close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & Proiecte#COLECTIV| Organizator:
    Fundatia Mereu Aproape
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Tragedia de la Club Colectiv a fost un moment de cumpana pentru o tara intreaga, un moment in care cei afectati direct aveau nevoie de un ajutor de urgenta consistent. Numarul mare al victimelor tragediei si problemele medicale grave ale ranitilor presupuneau o mobilizare rapida pentru a putea acorda sprijin imediat. Pentru obtinerea datelor de contact ale familiilor victimelor, in conditiile in care nicio institutie nu le-a putut pune la dispozitie, a fost necesara colectarea informatiilor de pe teren prin discutii cu doctorii si familiile. Echipa Fundatiei a mers la spitalele in care erau internati ranitii pentru a identifica nevoile lor exacte. Legatura cu toti cei afectati a fost mentinuta in permanenta, atat pe durata tratamentului din tara, cat si in perioada de transfer si tratament in strainatate ale unora dintre pacienti.

| Scopul proiectului
    Scopul campaniei a fost ajutorarea de urgenta a tuturor victimelor tragediei pentru a-i sprijini sa depaseasca momentul cumplit care le-a marcat vietile. Multi supravietuitori continua inca sa lupte sa isi recupereze cat mai mult din infatisarea si viata de dinainte de tragedie.
Obiective:
- crearea rapida a fondului de solidaritate Colectiv
- acordarea imediata a ajutorului de inmormantare pentru familiile decedatilor
- sustinerea financiara a celor 8 minori ramasi orfani
- sprijin financiar pentru supravietuitori
- suportul financiar pentru apartinatorii ranitilor transferati in strainatate


#COLECTIV #COLECTIV #COLECTIV

| Aria geografica
    Acoperire nationala si internationala

| Rezumat
    Tragedia de la Club Colectiv produsa la 30 octombrie 2015 a fost cel mai grav accident din Romania de după anul 1989, cu 64 de persoane decedate, 8 copii minori ramasi orfani si peste 100 de supravietuitori.
Campania #Colectiv a Fundatiei Mereu Aproape este cea mai rapida mobilizare a unui ONG din Romania pentru ajutorarea victimelor tragediei Colectiv, prin care toti cei afectati au primit atat sprijin de urgenta, cat si pe termen lung. A fost deopotriva sprijin financiar si moral, continuu.
La nici 48 de ore de la tragedia din 30 octombrie 2015, Fundatia a organizat teledonul "Romani Impreuna" cu sprijinul Intact Media Group, prin care au fost stranse donatii de 1,5 milioane de euro pentru Colectiv. Mii de donatorii persoane fizice si companii, ni s-au alaturat si dupa Teledon, iar mandatul primit de la acestia a fost unul clar: banii trebuie sa sustina ranitii si familiile victimelor.
Chiar pe data de 2.11.15 am inceput sa contactam familiile si am inceput cu rudele decedatilor pentru a oferi de urgenta ajutorul de inmormantare. Platile au fost facute constant, astfel incat toate victimele tragediei si familiile lor au primit ajutorul de care aveau nevoie: ajutorul de inmormantare, trei transe egale de bani acordate pacientilor internati dupa tragedie, acoperirea cheltuielilor pentru pacientii si apartinatorii celor transferati in strainătate, sprijin financiar pt. pacientii din spitalele romanesti, sustinerea financiara a minorilor ramasi orfani dupa tragedie, acoperirea nevoilor medicale pentru persoanele neinternate dar ranite usor.
Campania a insemnat o mobilizare de proportii la nivel national si international. Prin toate demersurile facute, Fundatia a reusit sa atraga pentru Colectiv, pana in dec. 2016, 7.304.799,56RON, 227.636,88EUR, 1.370GBP si 280,18USD.


| Date beneficiari
    Categoriile de public tinta: - donatorii: romanii din tara si din diaspora, persoane fizie si juridice. - beneficiarii directi au fost victimele tragediei, astfel: supravietuitori – internati in tara sau care nu au fost internati dar au avut rani usoare, 108 persoane in primele 5 zile de la tragedie; pacientii transferati in straintate – 37 de pacienti; familiile celor decedati - familiile a 64 de persoane decedate; minorii ramasi orfani in urma tragediei – 8 copii minori; apartinatorii sau insotitorii pacientilor transferati in strainatate.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti au fost apartinatorii victimelor tragediei – generozitatea romanilor care au donat a alinat durerea familiilor victimelor si a diminuat efortul lor financiar.

| Activitati
    Componenta de strangere de fonduri a campaniei #Colectiv a debutat cu Teledonul national ”Romani Impreuna” organizat pe 1 nov. 2015 si a continuat cu atragerea de fonduri (donatii) in perioada urmatoare.
Partea de ajutorare a victimelor tragediei si a apartinatorilor acestora a inceput pe 2 noiembrie 2015 cu acordarea ajutorului de inmormantare familiilor celor decedati, in valoare de 10.000 lei pentru fiecare familie. Supravietuitorii au fost mai intai sprijiniti cu 3 transe de bani egale: 15 mii de lei pentru fiecare pacient internat dupa tragedie, inca 15 mii de lei pentru fiecare dintre cei internati la data de 30 noiembrie - o luna de la accident, o alta transa de ajutor egal de 15 mii de lei de persoana pentru toti cei inca internati la data de 31 decembrie 2015.
Pacientii care au facut tratamente si interventii in strainatate au primit ajutorul financiar necesar pentru realizarea transferului peste granite. Rudele pacientilor transferati in strainatate au primit ajutor financiar pentru a ajunge langa ranitii internati in spitalele din Europa si Israel – canstand in transport si cazare.
Cei 8 minori ramasi orfani in urma tragediei au fost sustinuti financiar printr-o prima transa de bani in decembrie 2015. In 2016, 4 orfani au primit cate 1.000 de lei lunar pentru fiecare copil, iar toti orfanii au primit cate 9.000 lei fiecare pe an scolar.


| Rezultatele proiectului
    Cu sprijinul donatorilor, pers. fizice si juridice, am strans 7.304.799,56 RON, 227.636,88 Euro, 1.370 GBP si 280,18 USD.
Ajutoarele acordate familiilor indoliate, orfanilor si supravietuitorilor tragediei, pana la 31 decembrie 2016, au fost in valoare totala de 5.229.589,73 RON, 414.587,16 EURO si 1.051,41 GBP.
Sustinerea a inceput chiar din 2 nov. cu acordarea imediata a ajutorului de inmormântare: cate 10.000 lei pentru fiecare familie a celor decedati in tragedie, in total 38 de familii. Cei 8 minori ramasi orfani au beneficiat, in decembrie 2015, de un ajutor in val. de 5.000 lei pentru fiecare. In perioada ian-dec 2016 am acordat finantare nerambursabila in val. de 1.000 lei lunar pentru fiecare copil minor din familia Ion. Din ian 2016, fiecare dintre cei 8 orfani primeste suport financiar de la Fundatia Vodafone Romania si Fundatia Mereu Aproape in val. 9.000 lei pe an scolar.
Supravietuitorii au primit ajutoare directe in bani si au fost sustinuti sa faca tratamentele necesare, investigatiile de laborator, imagistice si chirurgicale recomandate de medici, au reusit sa obtina second opinion acolo unde era cazul, sa cumpere vestimentatie compresiva sau produse farmaceutice necesare marilor arsi. S-a adaugat suportul pentru apartinatorii celor transferati in strainatate (transport si cazare). Pentru toti beneficiarii campaniei aceasta mobilizare a insemnat singurul ajutor rapid, constant si transparent primit. Fundatia a contribuit la urgentarea transferurilor pacientilor in stare destul de grava, determinand autoritatile sa evalueze si sa dea drumul transferurilor.


| Bugetul
    0

| Parteneri
    INTACT Media Group, Fundatia Vodafone Romania, Telekom Romania Communications, Telekom Romania Mobile, Vodafone Romania, Orange.

| Website proiect
    http://fundatiamereuaproape.ro/category/campanii-in-desfasurare/colectiv-campanie/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2020
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL