close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteEconomia sociala - model de dezvoltare sustenabila| Organizator:
    Fundatia de Dezvoltare Locala
| Categorie:
    Dezvoltare economică și socială
| Problema de fond
    La momentul demararii acestui proiect, fundatia isi desfasura activitatile intr-o cladire din 1969 ce fusese reabilitata in 2004-2005 dar care nu era izolata termic, incalzirea era asigurata de doua centrale termice vechi neeficiente, fiind clasificata in clasa energetica C.
Atelierul de textile avea la acel moment doi angajati, dintre care unul era persoana cu dizabilitati ce lucra jumatate de norma, suprafata acestuia era doar de 16 m2 si avea in dotare doua masini de cusut simple, cumparate second-hand in 2006.
Desi organizatia isi aratase interesul pentru protectia mediului inconjurator pana la acel moment prin proiectele derulate in domeniu, nu se luase in considerare urmarirea aspectelor de mediu generate de propria activitate. Astfel, inainte de startul proiectului, in cadrul fundatiei nu exista un management de mediu conform.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a dezvolta si promova un model de afacere "verde" in domeniul economiei sociale, atat in ceea ce priveste procesul de management ecologic cat si cel de productie ecologica.
Proiectul a avut trei obiective principale:
1. Crearea si implementarea unui proces de management si productie bazat pe consumul responsabil de resurse si utilizarea de energie din surse regenerabile;
2. Dezvoltarea atelierului de confectii textile existent si lansarea unei game de produse "verzi" realizate din deseuri sau materiale eco-friendly;
3. Promovarea modelului de afacere "verde".


Economia sociala - model de dezvoltare sustenabila Economia sociala - model de dezvoltare sustenabila Economia sociala - model de dezvoltare sustenabila

| Aria geografica
    Orasul Tirgu Neamt/Judet Neamt

| Rezumat
    Necesitatea acestui proiect a fost determinata de nevoia fundatiei de a gasi solutii pentru a asigura sustenabilitatea activitatilor sale: acordarea de servicii sociale persoanelor cu dizabilitati si unitatea protejata infiintata in anul 2006 cu scopul de a crea oportunitati de angajare pentru persoanele cu dizabilitati pe care nimeni nu dorea sa le angajeze precum si de a atrage fonduri pentru a putea sustine serviciile sociale sau proiectele fundatiei.
An dupa an, finantarea din partea autoritatilor locale s-a diminuat, uneori fiind chiar inexistenta, in timp ce cheltuielile au crescut continuu. Solutia pentru reducerea cheltuielilor a fost vazuta in eficientizarea activitatilor proprii si reducerea costurilor la utilitati, in special cele legate de consumul de energie electrica si gaze naturale. Intr-o alta perspectiva, dezvoltarea activitatii economice putea compensa cel putin partial diminuarea fondurilor, acordandu-ne in acelasi timp o mai mare stabilitate financiara.


| Date beneficiari
    Grupul tinta al proiectului a fost constituit de persoanele cu dizabilitati asistate in cadrul Centrului de zi

| Date beneficiari
    Beneficiarul indirect al acestui proiect a fost comunitatea locala in sine.

| Activitati
    Activitatile principale ale proiectului au fost reprezentate de:
1. Extinderea si reabilitarea termo-energetica a cladirii in care fundatia isi desfasoara activitatea;
2. Certificarea sistemului de management conform cerintelor standardului ISO 14001;
3. Dezvoltarea atelierului de confectii textile existent;
4. Dezvoltarea unor noi produse realizate din deseuri sau materiale eco-friendly;
5. Crearea a 3 locuri de munca in cadrul activitatilor nou dezvoltate;
6. Asigurarea promovarii si vizibilitatii proiectului si a finantatorului;
7. Crearea unui brand pentru noua gama de produse;
8. trimiterea a 200 de mostre catre posibili clienti in vederea promovarii produselor si a incurajarii utilizarii acestora;
9. Participarea la doua targuri cu noile produse "verzi";
10. Promovarea brandului si a produselor in cadrul evenimentelor sustinute la Parcul Natural Vinatori Neamt;
11. Amplasarea a doua standuri expozitionale in cadrul Administratiei Parcului Natural Vinatori Neamt.


| Rezultatele proiectului
    In urma investitiilor facute asupra cladirii fundatiei, aceasta si-a imbunatatit eficienta energetica, fiind promovata din clasa energetica C in clasa B, eficienta termo-energetica s-a imbunatatit cu 16.19% iar cea electrica cu 22.17%. De asemenea, cladirea a fost extinsa cu 84.56 mp, aproape dublu de cat se propusese initial (47.85mp).
Desi initial s-a dorit obtinerea certificarii ISO 14001 - mediu, in final au fost obtinute pe langa aceasta inca doua certificari si anume ISO 9001 - calitate si OHSAS 18001 - Sanatate si securitate ocupationala.
Atelierul de confectii textile a fost dotat cu masini de cusut liniar, masini cu ac retractibil, masina de cusut coloana, masina de cusut pungi, masina de croit material, masa de calcat industriala, masina de printat materiale textile, mobilier si atle accesorii.
O masina autoutilitara a fost achizitionata pentru a transporta materiale sau produse.
mai bine de 200 kg de resturi de materiale primite de la 6 companii din zona au fost transformate in peste 15 tipuri distincte de produse si generand din vanzarea acestora aproximativ 20000 euro in 2016 doar.
Au fost create 3 noi locuri de munca, s-au sutinut doua conferinte de presa,una de lansare, o intalnire informativa, 4 spoturi radio si unul TV, au fost impartite peste 3000 de imprimate.


| Bugetul
    975000

| Parteneri
    fara parteneri

| Website proiect
    www.fapteverzi.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL