close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.  

Participanti & ProiecteStop dependenței de Internet! Joc și joacă în era digitală.| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    
| Problema de fond
    Cele mai frapante rezultate ale studiului privind utilizarea Internetului de catre copii lansat in februarie 2019, ce a fost realizat in urma unei anchete pe baza de chestionar autocompletat de catre 1.156 copii, cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani, au fost-Copiii care petrec peste 6 ore online (3 din 10 copii intr-o zi obisnuita, iar 1 din 2 in zilele de weekend sau in vacante)
» sunt semnificativ mai nemultumiti cu privire la viata lor din prezent
» sunt semnificativ mai nemultumiti de relatia cu parintii, prietenii si profesorii
» considera intr-o masura semnificativ mai redusa ca activitatile de zi cu zi au sens si sunt mai putin optimisti cu privire la viitor
» afirma ca au fost mai putin relaxati in ultimele doua saptamani si sunt mai nemultumiti de deciziile luate.Nevoia de a aduce in atentia publica acest fenomen a fost evidenta


| Scopul proiectului
    Scopul initiativei a fost de a trage un semnal de alarma cu privire la impactul timpului excesiv petrecut de copii online, precum si contribuirea la reconectarea cu spiritul ludic in vederea incurajarii de a crea alternative de petrecere a timpul liber, fara tehnologie.
Obiectivele specifice:
1. Deschiderea unui dialog la nivel national cu privire la dependenta de internet
2. Cresterea gradului de constientizare cu privire la dependenta de Internet in randul a cel putin 350 de cadre didactice.
3. Implicarea in activitati educationale a unui numar de cel putin 10.000 de elevi


Stop dependenței de Internet! Joc și joacă în era digitală. Stop dependenței de Internet! Joc și joacă în era digitală. Stop dependenței de Internet! Joc și joacă în era digitală.

| Aria geografica
    Toate județele și București

| Rezumat
    27% dintre copiii cu varste intre 12 si 17 ani din Romania afirma ca, intr-o zi de scoala, petrec peste 6 ore online, procentul crescand la 48% daca vorbim de o zi libera (vacanta, weekend). 23,5% spun ca posteaza de plictiseala, procent mai ridicat in randul liceenilor, arata studiul lansat de Salvati Copiii in februarie 2019. Cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet am lansat competitia “Aleg constient. Stop dependentei de Internet!” si in toamna am continuat conversatia nationala pe aceasta tema cu initiativa „Joc si joaca in era digitala”. Programul copilariei a devenit atat de presant si incarcat de componenta didactica si invatarea este prea putin jucausa astfel ca pediatrii au ajuns sa prescrie joaca in familie si la scoala pentru promovarea dezvoltarii sanatoase a copilului (raportul „The Power of Play: A pediatric role in enhancing development in young children”). Scopul initiativei este acela de a stimula alegerile cat mai constiente si dorinta pentru un echilibru intre conectarea online si cea offline in randul copiilor. Cu cat copiii au mai multe ocazii de a se bucura de solitudine sau de prezenta celor apropiati, cu atat sunt mai multe sanse ca atunci cand folosesc din nou Internetul sa aleaga mai constient cat si cum raman conectati online. Activitati:
• Proces de autoreflectie pentru cadre didactice
• 3 activitati cu elevii:
o 1 #Dependenta de Internet – prezentare video si dezbatere
o Proces de autoobservare pentru elevi
o 2 #Aleg constient – discutie
o 3 #NoTechDayOut
Voluntarii au ales in functie de grupul de copii daca le vor implementa pe toate sau partial. Cele 1.009 rapoarte inregistrate de voluntari pe platforma interna demonstreaza ca la activitati au participat 32.387 elevi si parinti din 277 de institutii din 172 de orase din toate judetele


| Date beneficiari
    Voluntari (cadre didactice) inscrise in programul de voluntariat Ora de Net – 4.890; Voluntarii care au sustinut activitati: 806 (au lucrat in echipe de doi facilitatori)

| Date beneficiari
    32.387 persoane implicate in activitati educationale (11.964 copii, 15.665 adolescenti, 3.275 parinti, 1.260 cadre didactice, 260 specialisti)

| Activitati
    Pasii proiectului, prezentati succint:
•Lansare campaniilor
•Sustinere activitatilor de catre voluntarii cadre didactice
•Raportarea pe platforma
•Verificarea rapoartelor
Campania de voluntariat s-a derulat in doua etape pe parcursul a doua semestre.
Etapa I–febr-mai 2019
Lansarea “Aleg constient. Stop dependentei de Internet!” prin care am invitat voluntarii Ora de Net sa sustina activitati educationale adresate elevilor si parintilor.
•Preactivitate: Proces de reflectie adresat facilitatorilor privind perceptia si experienta lor cu noile tehnologii
•Activitate 1 cu elevii: Dependenta de internet – Prezentare material video si informare
•Post Activitate: Proces de autoobservare a comportamentului si jurnal de observatie
•Activitate 2: Discutie pentru identificarea solutiilor
•Activitate 3: Activitate comunitara la nivelul institutiei de invatamant
Etapa II–oct-dec 2019
Lansarea campaniei „Joc si joaca in era digitala”
•Preactivitate: Proces de reflectie adresat facilitatorilor privind importanta jocului
•Activitate 4: #NoTechDayOut- activitate comuna propusa si co-organizata de elevi si profesori pentru a petrece timp impreuna, prioritizand conectarea de la om la om, dincolo de tehnologie
403 voluntari au raportat activitatile pe platforma interna, conform metodologiei programului de voluntariat Ora de Net. Acestea au fost verificate de coordonatorul national iar la implinirea criteriilor, atat ei cat si colegul cu care au lucrat au primit document care atesta participarea


| Rezultatele proiectului
    „Totul a inceput cu invatarea unui joc nou de catre elevii cls a III-a. Copiii mi-au aratat jocul lor pe care il jucau impreuna sarind pe un cadran in ritm de dans. Mi-a placut atat de mult jocul incat m-am alaturat si eu. Apoi a aparut provocarea Joc si joaca lansata de Ora de net si ne-am gandit sa facem cunoscut modul sanatos in care elevii isi petrec pauza si timpul liber, prezentand jocul pe holul scolii in pauza mare. Elevii care treceau pe hol erau curiosi si au fost invatati si ei sa joace si sa danseze. Am filmat jocul si l-am pus pe pagina de Facebook a Scolii Gimn. Anisoara Odeanu Lugoj. Ceea ce s-a intamplat apoi, a fost o surpriza pentru noi toti. Toate holurile scolii au devenit desenate cu cadrane, cu diferite linii si forme, pentru ca elevii sa poata sa isi petreaca pauza jucand diferite jocuri, socializand, invatand unii de la altii, bucurandu-se impreuna cu colegii noi. Experienta ne-a invatat sa impartasim unii cu altii, sa invatam reguli de comportament distrandu-ne si mai ales sa colaboram, noi voluntarii Ora de net, in beneficiul elevilor. Multumim pentru initiativa!” prof cons Secosan Laura, Lugoj.
La invitatia echipei Ora de Net, 806 cadre didactice au oferit din timpul si energia lor organizand activitati educationale pentru 32.387 elevi, parinti si specialisti apartinand unui numar de 277 de institutii scolare din 172 de orase din toate judetele si Bucuresti. Toate acestea au dus la o mai buna cunoastere a efectelor timpului excesiv petrecut pe Internet si la o colaborare sporita intre scoala, familie si comunitate in beneficiul copiilor.


| Bugetul
    15162

| Parteneri
    Salvați Copiii și Orange

| Website proiect
    www.oradenet.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL