a progresului și impactului proiectului, pentru a identifica succesul și pentru a face ajustări în funcție de feedback-ul primit. Prin aceste activități și metodologii, am urmărit să oferim o experiență educațională care să încurajeze învățarea inter- și transdisciplinară, stârnind curiozitatea și interesul pentru științe și arte.


| Rezultatele proiectului
    Pentru perioada ianuarie - decembrie 2023, QUB a desfășurat următoarele activități: ateliere organizate prin participarea elevilor unei clase întregi, cluburi cu implicarea tinerilor doritori, cluburi susținute de profesori, training-uri, mobilități internaționale, ateliere susținute de partenerii educaționali și de către artiști în școli, evenimente publice numite și Qub experience prezente în mai toate evenimentele cheie ale Clujului, prin care au beneficiat atât grupuruile țintă în mod direct, cât și comunitatea în ansamblu.

În primul rând, am îmbunătățit accesul la educație STEAM, prin organizarea celor 108 ateliere și 8 cluburi (de trei luni fiecare) din QUB Space, și a celor 313 ateliere de artă în școli facilitate de 30 de artiști, proiectul oferind elevilor din 36 de școli clujene acces la o gamă diversificată de activități educaționale. Această experiență interdisciplinară a contribuit la îmbogățirea cunoștințelor și abilităților elevilor, fapt ce a condus la un nivel crescut al implicării și satisfacției elevilor și profesorilor, sporindu-le implicarea în proiectele pe care le desfășurăm. Fluxul de elevi și profesori care revin la noi este în creștere constantă.

În ceea ce privește rezultatele neintenționate, proiectul a generat un impact pozitiv asupra imaginii școlilor implicate, precum și asupra coeziunii și solidarității în comunitate – profesorii au început colaborări neașteptate, iar elevii au lucrat la proiecte cu elevi din alte școli. Participarea la activitățile publice menționate deja a dus la implicarea unui număr mare de părinți și tineri.


| Bugetul
    246 LEI

| Parteneri
    Inspectoratul Scolar Judetean Școala Gimnazială “Octavian Goga” Școala Gimnazială “Traian Dârjan” Liceul Teoretic “Eugen Pora” Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” Școala Internațională Transylvania College Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” Școala Specială pentru Deficienți de auz “Kozmutza Flora” Colegiul Național “Gheorghe Șincai” Colegiul Național “Emil Racoviță” Liceul Teoretic “Báthory István” Școala Gimnazială “Iuliu Hațieganu” Școala Gimnazială “Gheorghe Șincai” – Florești Liceul Teoretic “Dumitru Tăuțan” – Florești Școala Internațională Spectrum Colegiul Ortodox Cluj-Napoca Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Liceul Teoretic Elf Liceul cu Program Sportiv Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Colegiul Național „George Barițiu” Green School Școala pe roți Școala Gimnazială Apahida Liceul Teoretic „Samuel Brassai” Școala Gimnazială „Ion Creangă” Școala Gimnazială Internațională Spectrum Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță SOLIS School of Life - Florești Școala Generală „Nicolae Iorga” Cluj-Napoca Liceul Teoretic „Apáczai Csere János” Cluj-Napoca Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj-Napoca Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Cluj-Napoca ArtiVistory Collective Asociația Fapte Asociația Studenților Fizicieni din UBB Cinema Arta Cinema Victoria Classic Unlimited Electric Castle Emerson EvoCariera Federația Tinerilor din Cluj Filarmonica de Stat Transilvania Fundatia Botnar Grupul PONT Jazz in the Park Niz.naiu OM Studio - Centru Coregrafic Organizația Studenților pentru Natură OurCluj Reflect Therapy Scientifica SciPublic Forum Sports Culture Transilvania International Film Festival Universitatea Babeș-Bolyai Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca Universitatea Tehnică Cluj-Napoca Wello Young Engineers Club

| Despre organizator
    Centrul Cultural Clujean (CCC) este un ONG activ în domeniul culturii, educației și dezvoltării cu o rețea extinsă de 117 membri, inclusiv instituții culturale, universități, asociații ale societății civile și mediului de afaceri, precum și administrația locală și județeană din Cluj. Misiunea sa este de a mobiliza cultura pentru transformare socială și dezvoltare durabilă, facilitând coeziunea și vitalitatea comunității locale, precum și contribuția prin cultură la dezvoltarea locală și regional

| Website proiect
    https://qub.education/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes