close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Oxford for Romania Summer School



| Organizator:
    Oxford for Romania
| Categorie:
    Inițiative Cetățenești
| Problema de fond
    Punctul de pornire al proiectului a fost egalitatea de sanse la educatie de calitate pentru tineri cu potential academic, dar cu resurse financiare care le limiteaza oportunitatile. Ne-am dat seama ca din lipsa oportunitatilor, multi copii cu potential ajung sa ia decizii de cariera care nu le valorifica inclinatiile. In plus, ne-am dat seama ca piata muncii din Romania este destul de nedezvoltata ca sanse diverse de cariera. Din aceasta cauza elevii nu pot sa-si dea seama care sunt multiplele alternative daca aleg sa studienze un domeniu. La scoala de vara intalnesc oameni care au cariere diverse si care pot sa ii indrume si sa le dea o directie. Oportunitatea a aparut cand mai multi tineri profesionisti din Oxford care impartasesc valori similare s-au gandit sa isi valorifice resursele pentru a da mai departe ce au invatat.

| Scopul proiectului
    Oferim o alternativa educationala care valorifica potentialul elevilor promitatori din clasele finale de liceu printr-un program de opt zile care ofera cursuri interdisciplinare si activitati socio-educationale care urmeaza modelul INSPIRE-ENGAGE-MENTOR: expunem participantii la cele mai noi teme de cercetare, de la data science la cultura politica; cultivam gandirea critica, mentalitatea de crestere si inspiram tinerii sa isi creasca aspiratiile si increderea, motivandu-i sa se implice in comunitate, prin propriile proiecte; ii sprijinim prin activitati de mentorat pe un grup online dedicat.

Oxford for Romania Summer School Oxford for Romania Summer School Oxford for Romania Summer School

| Aria geografica
    toate judetele

| Rezumat
    
Scoala de vara Oxford for Romania este primul proiect din diaspora care mobilizeaza resurse umane deosebite pentru a sustine liceenii din clasele terminale cu potential academic si implicati civic, provenind din familii cu resurse modeste. Organizatorii sunt profesionisti si cercetatori din Oxford și Londra care vor sa ofere mai departe oportunitati de invatare deosebite tinerilor din Romania. 8 din 10 copii nu sunt fericiti la scoala si nu ajung sa isi atinga potentialul din cauza lipsei de modele, sustinere si resurse financiare. Cei cu oportunitati reduse nu indraznesc sa viseze departe si aici intervine scoala de vara: e o experienta intensa si transformatoare care pune tinerii in contact cu oameni tineri, pasionati de diferite domenii, care le pot fi modele de inspiratie si ii sprijina in proiectele comunitare si in alegerile de cariera. Ca urmare a scolii, tinerii iau contact cu o mentalitate deschisa, exploreaza domenii interdisciplinare de la astrofizica si genetica pana la cultura politica si dezvoltare personala, isi cresc aspiratiile increderea, motivatia si isi asuma proiecte in comunitate, ca initiatori sau voluntari. Activitatile se desfasoara pe tot parcursul anului si includ fundraising, comunicare si selectie, organizare si implementare, evaluare si mentorat, implicand peste 50 de voluntari, majoritatea romani din Oxford si Londra. Am strans 23,000+ de lire anual de la 11 sponsori si 100 de donatori si am adus 24 de tineri selectati din 640 din toata tara, pentru 8 zile la Oxford. Avem deja 3 generatii de alumni care se vor intalni prima data in aprilie la o reuniune cu lideri in societatea civila in locatia Magicamp, organizata de echipa OFR. Avem 6 proiecte comunitare nascute in urma scolii de vara, implementate de alumni cu sustinerea echipei OFR.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt cei 24 de participanti la scoala de vara Oxford for Romania, liceeni care au terminat clasele a X-a si a XI-a in anul inscrierii. La acestia se adauga si aproape 30 de liceeni care au participat la transmisiile live din Oxford, interactionand cu participantii de acasa.

| Date beneficiari
    Un numar estimativ de beneficiari indirecti este: 2400. Acestia sunt pentru fiecare candidat in parte: familia, voluntarii locali cu care au implementat alte proiecte, alti elevi din liceu, profesorii, membri din comunitatea locala.

| Activitati
    Ianuarie-martie: fundraising (cina cu sponsorii, ’pitching new proposals’) si consolidarea echipei de voluntari.

Martie-aprilie: deschiderea inscrierilor si comunicarea catre scoli, inspectorate, grupuri de profesori, parinti, pe social media si la firul ierbii prin cei 70 de alumni si voluntari.

Aprilie-iulie: Evaluarea aplicatiilor si intervievarea potentialilor candidati. Anul trecut am primit 640 de aplicatii din toata tara. Fiecare aplicatie a fost evaluata de cate doi evaluaturoi. Aproape 70 de potentiali candidati sunt intervievati, iar lista scurta e publicata pana la finalul lui iunie. In paralel derulam o campanie de fundrasing pentru a completa bugetul pana la 24000 de lire strans in proportie de 70% cu ajutorul sponsorilor (organizatii si indivizi din UK si Romania care ne-au raspuns pozitiv cererilor de a oferi burse elevilor - o bursa reprezinta aprope 1000 GBP).

Iulie-august: finalizarea programului academic, confirmarea tuturor lectorilor, voluntarilor si organizarea logistica a scolii.

August-septembrie: desfasurarea scolii.

Septembrie-decembrie: activitati de mentorat si sustinere a proiectelor comunitare care au fost desemnate castigatoare la hackathonul comunitar din cadrul scolii de vara, comunicarea post-scoala de vara si mentinerea legaturilor cu sponsorii, voluntarii si alumnii.

In tot acest timp, membrii nucleului organizatiei au intalniri online o data la doua saptamani si coordoneaza echipele de executie care au intalniri separate.


| Rezultatele proiectului
    Pentru prima data, un voluntar (studenta in educatie la University College London) a condus interviuri in profunzime cu participantii scolii de vara din 2018. Rezultatele arata ca programul a depasit asteptarile tuturor si ca rezultat:
- Participantii au aspiratii mai inalte si o platforma de tranzitie dinsre realitatea traita inspre cea dorita
- Sunt mai increzatori si motivati
- Studiaza independent teme pe care nu le ofera scoala
- Sunt mai implicati civic
- Au un mindset orientat catre crestere si rezultate.

Ca si comportament, scoala a generat in total sase proiecte in doi ani, ultimele 4 provenind din initiativa „hackathon-ului comunitar” organizata in timpul scolii de vara. Ele includ: Oxford for Oltenia - un afterschool pentru colegii mai mici din familii modeste si cu dificultati la scoala; 16 ateliere de stiinta aplicata organizata de alumni din Pitesti, Constanta si Dragasani; evenimente de orientare in cariera pentru elevii din satele din Moldova (Bacau, Racaciuni); un proiect de educatie pentru sanatate si educatie sexuala pentru adolescenti; cursuri de vara Step up pentru elevi din gimnaziu in Iasi.

Ca efect indirect, intre 15 si 20% dintre cele trei generatii de alumni studiaza sau au fost acceptati la studii in strainatate, 3 dintre ei la Oxford si 1 la Cambridge. Desi nu ne propunem sa contribuim la exodul tinerilor, ii incurajam sa isi aleaga cele mai bune oportunitati de dezvoltare in viitor, in timp ce ii conectam cu comunitati de oameni implicati si care le impartasesc valorile in Romania.


| Bugetul
    130000

| Parteneri
    Sir George Iacobescu, CEO Canary Wharf, The Ratiu Family Charitable Foundation, Romanian Women in the UK, Oxford Cloud Tutors, Souldern Trust, Hațegan Foundation, AQUA Carpatica, Autoboca, BOK Construction Ltd, Autonom, DMV Aviatech Timisoara, plus peste 100 de donatori

| Website proiect
    https://www.oxfordforromania.org/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes