close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiectePrieteni pentru un zambet| Organizator:
    Asociatia Caritas Eparhial Oradea
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Nevoia care a stat la baza initierii acestui program a fost nevoia copiilor din spital de a trece cu bine peste boala si injectii, de a petrece timpul si altfel, de a zambi. In 2006, ideea de a-i inveseli a suras asociatiei, astfel a cautat sa le ofere unor voluntari posibilitatea de invata secretele terapiei prin zambet de la o asociatie din Italia. Primii 5 voluntari, au transmis mai departe informatiile primite in Italia, noilor generatii de clovni.

| Scopul programului
    Scopul programului este de a-i ajuta pe micii pacienti internati la Spitalul Clinic Dr. Gavril Curteanu din Oradea sa treaca peste suferinta si tratamente.

Obiectivele programului sunt de a forma anual cel putin 40 de tineri ca doctori – clovni si de a vizita de trei ori pe saptamana micii pacienti internati (in jur de 1400 de copii anual).


Prieteni pentru un zambet Prieteni pentru un zambet Prieteni pentru un zambet

| Aria geografica
    Oradea, judetul Bihor

| Rezumat
    Programul „Prieteni pentru un zambet” a inceput in anul 2006 si a continuat pana in anul 2014, dupa care a urmat o pauza. Din anul 2016, asociatia a relansat programul, prin organizarea unui curs de pregatire in „meseria” de Clovn - Doctor. In urma primului curs organizat in luna septembrie 2016, 12 voluntari au devenit maestri in arta terapiei prin zambet. În luna februarie 2017 s-au alaturat echipei inca 28 de noi clovni-doctori.

Nevoia de la care a pornit ideea acestui program este nevoia copiilor internati in spital, de a trece cu bine peste suferinta si tratamente, cu ajutorul voluntarilor. Clovnii socializează cu copiii, le arata trucuri de magie, le modeleaza baloane colorate si, cel mai important, ii fac sa zambeasca. Copii, impreuna cu parintii lor, ii asteapta cu drag si bucurie pe clovnii asociatiei.

Obiectivele programului sunt de a vizita de trei ori pe saptamana copii internati pentru a le face sederea mai usoara si de a forma 40 de persoane anual, ca voluntari doctori clovni.

Pentru a putea vizita copii, voluntarii trebuie sa urmeze un curs de formare ce are loc bianual si care este organizat de catre asociatie. Cursul este gratuit pentru voluntari, costurile desfasurarii fiind acoperite din surse proprii, donatii sau sponsorizari. Vizitele la spital se realizeaza de trei ori pe saptamana, marti, joi si sambata iar o vizita dureaza aproximativ 2 ore, in functie de numarul de pacienti internati.

Rezultatele obtinute sunt legate de felul in care intreg spitalul cunoaste si asteapta clovnii. Copii sunt mai veseli, personalul medical este incantat de buna dispozitie ce ramane in urma clovnilor iar copii se simt mai bine, poate chiar se insanatosesc mai repede. In jur de 1440 de copii internati in spital beneficiaza de vizita clovnilor, anual.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt copiii internati la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea. Numarul copiilor internati fluctueaza, insa in general clovnii viziteaza aproximativ 30 de copii pe saptamana.

| Date beneficiari
    Voluntarii formati ca si clovni-doctori (in perioada 2006 – 2016 au beneficiat de formare 98 de voluntari), familia si familia extinsa a copiilor si a voluntarilor, personalul medical angajat al spitalului si comunitatea din Oradea.

| Activitati
    1.Cursul de formare clovni – doctori - Fiecare voluntar care doreste sa participe in program, trebuie mai intai sa urmeze cursul special de formare oferit de catre asociatie. Cursul dureaza doua saptamani si este format din 6 module (curs introductiv, curs baloane, curs machiaj, curs trucuri, curs recapitulare si examen). Profesorii, sunt vechi voluntari, care transmit informatiile de care au nevoie viitorii voluntari. Toti voluntarii care au participat la numarul minim de cursuri, sustin un examen de tip simulare, si cei mai buni dintre ei devin clovni-doctori. Dupa absolvirea examenului, voluntarii se programeaza pentru prima lor vizita.
2.Vizite la spital - Au loc in fiecare marti, joi si vineri, si dureaza aproximativ 2 ore. Spitalul, care ne este partener in program, pune la dispozitia clovnilor o incapere in care acestia se pot machia si schimba in halatul colorat, dupa care merg pe sectie si viziteaza camerele micutilor pacienti. La fiecare vizita merg impreuna cel putin 2 clovni. Acestia se joaca cu copii, le prezinta trucuri, socializeaza impreuna cu ei si cu insotitorii lor iar la final, le ofera o amintire, un balon modelat.
3.Evenimente - De Craciun 2016, clovnii au pregatit un repertoriu cu colinde si au colindat intreg spitalul, in echipa lor fiind prezent si Mos Craciun care le-a oferit pacientilor portocale.
4.Fundraising - Voluntarii realizeaza machiaje si baloane modelate copiilor. Trecatorii pot face donatii pentru a sustine activitatea din spital.


| Rezultatele programului
    Beneficiile aduse grupului tinta se pot oberva imediat. In momentul in care clovnii pasesc in salon, fetele copiilor se transforma. Unii zambesc instant, altii au nevoie de un timp de acomodare insa cu ajutorul familiei si a personalului medical, clovnii sunt repede primiti in compania lor. Vizita clovnilor rupe monotonia timpului petrecut in spital si chiar ii face sa uite pentru o clipa de suferinta. Fiind scosi din mediul lor, bolnavi si sub tratament, copiii nu sunt cei mai fericiti. Prezenta clovnilor este mult asteptata, atat de catre copii, cat si de catre familiile lor si de catre personalul medical. Se cunoaste faptul ca terapia prin zambet ii ajuta pe pacienti sa se insanatoseasca, iar clovnii asociatiei se pricep la a-i face pe cei din jur sa se bucure de viata.

| Buget
    155200

| Parteneri
    Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu

| Website program
    

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL