close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteFiecare Vot| Organizator:
    Geeks for Democracy
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Importanta votului in modelarea societatii este incontestabila, iar 2016 a dovedit din plin asta, in tara si peste hotare. De aceea, primul proiect G4D a pornit din nevoia vitala de a asigura corectitudinea alegerilor, cand inca nu se stia data exacta a parlamentarelor sau masurile guvernamentale aferente organizarii lor (ex. inregistrarea video a numaratorii voturilor). Cu ajutorul ONG-urilor partenere, am identificat nevoia de observatori independenti prezenti in sectiile de votare din Romania si din diaspora ca initiativa civica ideala in acel moment, dat fiind raportul dintre toate resursele disponibile si beneficiile posibile. Din acest punct de pornire, proiectul FiecareVot al G4D a generat o mobilizare unica in 27 de ani, cu peste 2000 de observatori independenti inscrisi, printre care jurnalisti, bloggeri, antreprenori cunoscuti.

| Scopul proiectului
    Scopul FiecareVot a fost sa asigure o monitorizare independenta, impartiala, cu o acoperire cat mai mare a alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Obiectivele FiecareVot: observatori independenti in min. 10% (1800 de sectii de vot) din tara si din diaspora; realizarea unei baze de date si a unui bazin de observatori independenti activi la viitoare procese electorale; realizarea unor proceduri replicabile; cresterea cunostintelor despre procesul electoral in randul publicului larg si constientizarea importantei prezentei la vot; cresterea gradului de constientizare si implicare civica.

Fiecare Vot Fiecare Vot Fiecare Vot

| Aria geografica
    București și toate celelalte județe ale țării, mai puțin Covasna și Tulcea; în diaspora, în Barcelona, Berlin, Bruxelles, Budapesta, Copenhaga, Haga, Helsinki, Londra, Milano, Montreal, Montrouge, Montreuil, München, Nancy, New York, Nicosia, Paris, Portsmouth,Torino, Turku, Viena, Washington.

| Rezumat
    Dupa alegerile locale din iunie 2016, la initiativa lui Catalin Tenita, profesionisti din IT&C și digital, comunicare, mediul ONG au format un grup online (Geeks for Democracy / G4D), uniți de interesul de a impulsiona viata civica in Romania. Grupul (orizontal, neomogen, deschis oricui) a ajuns de la cativa zeci de membri initial la peste 1000 (acum, peste 10000).
Apogeul implicarii civice este in campania electorala, deci primul proiect al G4D s-a conturat firesc, in jurul alegerilor parlamentare, care stabileau cine va tine fraiele reprezentarii democratice pentru 4 ani in Romania, cine va administra bugetul, cine va legifera, cine va controla institutiile si va ocupa functiile publice.
La fiecare scrutin au fost suspiciuni de fraudă electorală, iar la alegerile locale 2016 sub 10% dintre secțiile de votare au avut observatori independenti. De aceea, primul proiect G4D a vizat monitorizarea procesului electoral. Obiectivele: (ideal) un observator independent in fiecare sectie de vot (~18000), pentru alegeri corecte si pentru ca «FiecareVot contează!», precum si impulsionarea participarii civice, ca observator si in general.
In cateva luni, cu buget 0 si cu 20 de voluntari part-time, FiecareVot a atras parteneri, a realizat site, blog si pagina de Facebook, materiale de promovare online, testimoniale, newslettere, traininguri si o aplicatie online pentru observatori.
Cel mai important rezultat al FiecareVot: peste 2000 de observatori independenti inscrisi in tara si in diaspora, dintre care mai mult de 1300 au fost pe 11 decembrie in sectiile de vot de la 6 dimineata pana noaptea tarziu si au trimis observatii in timp real pentru raportul de monitorizare a alegerilor, transmis Autoritatii Electorale Permanente cu recomandari pentru imbunatatirea alegerilor viitoar


| Date beneficiari
    ~1300 de observatori care au monitorizat corectitudinea procesului electoral. 18.881.604 cetateni romani cu drept de vot (cf Autoritatii Electorale Permanente, 10.12.2016), care au avut parte de alegeri corecte si au fost corect informati partial multumita observatorilor FiecareVot; Partidele si candidatii independenti inscrisi pe listele electorale din 11 decembrie 2016, care au beneficiat de un proces electoral corect in sectiile monitorizate de observatoii FiecareVot.

| Date beneficiari
    ~22.000.000 de cetateni romani (cf. estimari Institutul National de Statistica, februarie 2017), prin contributia FiecareVot la desfasurarea corecta a alegerilor, recomandarile de imbunatatire a procesului electoral si promovarea implicarii civice; 4 ONG-uri care au acreditat observatori independenti inscrisi prin FiecareVot; Ministerul Afacerilor Interne, care a beneficiat de reducerea numarului de fraude electorale potentiale prin prezenta observatorilor in sectii; Autoritatea Electorala Permanenta, prin recomandarile bazate pe observatiile transmise din sectiile de votare.

| Activitati
    FiecareVot inseamna cca 20 de voluntari si cateva ONG-uri partenere, implicate tot voluntar in proiect cu resurse umane si materiale.
Activitatea s-a structurat in 4 etape.
Prima, de planificare (iulie-septembrie 2016) a constat in conturarea echipei si a partenerilor, pregatirea site-ului, a blog-ului, paginii de Facebook, designul elementelor de identitate vizuala (logo) si materiale de promovare (bannere, profile&cover FB), contactarea influencerilor si realizarea de testimoniale text & video.
Etapa a doua s-a concentrat pe inscrierea observatorilor, filtrarea si verificarea lor, ulterior acreditarea de catre ONG-uri partenere. A continuat promovarea FiecareVot online si offline, inclusiv prin comunicate de presa si expunere media. Publicul si cei deja inscrisi au fost informati constant pe FB, site, blog si prin newslettere saptamanale vie e-mail. Partenerii au pregatit Ghidul observatorului, trainingurile si aplicatia de transmitere in timp real a observatiilor.
Pe 11 decembrie (a treia etapa) observatorii au mers in sectiile de vot din tara si din diaspora (majoritatea realizatorilor FiecareVot au fost observatori). Ei au tinut constant legatura online si prin call-center cu ONG-urile partenere care au acreditat observatori si au realizat aplicatia. S-au transmis constant informari catre presa.
Ultima etapa a fost centralizarea fiselor de observare si redactarea raportului de monitorizare a alegerilor, prezentat intr-un eveniment public pe 25 ianuarie 2017.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiile FiecareVot s-au vazut in 11 decembrie 2016, cand peste 2000 de sectii de vot au fost monitorizate si erorile sau neregulile au putut fi, in mare parte, corectate sau eliminate cu sprijinul observatorilor independenti. Voluntarii FiecareVot au completat cunostintele comisiilor electorale despre legislatia in vigoare, iar alegatorii au avut un garant in plus al corectitudinii votului lor. ONG-urile partenere au primit un sprijin major in indeplinirea misiunii lor, iar rezultatele propriu-zise ale activitatii de monitorizare sunt centralizate si disponibile in raportul realizat ulterior.
Mai mult, prezenta observatorilor FiecareVot in sectii i-a facut pe multi dintre membrii comisiilor sau / si cetateni sa fie impresionati de implicarea voluntara a acestora si incantati sa auda despre proiect. Totodata, FiecareVot a contribuit la schimbari la nivelul atitudinii si implicarii civice in randul unor persoane pana atunci nepreocupate de teme similare. Numerosi bloggeri, antreprenori, profesionisti din IT, digital, comunicare au fost observatori in ziua alegerilor si au promovat proiectul atat oficial, cat si la nivel interpersonal: familiei, prietenilor, colaboratorilor.
Poate cel mai important efect al FiecareVot este cel prezent, cand G4D a crescut la peste 10.000 de membri. Primul proiect al grupului a fost testul care a convins, dovada ca initiativele civice pot aduce schimbarea pe care ne-o dorim. Raspunsul pozitiv primit de Fondul pentru democratie (al doilea proiect al G4D) este, in opinia noastra, inca un efect al increderii generate de FiecareVot.


| Bugetul
    0

| Parteneri
    Asociatia TechSoup Romania, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democratiei, Code for Romania, DC Communication, Expert Forum, Funky Citizens, Observatorul Electoral, Rogalski Damaschin PR.

| Website proiect
    https://fiecarevot.ro/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL