close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiectePaine si Maine| Organizator:
    World Vision Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In Romania, 74% dintre cazurile de abandon scolar se inregistreaza in mediul rural. Un studiu efectuat de catre World Vision Romani prezinta ca principale cauze saracia (45%) si rezultatele slabe la invatatura (37%). Aceste procente ingrijoratoare au fost motorul care ne-au determinat sa punem bazele proiectului „Paine si Maine”.

Importanta acestui program este data de faptul ca cei mici beneficiaza de sprijin in continuarea procesului de invatare si fixarea notiunilor esentiale, dar si de necesarul de nutrienti pentru o dezvoltare normala – fizica si cognitiva, intr-un mediu controlat si stabil. O alimentatie necorespunzatoare, saraca in proteine, duce la subdezvoltarea capacitatilor cognitive sau chiar la stagnarea acesteia.

Iar asigurarea unei mese calde pe zi reprezinta un ajutor si pentru parintii cu o situatie materiala precara.


| Scopul proiectului
    1. Obiectivul major al programului „Paine si maine” este reducerea ratei abandonului scolar, pe termen mediu si lung, care in prezent depaseste 19% in Romania (comparativ cu media UE, de 11%).
2. Cresterea performantelor scolare ale elevilor din proiect
3. Minimum 200 de copii implicati in etapa pilot a proiectului si extinderea pana la sfarsitul anului
4. Cresterea nivelului de constientizare asupra procentului de abandon scolar din Romania prin generarea unui numar de minim 50 articole despre subiect, incepand cu lansarea etapei pilot.


Paine si Maine Paine si Maine Paine si Maine

| Aria geografica
    Vaslui, Valcea si Dolj

| Rezumat
    Programul „Paine si Maine” este menit sa asigure unui numar de 2.500 de copii, din zonele defavorizate, o masa calda in fiecare zi si sprijin pentru realizarea temelor. Programul urmareste in egala masura asigurarea nutriției necesare pentru dezvoltarea copiilor si diminuarea ratei abandonului scolar in satele sarace din judeţele Vaslui, Dolj si Valcea.
Masa elevilor este compusa din felul intai, fel principal si desert si este asigurata de o firma specializata in astfel de servicii, care corespunde tuturor standardelor de calitate si siguranța alimentara. Dupa finalizarea pranzului, copiii desfasoara activitați extrascolare timp de 2 ore, sub indrumarea unui cadru didactic. Prin acest program, cei mici beneficiaza atat de necesarul de nutrienți pentru o dezvoltare normala – fizica si cognitiva, cat si de sprijin in continuarea procesului de invațare si fixarea noțiunilor esențiale, totul intr-un mediu controlat si stabil.
In acest moment, in proiect sunt inclusi 618 copii clasele 0-4 si 33 de profesori.


| Date beneficiari
    618 copii cu varste intre (7 si 11 ani)

| Date beneficiari
    887 de parinti si tutori si 33 de profesori

| Activitati
    Prin intermediul ajutorului financiar acordat de Lidl si a donatorilor individuali, World Vision Romania le ofera celor 618 copii beneficiari o masa compusa din felul intai, fel principal si desert. Aceasta este asigurata de o firma specializata in astfel de servicii, care corespunde tuturor standardelor de calitate si siguranta alimentara.

Dupa servirea mesei, elevii beneficiaza de activitati cu sprijin specializat, sub atenta supraveghere si indrumare a cadrelor didactice, dar si de ateliere tematice, de tip recreativ, pe diferite domenii – arte, stiinte, tehnologii, sport.

Pentru a sustine dezvoltarea cognitiva a elevilor, acestia participa la diverse activitati prin care este incurajata lectura independenta. Cadrele didactice ii ajuta pe cei mici sa dobandeasca incredere in sine, dar si in ceilalti si cultiva atitudinea pozitiva fata de sine, stimuland abiltatile lor de comunicare si de gandire.
Pentru ca este important ca in cele 3 luni de vacanta copiii sa nu piarda contactul cu scoala, am extins perioada de implementare a proiectului si pe perioada de vara. Copiii au fost implicati in sase ateliere educative derulate la scoala. Si parintii au fost prezenti la scoala de vara, pentru a invata notiuni de baza despre nutritia copiilor, participand la cursul „Alimentatia sanatoasa si igiena”.

Masa calda a fost inlocuita de un pachet cu alimente oferit de Lidl Romania familiilor copiilor din proiect, continand o lista de alimente variate si echilibrate nutritional.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a contribuit la imbunatatirea relatiei copil-familie -scoala prin mobilizarea parintilor si a cadrelor didactice pentru a raspunde nevoilor copiilor si a gasi impreuna solutiile pentru o interventie care sa contribuie la cresterea performantei scolare. De asemenea copii au participat la activitati extrascolare care contribuie la asimilarea unor noi cunostiinte, abilitati si competente.
Rezultatele obtinute de la lansarea proiectului sunt incurajatoare, observandu-se o scadere a absentelor scolare, in satele in care proiectul a fost implementat, cu 34% in iunie 2016, la doar doua luni de la debutul etapei pilot.
Orele de after-school au ajutat la cresterea performantelor scolare: cu 15% mai multi elevi dintre cei inscrisi in program au incheiat semestrul doi cu media „Foarte bine”. Mai mult, doi frati din Valcea, Robert si Razvan, au mers pentru prima data la scoala ajutati de proiectul Paine si Maine.
Am reusit sa oferim o masa calda celor 213 elevi din cele 6 sate din Dolj si Valcea, iar din ianuarie 2017 proiectul s-a extins catre 618 scolari din 3 judete: Dolj, Valcea si Vaslui.
Proiectul a creat pentru Fundatia World Vision oportunitatea de a intari dialogul cu institutiile publice local si judetene.
Am reusit sa dezvoltam o relatie si cu presa, cu ajutorul careia am putut transmite catre romani informatii esentiale cu privire la standardele de calitate a procesului de invatamant, a conditiilor igienico-sanitare din mediul scolar rural si a masurilor necesare pentru imbunatatirea lor. Astfel, subiectul a fost preluat intr-un numar de peste 100 de articole.


| Bugetul
    1980000

| Parteneri
    Lidl Romania

| Website proiect
    www.painesimaine.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL