close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteCaravana Mobila| Organizator:
    Asociatia Caravana cu Medici
| Categorie:
    Proiecte și campanii de Voluntariat
| Problema de fond
    O statistica a Ministerului Sanatatii releva inegalitati in starea de sanatate a locuitorilor Romaniei, in functie de repartizarea lor in zone rurale sau urbane. In anul 2015 sistemul sanitar si-a desfasurat activitatea in 59.000 de unitati sanitare, dintre care doar 11.000 se adresau mediului rural. Neglijarea starii de sanatate se traduce intr-o crestere a incidentei bolilor cronice, a scaderii duratei de viata a populatiei rurale. Concentrarea resurselor financiare si materiale in mediul urban neglijeaza aproape jumatate din populatia tarii ce traieste in mediul rural.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este oferirea serviciilor medicale gratuite locuitorilor din zone rurale defavorizate din punct de vedere social si economic.
Obiective:
- Organizarea in anul 2016 a 12 editii ale Caravanei mobile ce vizeaza 12 localitati rurale.
- Crearea unei retele de comunicare intre medicii de familie locali, pacienti si centrele spitalicesti regionale care sa sustina si supravegheze starea de sanatate a populatiei vizate.
- Implementarea unui program de screening al prevalentei cancerului de col uterin si a infectiilor cu virusurile hepatice B si C in satele tinta ale proiectului.


Caravana Mobila Caravana Mobila Caravana Mobila

| Aria geografica
    Judetele: Satu Mare, Prahova, Tulcea, Buzau, Olt, Constanta, Arges, Bacau, Iasi, Dambovita, Galati

| Rezumat
    Asistenta medicala in Romania se realizeaza preponderent in marile spitale urbane, majoritatea cheltuielilor din sistemul de sanatate fiind acordate mediului spitalicesc, desi repartitia populatiei nu prezintă diferențe semnificative: 55,17% urban și 44,93% rural. Nevoile populației din zonele rurale sunt mult mai grave și mai mari comparativ cu zona urbană unde se concentrează în prezent serviciile specializate.
Proiectul Caravana Mobila si-a propus acordarea de îngrijiri medicale gratuite în zonele defavorizate și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai sănătoasă, mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur. Prin realizarea unei echipe multidisciplinare de 40 de medici specialisti si rezidenti, evaluam starea de sanatate a populatiei prin consulturi si investigatii medicale avansate – servicii de cardiologie, ginecologie, radiologie si imagistica, screening de cancer col uterin si al virusurilor hepatice B si C. Activitatea se desfasoara la sfarsit de saptamana, pe parcursul a doua zile, in spatii special amenajate. Astfel, construim retele de comunicare eficiente intre medicii de familie locali si marile centre de tratament pentru tratarea si supravegherea continua a pacientilor din mediul rural. Ca obiectiv secundar ne propunem intocmirea unei baze de date pentru a demonstra incidenta si prevalenta bolilor cronice si necesitatea modernizarii sistemului sanitar rural. In perioada 2015- 2016, Caravana Mobila a avut 2963 de beneficiari directi ai serviciilor de sanatate oferite in 17 localitati rurale, cu sustinerea a 700 de cadre medicale voluntare.


| Date beneficiari
    2963 beneficiari directi. Acestia reprezinta numarul de pacienti ce au primit servicii medicale gratuite in cadrul proiectului. 250 voluntari reprezentand cadre medicale si studenti la medicina ce au participat direct la organizarea editiilor. (beneficiul se incadreaza aici ca un caracter educational al voluntarului).

| Date beneficiari
    Peste 7000 de beneficiari indirecti ai Caravanei Mobile. Includem aici persoane din cercul beneficiarilor directi – familie, prieteni ai pacientilor, medici de familie locali ce au fost motivati de actiunea desfasurata in localitatile tinta.

| Activitati
    Proiectul Caravana mobila a desfasurat in perioada 2015-2016 o serie de 17 editii avand ca tinta 17 sate si comune unde serviciile medicale patrund cu greutate si unde adresabilitatea la centrele specializate este mult scazuta.
Metodologia proiectului cuprinde organizarea unei echipe medicale pluridisciplinare ce se deplaseaza in diverse zone ale tarii, iar in colaborare cu autoritatile locale ofera consultatii, investigatii si tratamente medicale avansate in regim gratuit. Evaluarea starii de sanatate se face in doua etape:
- Prima etapa reprezinta recoltarea analizelor biologice a populatiei tinta de catre 2 voluntari ai caravanei impreuna cu 3 asistenti medicali Synevo.
- A doua se desfasoara la o distanta de o saptamana de la recoltare si presupune deplasarea echipei de 40 de medici si studenti la medicina in satul tinta. In colaborare cu autoritatile locale, pe parcursul a 2 zile au loc consultatiile in spatii special amenajate. Serviciile medicale includ consulturi clinice, examene cardiologice, ginecologice, dermatologice, neurologice, oftalmologice, investigatii si teste EKG, ecografii abdomino-pelvine, ecocardiografii, teste optometrice sunt coroborate cu investigatiile biologice iar la final alcatuiesc un diagnostic corect si complet. Pacientului i se recomanda astfel, un plan de tratament personalizat si individualizat patologiei sale.


| Rezultatele proiectului
    Dintre cei 2963 de pacienți , 70.3% sunt femei și doar 63% au asigurare medicala. Din numărul total de pacienți, 436 au varste sub 18 ani.
2231 de pacienți au beneficiat de analize de laborator în 15 ediții.
În urma acestora am descoperit :
• 132 cazuri nou diagnosticate cu diabet zaharat.
• 158 de pacienți cu Ag Hbs + sau Ac Anti-HCV +, preponderenta cea mai mare in judetele Arges si Buzau.

Am efectuat peste 2000 de consulturi de specialitate, cele mai multe dintre acestea fiind de oftalmologie(500), ginecologie (321) și cardiologie/medicina internă (212). Totodată, am realizat în acest an peste 700 de ecografii abdomino-pelvine și 215 consulturi de specialitate dermatologice.
Toate acestea ne-au demonstrat că afecțiunile cardiovasculare sunt cele mai frecvent întâlnite:
• 43% dintre pacienții adulți consultați suferă de hipertensiune arterială
• 7,2 % au fost diagnosticați cu boala cardiacă ischemică
• 3,5% au fibrilație atrială
• 2.7% au suferit un accident vascular cerebral
• < 2% dintre aceștia suferă de boala arterială periferică sau de boală cronică de rinichi

Caracterul cronic al acestor afecțiuni ne determină să înțelegem importanța prevenției și a educației medicale. Cu toate acestea, realizăm relevanța costurilor tratamentului cronic și subliniem lipsa eficienței serviciilor medicale accesibile locuitorilor mediului rural.


| Bugetul
    200000

| Parteneri
    Fundatia Vodafone Romania, Laboratoarele Synevo, Bayer Romania, AVON, Europa FM, Ambasada Danemarcei in Romania, Dan Bred Arges, Novo Nordisk, Medist Imaging, Societatea Romana de Medicina Interna, Institutul Clinic Fundeni, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti.

| Website proiect
    http://caravanacumedici.ro/categorie/caravane

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL