close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteCopacul Incotroceni| Organizator:
    Asociatia Incotroceni - Oameni, Idei, Povesti
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    In urma consultărilor efectuate în comunitate, a rezultat ca problema spatiilor verzi este una prioritara. Cotroceniul este un cartier cunoscut pentru parcurile şi copacii sai, fiind ca o mare gradină într-un oras sufocat de trafic şi extrem de poluat. Cu toate acestea, cartierul a avut de suferit in ultimii ani datorita toaletarii excesive a copacilor si a defrisarilorneurmatede replantari. Astfel, dupa toaletare, multi copaci s-au uscat, unii au fost taiați si au rămas buturugile, iar unele alveole au fost asfaltate pentru a obține locuri de parcare pe trotuar.Desi exista un Registru Verde, autoritatile nu detin nici un fel de informatii actualizate cu privire la situatia spatiilor verzi din cartier: starea copacilor, tipurile de vegetatie, actiunile autoritatilor etc.

| Scopul proiectului
    Scopul: valorificarea resursei verzi a cartierului, in prezent continuu deteriorata si necesitatea monitorizarii spatiului verde prin implicarea activa a comunitatii. Obiective: a) activitati de replantare copaci in alveolele libere, asfaltate, ocupate de buturugi, de copaci uscaţi b) dezvoltarea aplicatiei digitale, prin care fiecare copac este inclus in preocuparile personale b) cresterea gradului de constientizare a comunitatii c) dezvoltarea relatiei comunitate - autoritati, care va duce la cresterea gradului de educatie si de responsabilizare la nivel individual, dar si comunitar.

Copacul Incotroceni Copacul Incotroceni Copacul Incotroceni

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    In urma consultarilor efectuate în comunitate, a rezultat ca problema spatiilor verzi este una prioritara. Cartierul a avut de suferit in ultimii ani datorita toaletarii excesive a copacilor si a defrisarilorneurmatede replantari. Astfel, dupa toaletare, multi copaci s-au uscat, unii au fost taiați si au rămas buturugile, iar unele alveole au fost asfaltate pentru a obține locuri de parcare pe trotuar.Obiective: a)activitati de replantare copaci in alveolele libere, asfaltate, ocupate de buturugi, de copaci uscaţi b) dezvoltarea aplicatiei digitale b) cresterea gradului de constientizare a comunitatii c) dezvoltarea relatiei comunitate - autoritati.Impreuna cu voluntari din cartier am cartografiat in primavara 2016 spatiile verzi de pe aliniamentul stradal pentru mai multe strazi, identificand 165 de alveole fara copaci, avand copaci uscati, buturugi sau alveole asfaltate. S-a realizat o harta cu copacii taiati sau uscati, aratand locatia si realizand pozele acestora. Munca de documentare a fost prezentatain cadrul Agora Incotroceni din iulie 2016. Printr-o petitie semnata de 239 de cetateni, am solicitat autoritatilor să planteze copacii pe strazile documentate.

Documentatia tehnica impreuna cu petitia a fost depuse la autoritati. In paralel, am obtinut un microgrant si am obtinut de la autoritati setul complet de date din cadrul Registrului Spatiilor Verzi, pe baza caruia am dezvoltat aplicatia digitala Copacul Incotroceni. In proiectul pilot din 23 octombrie, impreuna cu Primaria Sectorului 5, am plantat in alveolele disponibile primii 20 de copaci pusi la dispoziţie de comunitate printr-o donatie. Pe 11 noiembrie am semnat un protocol de colaborare cu autoritatile, prin care acestea s-au obligat sa planteze in restul de 145 de alveole disponibile, lucru realizat.


| Date beneficiari
    40000 locuitori din Cotroceni, tineri/varstnici

| Date beneficiari
    2 mil. locuitori ai Bucurestiului, indiferent de categorii

| Activitati
    Impreuna cu voluntari din cartier am cartografiat in primavara 2016 spatiile verzi de pe aliniamentul stradal pentru mai multe strazi, identificand 165 de alveole fara copaci, avand copaci uscati, buturugi sau alveole asfaltate. S-a realizat o harta cu copacii taiati sau uscati, aratand locatia si realizand pozele acestora. Munca de documentare a fost prezentatain cadrulAgora Incotrocenidin iulie 2016. Printr-o petitie semnata de 239 de cetateni, am solicitat autoritatilor să planteze copacii pe strazile documentate.Documentatia tehnica impreuna cu petitia a fost depuse la autoritati. In paralel, am obtinut un microgrant in cadrul incubatorului Generator de proiecte comunitare la firul ierbii si am obtinut de la autoritati setul complet de date din cadrul Registrului Spatiilor Verzi, pe baza caruia am dezvoltat aplicatia digitala Copacul Incotroceni: (http//copacul.incotroceni.ro.), lansata printr-un eveniment comunitar la data de 17 noiembrie.In proiectul pilot din 23 octombrie, impreuna cu Primaria Sectorului 5, am plantat in alveolele disponibile primii 20 de copaci pusi la dispoziţie de comunitate printr-o donatie. Pe 11 noiembrie am semnat un protocol de colaborare cu autoritatile, prin care acestea s-au obligat sa planteze in restul de 145 de alveole disponibile, lucru realizat pana la finalul 2016, actiunea fiind monitorizata. Intre timp, la cererea Incotroceni, autoritatile au finalizat achizitionarea utiliajului de extragere a radacinilor si a buturugilor.| Rezultatele proiectului
    Cu ajutorul voluntarilor din cartier am reusit cartografierea spatiilor verzi de pe aliniamentul stradal pentru mai multe strazi, identificand 165 de alveole fara copaci, cu copaci uscati, buturugi sau alveole asfaltate. Am realizat o harta cu copacii taiati sau uscati, aratand locatia si realizand poze. Munca de documentare a fost prezentata in cadrul Agora Incotroceni - iulie 2016. Printr-o petitie semnata de 239 de cetateni, am solicitat autoritatilor să planteze copacii pe strazile documentate. Documentatia tehnica impreuna cu petitia a fost depuse la autoritati. In paralel, am obtinut un microgrant in cadrul incubatorului Generator de proiecte comunitare la firul ierbii si am obtinut de la autoritati setul complet de date din cadrul Registrului Spatiilor Verzi, pe baza caruia am dezvoltat aplicatia digitala Copacul Incotroceni, lansata printr-un eveniment comunitar - 17 noiembrie. In proiectul pilot din 23 octombrie, impreuna cu autoritatile, am plantat in alveolele disponibile primii 20 de copaci. Pe 11 noiembrie am semnat un protocol de colaborare cu autoritatile, prin care acestea s-au obligat sa planteze copaci – conform specificatiilor tehnice de inaltime cerute de Incotroceni - in restul de 145 de alveole disponibile, lucru realizat pana la finalul 2016, actiunea fiind monitorizata de asociatie. La cererea Incotroceni, autoritatile au achizitionat utiliajul de extragere a radacinilor si a buturugilor din alveole. Am realizat punti de comunicare cu autoritatile care au devenit deschise catre nevoile comunitatii si mai transparente in luarea deciziilor.

| Bugetul
    9000

| Parteneri
    Primaria Sectorului 5, Centrul pentru Resurse si Participare Publica (CeRe)

| Website proiect
    www.copacul.incotroceni.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2020
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL