close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Modificarea si completarea Legii nr. 248/2015 prin Legea nr. 49/2020



| Organizator:
    Asociatia Reality Check
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    Investitiile in educatia timpurie sunt recunoscute drept cele mai eficiente pentru stimularea dezvoltarii creierului uman si reducerea abandonului scolar. Printre masurile de crestere a accesului copiilor la educatie de la varste mici, Romania a adoptat si legea tichetelor sociale pentru gradinita (Legea nr. 248/2015).
In 2018, Reality Check a realizat o analiza calitativa comparativa a modului in care se aplica legea si a identificat obstacolele care faceau ca ea sa nu ajunga decat la jumatate din copiii eligibili. Au urmat apoi multe discutii cu parinti, profesori, directori de scoli, primari si asistenti sociali, reprezentanti ai autoritatilor judetene si nationale, concretizate in propuneri concrete de modificare a legii si in demersuri de advocacy derulate de asociatie pentru adoptarea acestora sub forma unui nou proiect legislativ.


| Scopul proiectului
    Scopul: imbunatatirea aplicarii legii tichetelor sociale pentru gradinita, in urma unei analize a modului in care se aplica legea si a consultarilor cu specialisti de la nivel local, judetean si national.
Obiective:
1) Formularea si adoptarea unui proiect legislativ de imbunatatire a aplicarii Legii 248/2015, astfel incat sa beneficieze de aceasta cat mai mai multi copii din familii defavorizate;
2) Derularea unei campanii de informare cu privire la importanta gradinitei pentru ca mai multi parinti saraci sa afle de lege si sa inteleaga beneficiile pe care le are educatia prescolara.


Modificarea si completarea Legii nr. 248/2015 prin Legea nr. 49/2020 Modificarea si completarea Legii nr. 248/2015 prin Legea nr. 49/2020 Modificarea si completarea Legii nr. 248/2015 prin Legea nr. 49/2020

| Aria geografica
    Nationala

| Rezumat
    Din 2016, statul roman ofera tichete sociale in valoare de 50 de lei pe luna pentru a creste prezenta copiilor saraci la gradinita, reducand astfel riscul de abandon scolar, pe termen lung. Anual, pentru Legea 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor din familii defavorizate sunt alocate fonduri de la bugetul de stat pentru 80.000 - 100.000 de copii, insa datele oficiale arata ca aproximativ jumatate dintre acestia nu beneficiaza de lege. Legea functioneaza pentru copiii inscrisi in programul national, astfel incat intre 65% (2016) si 76% (sept-dec 2019) dintre ei au avut o prezenta buna la gradinita. In 2018, Reality Check a realizat un studiu, pe baza caruia a facut recomandari concrete pentru imbunatatirea aplicarii legii. In 2019, cu sustinerea The Alex Fund si in parteneriat cu Asociatia OvidiuRo, organizatia a facut demersuri pentru a transforma aceste recomandari in amendamente la legea in vigoare, in vederea cresterii numarului copiilor care beneficiaza de legea tichetelor sociale pentru gradinita. In iunie 2019 proiectul legislativ a fost depus in Parlament de un grup mixt de senatori si deputati, iar in aprilie 2020 noua lege a fost votata in Camera Deputatilor, promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare de la 1 ian. 2021.
In 2019, Reality Check a derulat si o campanie nationala de informare, in asa fel incat cat mai multi parinti saraci sa afle de lege si sa inteleaga importanta gradinitei pentru copiii lor.
In prezent, lucram impreuna cu specialisti din Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei pentru elaborarea normelor metodologice si pregatim a doua etapa a campaniei de informare cu privire la noua lege si la importanta gradinitei.


| Date beneficiari
    Aproximativ 100.000 de prescolari care sunt eligibili sa beneficieze de noua lege de la 1 ianuarie 2021 si sa primeasca lunar tichete sociale in valoare de 100 de lei pe luna daca frecventeaza zilnic. Parintii copiilor eligibili care cu ajutorul stimulentului financiar vor avea resurse suplimentare pentru a-si trimite copiii la gradinita si pentru a le asigura pachetul, imbracaminte, incaltaminte etc.

| Date beneficiari
    Autoritatile si institutiile publice locale (primarii si scoli/gradinite) responsabile de implementarea si monitorizarea legii tichetelor sociale pentru gradinita, carora li s-a simplificat munca prin eliminarea cererii de intrare in program pe care trebuie sa o depuna parintii saraci conform prevederilor Legii 248/2015. Intreaga societate din Romania.

| Activitati
    Advocacy:
Discutii cu specialisti si parinti din tara (jud. TL, MM, CT si SB) cu privire la problemele privind aplicarea Legii 248/2015 si la cum putem pot fi rezolvate pentru a creste numarul copiilor beneficiari. Formulare de recomandari pentru simplificarea aplicarii legii si cresterea numarului copiilor care beneficiaza de ea.
Intalniri cu deputati si senatori si cu reprezentanti ai ministerelor Muncii si Educatiei pentru transformarea propunerilor asociatiei intr-un act legislativ si adoptarea acestuia.
In iunie 2019, un grup mixt de parlamentari a depus in Parlament proiectul de modificare a Legii 248/2015, propus de Reality Check, care creste pragul de eligibilitate (de la copiii din familii cu venit minim garantat, la toti copiii din familii care primesc alocatia pentru sustinerea familiei) si elimina cererea parintilor, dubleaza valoarea tichetului social lunar si creste responsabilitatea primarilor si directorilor de scoli de a informa parintii cu privire la lege si la importanta gradinitei. Noua lege a fost votata in Camera Deputatilor, for decizional, pe 3 apr. 2020 si publicata pe 17 apr. in Monitorul Oficial. Va intra in vigoare de la 1 ian. 2021.
Comunicare:
Doua spoturi TV: unul despre importanta inscrierii la gradinita (mai-iun) si despre Legea 248/2015, celalalt despre cum pot beneficia parintii saraci de lege (sept-oct). Spoturile au fost realizate in parteneriat cu OvidiuRo si difuzate in regim pro-bono.
Comunicare pe Facebook.
Comunicate de presa.


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    123782

| Parteneri
    Proiectul de imbunatatire a Legii 248/2015 si de promovare a noii legi este derulat de asociatia Reality Check in parteneriat cu asociatia OvidiuRo si cu sprijinul The Alex Fund. Propunerile de modificare a legii 248/2014 au la baza evaluarile asociatiei Reality Check privind modul in care se aplica legea, precum si numeroase consultari cu profesori, asistenti sociali, primari, reprezentanti ai autoritatilor judetene si specialisti ai Ministerului Muncii si Protectiei sociale, ai Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, ai Ministerului Educatiei si Cercetarii.

| Website proiect
    https://www.realitycheck.ro/project/advocacy-pentru-aplicarea-legii-248-2015/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes