close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteLet`s Do It, Danube! - editia 2016| Organizator:
    Let`s Do It, Romania
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Let`s Do It, Danube! este un proiect educativ dezvoltat de echipa Let`s Do It, Romania!in judetele dunarene.
"Strangem deseurile, dar ce facem ca oamenii sa nu mai arunce?" ne intrebau unii voluntari la Ziua de Curatenie Nationala. O intrebare buna.
Asa ca am dezvoltat un proiect care are educatia in ADN si care se adreseaza celui mai deschis si mai relevant public tinta: elevii si, in subsidiar, parintii acestora.
Am ales judetele dunarene din 2 motive: pe de-o parte, Dunarea este cel mai important fluviu din Romania, asadar este important ca oamenii din comunitate sa o pastreze curata si sa o vada ca pe o resursa.
In al doilea rand, comunitatile dunarene au nevoie de implicare pentru a creste, nefiind la fel de dezvoltate ca alte regiuni din tara.


| Scopul proiectului
    - Educarea și responsabilizarea romanilor din județele dunărene cu privire la păstrarea curățeniei apelor și, în special, a Dunării si pentru a avea un comportament responsabil fata de resurse si fata de mediu
- Dezvoltarea comunităților dunărene și transformarea în comunități responsabile prin implicarea în acțiuni de voluntariat
- Educarea românilor cu privire la importanța Dunării pentru RomâniaLet`s Do It, Danube! - editia 2016 Let`s Do It, Danube! - editia 2016 Let`s Do It, Danube! - editia 2016

| Aria geografica
    Caraș – Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea și Constanța

| Rezumat
    "Let’s Do It, Danube!" este o initativa dezvoltata de echipa "Let`s Do It, Romania!", cu scopul de a promova un comportament responsabil față de mediu și de a educa elevii cu privire la curățenia apelor și în special a Dunării, cel mai important fluviu din țară.

Proiectul a constat într-o competiție in premiera dedicată unităților de învățământ din județele dunărene, cu peste 15.000 de elevi și părinți implicati in activități de protecție a mediului.
In cadrul competitiei intre scoli, activitățile au fost diverse și au avut rol educativ: training-uri pe teme ecologice sustinute de echipa Let`s Do It, Romania! pentru elevii de toate varstele, dar si pentru parintii acestora, ateliere de reutilizare creativă pentru elevii din scoala primara, concursuri de colectare selectivă pentru elevi si parinti, proiecte dedicate comunității, create de elevii de liceu, tabara educativa pentru cei mai implicati elevi.
155 de scoli s-au duelat pentru Marele premiu, un laborator de informatica, dar si pentru alte premii in valoare totala de 35 000 euro.


| Date beneficiari
    Elevi din școlile dunărene (clasele I-XII) (9633 elevi) / Părinții elevilor din școlile dunărene (7726 parinti) /

| Date beneficiari
    Cadre didactice din școli dunărene / Autorități publice locale din județe dunărene

| Activitati
    Clasele I-IV:
1. Ateliere de reutilizare creativă, cu scopul însușirii corecte a conceptului de deșeuri. Elevii au realizat obiecte din materiale reciclabile, organizarea de prezentări de modă, realizarea de machete, planșe, desene etc.
2. Sesiuni de educare pentru parinti si echiparea cu saci pentru a colecta deseurile acasa.
3. Concursul de colectare selectivă organizat la nivel de școală prin implicarea atât a elevilor, cât și a părinților acestora care au colectat acasa deseurile

Clasele V-VIII și IX-XII:
1. Sesiuni de educație ecologică
2. Proiectul “O comunitate sustenabilă”: echipe de 3 elevi au identificat problemele de mediu din comunitate, propunând și soluții sustenabile pentru rezolvarea acestora.
Jurizarea finală s-a realizat de către membrii echipei „Let’s Do It, Romania!” împreună cu partenerii proiectului, iar cele mai bune lucrări au participat la o dezbatere organizată.
3. Sesiuni educative pentru parinti mentionate anterior.
4. Concursul de colectare selectivă menționat anterior a fost adresat inclusiv elevilor din clasele V-XII.
5 Acțiune de curățare a malurilor Dunării in luna iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a fluviului, cu toate scolile
6 Tabăra tematică (iulie 2016), dedicată celor mai implicați elevi din fiecare județ. Principalele activitati au fost sesiuni de training inspirațional, dezvoltare personală, informații despre mediu și sustenabilitate, jocuri și activități de stimulare a spiritului civic, excursie de birdwatching.


| Rezultatele proiectului
    "Let`s Do It. Danube!" înseamnă educare și responsabilizare. Este un proiect care vorbește tinerei generații, într-un mod prietenos și ușor de înțeles, despre resurse și modul în care le putem valorifica și economisi pe termen lung. Am descoperit în timpul activităților multă deschidere și dorință de a avea grijă de mediu, oameni tineri care înțeleg ce înseamnă respectul față de natură.

In cadrul competitiei, cu premii in valoare totala de 35 000 euro si Marele Premiu un laborator de informatica, s-au inscris 155 de scoli care au primit punctaj la toate etapele proiectului,in functie de implicare.

Campania de educare ecologică în școlile din județele dunărene a implicat peste 17 245 de elevi și părinți. Aceasta a inclus ateliere de reutilizare creativă a deșeurilor pentru copiii din clasele 0-IV (2578 elevi), training-uri interactive pentru cei din clasele V-XII (6851 elevi) și pentru părinți (7726 părinți).
Concursul de colectare selectivă a implicat atat elevi cat si parinti (34 506 kg deșeuri strânse si reciclate 100%) , iar la sesiunea de eseuri având tema “O comunitate sustenabilă” au participat 204 elevi.
La actiunea de curatenie de pe malurile Dunarii au participat 3285 elevi si profesori, care au strans 1500 de saci cu deseuri.
In tabara educativa au luat parte 40 de elevi care, timp de 5 zile, impicandu-se in activitati de protectie a mediului si de lucru in echipa.

Dincolo de cifre, ne-a bucurat sa luam contact cu aceasta Romanie si sa vedem elevi curiosi, care voiau sa stie mai mult si profesori deschisi, care vor sa-si educe elevii pe bune.


| Bugetul
    505000

| Parteneri
    Let`s Do It, Romania! / Ministerul Mediului / Kaufland Romania

| Website proiect
    http://letsdoitromania.ro/lets-do-it-danube-2016/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL