close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ambasada Sustenabilitatii in Romania



| Organizator:
    Asociatia Responsible Business
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    La 1 ianuarie 2016, cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila ale Agendei pentru Dezvoltare Durabila 2030, aprobate de cei 193 de sefi ai statelor membre ONU, au intrat oficial in vigoare. Desi fiecare semnatar si-a asumat implementarea lor la nivel local pana in 2030, un rol esential in atingerea acestor obiective il joaca actorii economici din mediul privat. In Romania a aparut astfel nevoia de colaborare si dezvoltare a unor parteneriate intre mediul economic, guvernamental si societatea civila, pe aspecte legate de dezvoltare sustenabila si atingerea celor 17 obiective. In acelasi timp, Ambasada Sustenabilitatii in Romania acopera si nevoia existentei unei platforme care sa puna la dispozitia celor interesati, resursele si know-how-ul necesare implementarii principiilor de dezvoltare sustenabila.

| Scopul proiectului
    Ambasada Sustenabilitatii in Romania isi propune sa incurajeze, sa inspire si sa motiveze companiile sa dezvolte zona de investitii in sustenabilitate pentru Romania, dar si sa ofere mai multe produse sau servicii responsabile - inclusiv stimuland cererea din partea consumatorilor finali pentru sustenabilitate. Ambasada doreste sa fie locul de intalnire al celor care isi doresc un viitor durabil si principalul furnizor de programe, proiecte, servicii, activitati si know-how in domeniul sustenabilitatii.

Ambasada Sustenabilitatii in Romania Ambasada Sustenabilitatii in Romania Ambasada Sustenabilitatii in Romania

| Aria geografica
    Programul a fost lansat in Bucuresti, dar are acoperire la nivel national.

| Rezumat
    Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR) este primul program care aduce impreuna mediul de afaceri, mediul guvernamental si societatea civila in efortul dezvoltarii unei Romanii sustenabile si isi propune sa coaguleze si sa dezvolte comunitatea celor care vor sa aiba o activitate responsabila si durabila.
Intrucat notiunea de sustenabilitate este straina celei mai mari parti a populatiei Romaniei, si intocmai cum ambasadele traditionale promoveaza valorile, practicile politice sociale si economice ale tarilor lor, ASR promoveaza si sustine cresterea nivelului de constientizare, cunoastere, expertiza si colaborare in ce priveste sustenabilitatea afacerilor si dezvoltarea durabila, implicand mediul de afaceri si societate civila.
Ambasada Sustenabilitatii in Romania colaboreaza indeaproape cu Global Compact Network Romania pentru a promova cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila, prin intermediul carora se stabileste o actiune ambitioasa in vederea eradicarii saraciei extreme, combaterii inegalitatilor si protejarii planetei pana in anul 2030.


| Date beneficiari
    Peste 1000 de participanti (reprezentanti ai societatii civile, mediului economic din Romania, studenti, profesori, factori de decizie) la evenimentele proprii dezvoltate in cadrul programului (CSR Think Tank, SDG Talks, SDG Ambassadors) Peste 100 de studenti instruiti in cadrul proiectului Training Future Sustainable Leaders Peste 100 de profesionisti si specialisti din cadrul companiilor, participanti la trainingurile sustinute in cadrul Ambasadei Peste 60 de membri (persoane fizice, companii, organizatii non-guvernamentale) care au aderat la Coalitia pentru Sustenabilitatea Romaniei

| Date beneficiari
    Numarul beneficiarilor indirecti nu poate fi cuantificat, deoarece activitatile desfasurate in cadrul programului contribuie indirect la bunastarea societatii romanesti in ansamblu.

| Activitati
    SDG Talks – scopul conferintelor SDG Talks este sa adune la un loc partile interesate relevante – sectorul privat, institutii publice, ONG-uri, mediul academic – pentru a identifica pana in decembrie 2019 prioritatile si actiunile de implementat in perioada 2020-2030, pentru a asigura contributia Romaniei la Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD).
SDG Ambassadors – Lunar, vor fi oferite distinctii pentru personalitati desemnate drept ”Ambasadori SDG” ca urmare a contributiei aduse in sprijinul unuia dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabila. Echipa care se ocupa de program cauta initiative relevante din intreaga tara si vor alege – cu ajutorul publicului, care va avea posibilitatea de a vota online, daca vor fi luate in considerare mai multe initiative – cea mai remarcabila dintre ele pentru luna respectiva.
CSR Think Tank - Lunar, profesionisti din domeniu si pasionati de sustenabilitate se intalnesc pentru a discuta intr-un cadru informal proiecte, initiative si ultimele noutatile din domeniu.
Training Future Sustainable Leaders – o serie de cursuri pentru studentii din marile centre universitare din Bucuresti, in cadrul carora acestia au fost instruiti asupra aspectelor legate de obiectivele de dezvoltare durabila, responsabilitatea sociala a companiilor, raportarea de sustenabilitate etc. Totodata, acestia au posibilitatea de a accesa The CSR Library, singura biblioteca de CSR si sustenabilitate din Romania, ce le ofera acces la peste 150 de titluri din domeniu.


| Rezultatele proiectului
    - am dezvoltat primul program de instruire in domeniul sustenabilitatii dedicat studentilor
- am lansat proiectul 100 de Romani, o radiografie a societatii romanesti, care urmareste masurarea si imbunatatirea indicatorilor Romaniei, conform cu cele 17 obiective de dezvoltare durabila
- am lansat Coalitia pentru Sustenabilitatea Romaniei pentru a construi o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra dezvoltarii durabile a Romaniei.
- prin participarea activa la consultari/ dezbateri am obtinut modificarea legislatiei in domeniul auditului nefinanciar. In trecut, sub incidenta OMFP 1938/ 2016 intrau doar companiile de interes public din Romania, cu peste 500 de angajati. Noiembrie 2018 a adus o modificare legislativa importanta, OMFP 3456/ 2018, care extinde scara de aplicare a Directivei UE 95/ 2014 la toate companiile cu peste 500 de angajati din Romania. Astfel, incepand cu 2019, toate companiile din Romania care indeplinesc acest criteriu, vor publica in mod transparent, informatii cu privire la aspecte de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita.
- alaturi de comunitatea creata in jurul Ambasadei, am raspuns la solicitarile Departamentului de Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului, privind consultarea asupra revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabila a Romaniei
- am cerut si contribuit in mod activ la introducerea in COR a ocupatiei de expert în dezvoltare durabila


| Bugetul
    320000

| Parteneri
    Asociatia Responsible Business, The CSR Agency, Kaufland Romania, LIDL Romania, Heidelberg Cement, Departamentul de Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, Ambasada Olandei in Romania, Ambasada Germaniei in Romania, Ambasada Suediei in Romania, Europa Fm, Radio Romania Actualitati, Forbes Romania, Foreign Policy Romania, The CSR Report, International Advertising Association

| Website proiect
    https://ambasadasustenabilitatii.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes