close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteLegea 217/2003 - Protectie imediata pentru victime| Organizator:
    Asociatia Necuvinte
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Ordinul de protectie este instrumentul legal care ar fi trebuit sa ofere victimelor violentei in familie protectia rapida impotriva agresorului. Prin acest instrument, emis pentru o perioada de pana la 6 luni de zile, agresorul poate fi scos din domiciliu chiar si atunci cand este proprietatea lui, poate fi obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica, sa pastreze o distanta minima fata de victima, copiii acesteia si alte rude ale ei, sa se prezinte periodic la politie, sa sprijine financiar victima pe perioada de valabilitate a ordinului și multe alte masuri gandite cu scopul de a-i oferi acestei peroane, victima a violentei timpul si sansa de a putea rupe legatura abuziva si a merge mai departe. Pana la modificarea legii propusa de noi, acest ordin se emitea de regula în 3-4 luni de zile.

| Scopul proiectului
    Scopul principal a fost acela de a oferi mai multa eficienta unui instrument destinat protejarii victimelor violentei in familie. termenul foarte lung in care acesta era emis, nu facea decat sa le descurajeze pe persoanele care se aflau in astfel de situatii si incercau sa gaseasca o solutie legala. Sistemul nu era de partea lor din punctul nostru de vedere. Din momentul in care era judecat in cateva luni, chiar si citarea partilor se facea intr-un mod care sa descurajeze continuarea procedurii legale. Acum citarea se face telefonic tocmai pentru a urgenta procedura.

Legea 217/2003 - Protectie imediata pentru victime Legea 217/2003 - Protectie imediata pentru victime Legea 217/2003 - Protectie imediata pentru victime

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    Lucrand cu persoanele victime ale violentei in familie, am realizat inca de la inceput ca termenul de emitere a ordinelor de protectie reprezenta o problema. Aceasta hotarare judecatoareasca a fost introdusa in lege ca o masura de protectie imediata a victimei fata de agresor, iar termenul de emitere era in medie de 3-4 luni de zile de la data depunerii. Acest termen contrazicea insasi ideea de protectie imediata. Astfel, ne-am adresat firmei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si i-am intrebat daca putem face ceva incat sa micsoram acest termen. Ne-au oferit consultanta si astfel ne-au devenit parteneri juridici pro bono in doua solicitari de modificare legislativa. Cea care face obiectul acestui proiect se refera la legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. In luna martie 2015, am depus in Parlament o solicitare de modificare a acestei legi, mai exact, introducerea ordinului de protectie in regim de urgentă cu emitere in maxim 72 de ore de la data depunerii cererii. Dupa un parcurs usor anevoios in care a trecut prin comisiile ambelor camere, in luna decembrie 2015, legea a fost votata în Parlament si publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 979 (Legea nr. 351/2015).
Ca urmare a acestei modificari in anul 2016 s-a dublat numarul cererilor depuse precum si numarul ordinelor emise la nivel national.


| Date beneficiari
    Femei, varsta 18-80 de ani, mediu urban si rural. In anul 2015 inainte de modificarea legii: cereri depuse: 3905, emise:1790. In anul 2016: depuse 5287, emise 2654.

| Date beneficiari
    Toata populatia Romaniei, minori, majori, femei si barbati, urban si rural.

| Activitati
    Am identificat nevoia lucrand cu cazurile care se adresau Asociatiei Necuvinte pentru ajutor. dar aceasta nevoie era identificata la absolut toate intalnirile si grupurile de lucru pe tema prevenirii violentei in familie, ca fiind o necesitate absoluta de imbunatatire a acestui instrument. Ne-am adresat unei firme mari de avocatura de unde am primit un sprijin nesperat de rapid. Pe baza informatiilor si studiilor primite de la noi, acestia ne-au conceput intemeierea de motive pentru aceasta solicitare. Aveam un document care putea aduce imbunatatiri semnificative pentru victimele violentei in familie, acum mai aveam nevoie si de sustinere politica. Cunoscand-o pe doamna deputat Valeria Schelean din intalniri anterioare pe tema prevenirii violentei in familie, ne-am adresat ei pentru ca avea deja deschiderea pentru aceasta tema. Au urmat o serie de intalniri și consultari, in urma carora, d-na Schelean a sustinut proiectul de modificare legislativa.

| Rezultatele proiectului
    Dupa publicarea modificarii in Monitorul Oficial, partea I, nr. 979 - Legea 351/2015, statisticile obtinute de la Ministerul de Justitie, judecatorii si Politia Romana ne-au aratat foarte clar o crestere foarte mare atat a cererilor depuse cat si a ordinelor emise. In urma analizei cifrelor din anul 2016, primul an de implementare a acestui instrument de protectie in regim de urgenta, pe langa beneficiile imdiate observate din cifre, am observat și faptul ca exista judecatorii la care numarul ordinelor respinse era ridicat. Inceracnd sa intelegem de ce se intampla acest lucru, am determinat doi factori: 1. legat de nevoie de sensibilizare si informare a magistratilor cu privire la fenomenul violentei in familie si 2. necesitatea de a informa victimele cu privire la modalitate in care se completeaza aceasta cerere, ea putand fi depusa de oricine, nelimitandu-se doar la avocati si fiind scutita de taxa de timbru.
Pentru prima problema identificata, am propus Parchetului de pe Langa Inalta Curte de Casatie si Justitie și CSM introducere unor cursuri legate de victimologie, psihologia victimei si a agresorului, natura acestor infractiuni si alte teme care odata abordate sa duca la o mai buna intelegere a fenomenului si a dinamicii violentei in familie.
Pentru problema nr 2, am conceput impreuna cu unul dintre avocatii asociatiei un model de completare a ordinului de protectie pe care l-am incarcat pe site-ul asociatiei si care a fost promovat si de Observator Antena 1.


| Bugetul
    0

| Parteneri
    Firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii

| Website proiect
    http://www.necuvinte.ro/stiri/ordinul-de-protectie-va-fi-emis-in-maxim-72-de-ore/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL