close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteVocea ONG| Organizator:
    Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Desi contribuie la imbunatatirea calitatii vietii grupurilor vulnerabile, investesc in comunitate, prin atragere de fonduri, asigura locuri de munca pentru specialisti si contribuie la bugetele de stat, ONG-urile furnizoare de servicii sociale se confrunta cu o serie de probleme, care au reiesit si din cercetarea derulata la nivelul a 33 de ONG-uri acreditate ca furnizori de servicii sociale: insuficienta finantare a serviciilor sociale din bugetele autoritatilor locale/nationale (desi ONG-urile au o contributie esentiala la investitiile facute in comunitate si taxele platite la bugetul de stat); incoerenta legislatiei si imposibilitatea de aplicare a acesteia; slaba capacitate a ONG-urilor de a atrage bani in comunitate; slaba exercitare a rolului de watchdog si de implicare in activitati de advocacy.

| Scopul proiectului
    Scop: cresterea capacitatii de dezv. strat. si implicare a ONGurilor in procesul de realizare a politicilor publice in domeniul serv. soc. Obiective: extinderea si dezvoltarea FONSS in vederea continuarii activitatilor de lobby si advocacy la niv. autoritatilor in domeniul serv. Soc.; Cresterea vizibilitatii FONSS si a capacitatii de atragere de fonduri a ONG membre, pt o mai buna reprezentare la niv. intregului sector; Infiintarea in cadrul federatiei a unei intreprinderi sociale specializata pe serv. juridice, financiare si comunicare/promovare in domeniul serviciilor sociale si sector ONG.

Vocea ONG Vocea ONG Vocea ONG

| Aria geografica
    Iasi, Bacau, Neamt, Suceava, Galati, Mures, Bucuresti.

| Rezumat
    Proiectul ”Vocea ONG!” a continuat procesul de lobby si advocacy pentru contractarea serviciilor sociale initiat in 2014 de catre FONSS, extinzand aria de interventie de la Regiunea Nord Est la nivel national. Proiectul a permis analiza si diseminarea unor modele de contractare a serviciilor sociale furnizate de ONG, din fonduri publice, si crearea unui cadru pentru culegerea periodica de date statistice pentru documentarea politicilor publice. De asemenea, s-a realizat o investitie in dezvoltarea strategica a federatiei si crearea de resurse inovatoare de autofinantare: crearea unei intreprinderi sociale specializate in furnizarea de servicii financiar – contabile, marketing social/comunicare si servicii juridice in domeniul ONG. Impactul proiectului a fost crearea unei Voci ONG puternice, specializata pe domeniul serviciilor sociale si un cadru de dialog cu autoritatile pentru a creste investitiile in zona serviciilor sociale. FONSS a incercat inclinarea balantei dinspre prestatiile sociale care conduc la dependenta beneficiarilor, spre servicii sociale care vizeaza obtinerea de capacitati si competente necesare individului pentru independenta sa socio-economica. De asemenea, prin proiect, reteaua Dizabnet (cu 97 membri) a fost transformata in federatie si a incheiat un protocol de colaborare cu FONSS, pentru o actiune integrata si sincronizata de advocacy in domeniul serviciilor pentru persoanele cu dizabilitati. Proiectul Vocea ONG permite de asemeni FONSS sa initieze aderarea federatiei la platformele europene importante in domeniul social: EASPD, EAPN sau Social Services Europe, pentru a aduce in sectorul serviciilor sociale din Romania experiente de inovare sociala si bune practici din UE.Proiectul se va incheia in noiembrie 2017.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului “Vocea ONG” sunt: 30 de ONG-uri furnizoare de servicii sociale – membre FONSS, prin activitatile proiectului si pachetul de servicii al federatiei; 8 federatii/coalitii/ONG-uri resursa cu experienta in domeniul social, cu care FONSS a colaborat pentru sustinere reciproca in domenii care au legatura directa sau tangentiala cu serviciile sociale; 97 reprezentanti ONG, din reteaua Dizabnet au beneficiat de rezultatele proiectului, inclusiv prin infiintarea federatiei Dizabnet; 30 de profesionisti din sectorul ONG grassroots instruiti in diferite domenii de expertiza, precum accesarea de finantari, comunicare, fundraising, marketing social, lobby si advocacy; 50 de reprezentanti ai ONG-urilor si 30 ai autoritatilor locale participanti la lucrarile Conferintei Internationale in domeniul serviciilor sociale; 25 de reprezentanti mass-media, ONG-uri, autoritati si persoane din comunitate au participat la conferinta de presa lansare proiect. Peste 2000 beneficiari de newsletter, 20.000 vizitatori unici pe fonss.ro, 14.000 vizitatori unici pe voceaong.ro

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt cei care acceseaza serviciile sociale ale ONG-urilor si comunitatea.

| Activitati
    OB1-1.Intalniri de informare si analiza cu ONG din tara, privind sit. serv.sociale si prioritatile de advocacy din sector (3 intalniri regionale, peste 20 evenimente si reuniuni locale).S-a pregatit conferinta internationala pe tema contractarii serviciilor sociale,din 2017.2. S-a incheiat protocolul de colaborare pe termen lung cu federatia Dizabnet (se vor incheia protocoale similare cu FONPC, SenioriNet, RISE, pentru o abordare coordonata si un efect mai puternic al actiunilor de advocacy la nivel national.3.A demarat cercetarea la nivel national ”Capacitatea ONG-urilor din Romania in furnizarea serviciilor sociale versus disponibilitatea de contractare a autoritatilor locale si judetene”.4.Propuneri legislative privind: achizitia de servicii sociale (L98/2016), subventionarea lor (L34/1998), mec.de acordare al finantarilor nerambursabile (L350/2005), rolul serviciilor de suport din cadrul economiei sociale, recunoasterea rolului ONG ca parteneri de dialog social etc. 5.A fost revizuita strategia FONSS pentru 2016-2020.6.A fost sustinuta infiintarea federatiei Dizabnet, ca o etapa de evolutie a retelei informale create in 2007.
OB2: A fost derulata o campanie de promovare a mecanismelor de finantare a serviciilor sociale (2%, debt direct etc) ;A fost tiparit ziarul Vocea ONG, cu extinderea distributiei de la nivel local la nivel national; A fost creat si diseminat Catalogul Serviciilor Sociale, disponibil pe fonss.ro
OB3: a fost creata intreprinderea sociala a FONSS


| Rezultatele proiectului
    Ob1: am sprijinit transformarea retelei Dizabnet in federatie; 3 intalniri cu ONG furnizoare de serv soc din tara-54 reprez ONG au fost informati despre demersurile active la nivel nat. in dom. Serv. soc, corelate cu demersuri legis., fonduri europene, strategii etc; am initiat 2 demersuri de schimbare/imbunatatire a legis. in vigoare-Legea 248/2013 privind CES si LDS nr. 62/2001; am derulat 1 intalnire de plan strategica; am participat la peste 20 even pt a intari si promova sectorul ONG; am realizat o cercetare la niv nat despre Capacitatea ONG din Romania in furnizarea serv. Soc. vs disponibilitatea de contractare a aut. Loc. si jud; am lucrat la crearea/imbunatatirea de documente leg: Strat. Nat.„O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” 2016-2020,Planul operational privind implementarea strategiei nationale – documente aprobate, crearea normelor metd. pentru LES nr. 219/2015, modificarea legii 34/1998(intalniri de lucru si supravegherea procesului de modificare a legii), modificarea legii 448/2006( modificarea procedurii de autorizare a upa); am finalizat 1 demers de modificare a strat. Loc. pe domeniul social(strat. de dezv. a mun. Iasi)
Ob2: 60 de ONG furnizoare de serv. Soc. s-au inscris pe catalogul electronic, pe fonss.ro; 1 campanie de promovare a mecanismelor de finantare pentru ONG realizata; 6 even media(emisiuni) pt promovarea ONG si mecanisme de finantare realizate; 2 editii de ziar Vocea ONG, tiparite; o brosura FONSS tiparita.
Ob3: o intreprindere sociala creata.


| Bugetul
    1,048,125

| Parteneri
    -

| Website proiect
    fonss.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2020
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL