close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteCentrul de Tranzit, Asistenta si Consiliere pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului din Baia Mare| Organizator:
    Hope and Homes for Children Romania
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Anual, aprox. 4000 de tineri cu varste intre 18 si 27 de ani sunt nevoiti sa paraseasca sistemul de protectie a copilului fara a fi pregatiti pentru viata independenta, iar membrii de personal care interactioneaza cu ei sunt rareori instruiti sa-i ajute. Insertia socio-profesionala a acestor tineri este o componenta esentiala a reformei sistemului de protectie a copilului din Romania. Lasati sa se descurce singuri dupa o viata petrecuta in institutie, tinerii nu sunt capabili sa faca fata sarcinilor zilnice. Ei intampina dificultati si in formarea de relatii interumane, fiind vulnerabili si riscand sa fie exploatati. Alteori, raman in sistemul de protectie pentru restul vietii deoarece li se atribuie in mod incorect dizabilitati care nu le permit sa aiba un trai independent sau nu li se ofera sprijinul necesar unui trai semi-independent.

| Scopul proiectului
    Centrul de Tranzit pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului din Baia Mare a a fost construit cu scopul de a rezolva problema critica a locuirii, dar si a educatiei si asistarii tinerilor vulnerabili, pentru ca acestia sa poata incepe o viata independenta si sa aiba acces la un loc de munca pe raza judetului Maramures. Aici, tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului beneficiaza de cazare pe o perioada cuprinsa intre 6 si 24 luni, precum si de sprijinul permanent al unui asistent social, psiholog si asistent medical.

Centrul de Tranzit, Asistenta si Consiliere pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului din Baia Mare Centrul de Tranzit, Asistenta si Consiliere pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului din Baia Mare Centrul de Tranzit, Asistenta si Consiliere pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului din Baia Mare

| Aria geografica
    Baia Mare / Maramures

| Rezumat
    Anual, aprox. 4000 de tineri cu varste cuprinse intre 18-27 de ani sunt nevoiti sa paraseasca sistemul de protectie a copilului fara a avea vreun fel de pregatire pentru viata independenta sau, cel mult, cu o pregatire extrem de limitata, iar membrii de personal care interactioneaza cu acesti tineri sunt rareori instruiti sa-i ajute in acest sens. Insertia socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul este o componenta esentiala a reformei sistemului de protectie a copilului din Romania. Initiativa construirii Centrului de Tranzit (Baia Mare, Maramures) a pornit de la lipsa severa a sprijinului din partea statului pentru acesti tineri. In noiembrie 2015 a fost demarata constructia centrului (cu o capacitate de 19 locuri), cu sprijinul financiar al companiei Kaufland Romania, in timp ce terenul a fost pus la dispozitie de Primaria Baia Mare, in calitate de partener. In septembrie 2016 s-a finalizat constructia centrului si 14 tineri s-au mutat in garsonierele pregatite. Centrul a fost donat SPAS Baia Mare care va continua sa il opereze sub atenta monitorizare a Hope and Homes for Children, organizatia oferind si asistenta tehnica necesara. In primul an de functionare, costul implementarii serviciilor asigurate beneficiarilor va fi acoperit cu ajutorul Kaufland, ele urmand a fi preluate ulterior de SPAS Baia Mare, conform protocolului semnat. In centru, tinerii beneficiaza de cazare timp de 6-24 luni, precum si de sprijinul permanent al unui asistent social, psiholog si asistent medical. In tot acest timp, ei primesc alocatia de hrana, stabilita conform legii, costurile utilitatilor fiind suportate de SPAS Baia Mare. Dupa primele 6 luni, tinerii platesc o chirie fixa, iar cei incadrati in grad de handicap platesc 50% din suma.

| Date beneficiari
    Aprox. 4000 de tineri sunt nevoiti sa paraseasca sistemul de protectie a copilului anual. In cei 19 ani de activitate, Hope and Homes for Children a lucrat cu 862 de tineri pentru a-i ajuta sa aiba un trai independent. Dintre tinerii cu care lucreaza in judetul Maramures, au fost selectati 19, cu varste intre 19 si 26 de ani, pentru a locui in Centrul de Tranzit, Asistenta si Consiliere. De asemenea, beneficiari ai proiectului au fost si specialistii din cadrul SPAS Baia Mare care au beneficiat de instruire si formare profesionala.

| Date beneficiari
    -

| Activitati
    Cele mai importante activitati din cadrul proiectului au fost:
- incheierea unui protocol intre Hope and Homes for Children, Primaria Municipiului Baia Mare (care a pus la dispozitie terenul), Serviciul Public de Asistenta Sociala Baia Mare (care va administra centrul) pentru construirea Centrului de Tranzit, Asistenta si Consiliere pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului din Maramures
- construirea centrului
- instruirea si formarea profesionala a specialistilor din cadrul SPAS Baia Mare care administreaza acest proiect
- selectia tinerilor care beneficiaza de serviciile oferite de centru – 14 la momentul inaugurarii, cele 19 locuri disponibile fiind completate pana la finalul anului 2016. Selectia a fost realizata de specialistii Hope and Homes for Children si a inclus evaluarea competenţelor, a potenţialului si a carenţelor in dezvoltarea deprinderilor de viaţa independenta, utilizand instrumente adecvate si luand in considerare opinia şi aspiraţiile personale ale tanarului. Pentru fiecare tanar in parte s-a intocmit un plan individual de incluziune si ocupare.
- inaugurarea centrului in prezenta lui Dragos Pislaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice de la momentul respectiv
- dupa inaugurare, Centrul de Tranzit, Asistenta si Consiliere a fost donat SPAS Baia Mare, urmand sa functioneze in continuare sub atenta monitorizare a Hope and Homes for Children.


| Rezultatele proiectului
    Centrul are o capacitate de 19 locuri şi scopul de a rezolva problema critica a locuirii, dar si a educaţiei /asistarii tinerilor vulnerabili privind integrarea sociala, formarea profesionala si accesul pe piata muncii din Maramures. Cuprinde 19 garsoniere, 1 spaţiu pentru activitaţi de consiliere de grup/socializare, 1 birou pentru psiholog şi asistent social. Fiecare garsoniera este compusa din camera, baie şi bucatarie cu spaţiu de servit masa pentru o persoana. Personalul care asigura funcţionarea centrului este format din asistent social, psiholog, asistent medical si agent de paza. Perioada de gazduire este de 6-24 luni, timp in care tinerii beneficiaza de alocaţia de hrana, iar costul utilitaţilor este asigurat de catre SPAS Baia Mare. In primele 6 luni, tinerii nu platesc chirie, apoi, incepand cu a saptea luna, platesc o chirie fixa. Tinerii incadrati in grad de handicap platesc 50% din chirie. Tinerii asigura curaţenia garsonierelor in care locuiesc şi a spatiului comun, işi spala şi calca hainele, se aprovizioneaza şi gatesc in bucataria garsonierei lor, iar asistentul social si psihologul ii indruma, consiliaza si asista pentru a-şi dezvolta deprinderile de viaţa independenta. O componenta esenţiala a fost si formarea profesionala a specialiştilor din cadrul SPAS Baia Mare. Intenţia nu a fost doar de a construi o cladire, ci de a realiza un proiect de succes cu implicarea unor parteneri locali care sa asigure funcţionarea corecta şi dezvoltarea proiectului in viitor. Hope and Homes for Children a asigurat formarea celor care au preluat administrarea proiectului.

| Bugetul
    2148168,00

| Parteneri
    Fundatia Hope and Homes for Children, Kaufland Romania

| Website proiect
    -

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL