close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Voluntar de profesie



| Organizator:
    Fundatia Vodafone
| Categorie:
    Proiecte si campanii de voluntariat
| Problema de fond
    In urma unui studiu realizat, nr tinerilor voluntari a ajuns numai la 29% in 2010. Totodata, numeroase org guvernamentale avertizeaza ca interesul pentru voluntariat a scazut in perioada 2011 – 2012, pe fondul crizei economice. ONG-urile din Romania se confrunta cu lipsa voluntarilor pentru proiectele in domeniile sanatate, educatie, prevenirea abandonului familial, prog pentru tineri cu dizabilitati sau batrani.
Fundatia Vodafone si-a propus odata cu lansarea programului, sa contribuie la revitalizarea culturii voluntariatului. In Romania, persoanele care lucreaza ca voluntari, lucreaza pe perioade mici de timp, de la cateva zile la maxim o luna de zile.
Programul Voluntar de profesie ofera posibilitatea celor care considera voluntariatul un mod de viata, sa poata lucra ca voluntari pe o perioada mai lunga de timp.


| Scopul proiectului
    Programul Voluntar de profesie si-a propus sa aduca in fata ONG-urilor oameni care isi doresc sa lucreze intr-o organizatie non profit si nu au avut timpul necesar, pentru a pune in slujba beneficiarilor ONG-ului expertiza lor profesionala si experienta acumulata intr-un domeniu sau altul.

Un alt obiectiv a fost extinderea programelor de voluntariat la mai multe domenii, cum ar fi sanatate, prevenirea abandonului familial, tineri cu dizabilitati.
De asemenea, un alt scop a fost promovarea activitatii ONG-urilor si prin intermediul proiectelor voluntarilor acceptati in program.


Voluntar de profesie Voluntar de profesie Voluntar de profesie

| Aria geografica
    In mai multe orase din tara: Bucuresti, Costesti, Iasi, Sulina, Baia Mare, Targoviste, Constanta, Ploiesti

| Rezumat
    Programul Voluntar de profesie se adreseaza persoanelor care si-au dorit dintotdeauna sa lucreze intr-o organizatie nonprofit si nu au avut posibilitatea, datorita lipsei timpului sau resurselor financiare. Totodata, se adreseaza persoanelor care doresc sa lucreze in proiecte de voluntariat. In program se poate inscrie oricine, cu varsta minima de 18 ani, indeplinind o singura conditie: sa renunte pe perioada programului de voluntariat la locul de munca. Persoanele care se inscriu in program trebuie sa realizeze un proiect impreuna cu organizatia non profit cu care se inscrie in program. ONG-urile trebuie sa isi desfasoare activitatea in domeniile sanatate, educatie, prevenirea abandonului familial, programe pentru copii si tineri cu dizabilitati sau pentru varstnici. Intrucat perioada de voluntariat este de sase luni, Fundatia Vodafone asigura salariile voluntarilor si cheltuielile administrative.
Anul trecut, programul s-a desfasurat in perioada septembrie 2011 – martie 2012. In fiecare an, Fundatia Vodafone pune la dispozitie 18 locuri in acest program, pentru o perioada de sase luni.
Pana in prezent, aproximativ 700 de oameni s-au inscris in programul Voluntar de profesie.
Fundatia Vodafone a lansat acest program pentru a atrage atentia asupra numarului mic de voluntari implicati in diferite proiecte ale organizatiilor non profit si pentru a-i ajuta pe cei care isi doresc sa lucreze in ONG-uri din Romania pentru o perioada mai lunga de timp.


| Date beneficiari
    Beneficiarii sunt diferiti: de la copii prescolari sau scolari, pana la tineri cu varste cuprinse intre 14-20 de ani. Beneficiarii sunt din diferinte zone ale tarii, acolo unde programul Voluntar de profesie se desfasoara.

| Rezultatele proiectului
    Avand in vedere ca in programul Voluntar de profesie se desfasoara 18 proiecte, rezultatele sunt diferite. Cele mai importante sunt:
1. Constructia primului centru pentru diagnosticarea si tratarea cancerului limfatic la Clinica de Oncopediatrie din Timisoara
2. Realizarea primului curs de limba engleza pentru copii proveniti din familiile defavorizate social si economic, in Targoviste
3. Realizarea primelor cursuri de prim ajutor in zonele limitrofe orasului Iasi pentru mame aflate in risc social, persoane cu deficiente de vedere si persoane din mediul rural
4. Consiliere juridica pentru membri comunicatii Costesti-jud Arges, de catre unul din voluntarii de profesie (avocat)
5. Realizarea unui numar de 10 ateliere de creatie pentru diferiti beneficiari ai programului (ateliere de pictura, fotografie, creatie, handmade, etc.)
6. Realizarea Programului de Testare si Consilere pentru virusurile HIV/HVB/HVC in Constanta si Tulcea
7. Realizarea unui workshop intercultural realizat impreuna cu Ambasada Braziliei la Bucuresti si liceul Cervantes pentru copii din familii defavorizate din sectorul 5
8. Realizarea a 10 emisiuni despre proiectele voluntarilor la Antena 3
Indirect, beneficiarii unuia dintre proiecte au devenit la randul lor voluntari, in proiectul Let’s do it Romania. Unul din voluntarii de profesie impreuna cu beneficiarii Asociatiei Sf. Stelian, copii cu varste cuprinse intre 5-16 ani au curatat anul trecut zona Lacului Morii, invatand astfel la randul lor ce inseamna activitatea de voluntariat.


| Bugetul proiectului (in RON)
    630000,00

| Parteneri
    nu exista parteneri in acest proiect, este initiat si dezvoltat de Fundatia Vodafone

| Website-ul proiectului
    www.fundatia-vodafone.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes