close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Memorial Decembrie 1989



| Organizator:
    Asociaţia Geeks for Democracy (G4D)
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Numarul si numele tuturor eroilor martiri din decembrie 1989 nu sunt cunoscute. In 30 de ani nicio autoritate din Romania nu a facut o lista completa a victimelor si a povestilor acestora. Festivismele organizate doar o data pe an, institutiile finantate din bani publici, dar cu activitate fantoma, procesele interminabile au contribuit la uitarea colectiva a jertfei eroilor din 1989 si, mai departe, de durerea familiilor acestora. In 2018, faptul ca urmasi ai eroilor au transmis mesajele lor pe foile cu numele eroilor prinse de G4D pe gardul MNAR a demonstrat nevoia reala pentru un eveniment participativ, care implica familiile victimelor decembriste si aduce recunoastere jertfei acestora de catre autoritati si de simpli cetateni. In acest context G4D a organizat Memorialul 22 Decembrie 1989: Suntem alaturi de ei!

| Scopul proiectului
    Scopul: comemorarea publica a celor 1142 de eroi martiri din decembrie 1989. Obiective specifice: organizarea unui eveniment comemorativ; realizarea unei baze de date complete a numelor si a circumstantelor mortii victimelor; implicarea familiilor victimelor; cooptarea personalitatilor, a membrilor corpului diplomatic si autoritatilor, vizibilitatea in media si social media a comemorarii. Obiective asociate: imbunatatirea cunostintelor despre evenimentele din decembrie 1989 in randul publicului larg si constientizarea sacrificiului facut de eroi si familiile lor; cresterea implicarii civice.

Memorial Decembrie 1989 Memorial Decembrie 1989 Memorial Decembrie 1989

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    In 2019 se implineau 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, cand libertatea romanilor a fost platita cu sange de peste 1100 de nevinovati. Anual, singura mentiune a eroilor din 1989 este strict colectiva, in stirile din 16, respectiv 22 decembrie. In decembrie 2018, Geeks for Democracy a avut un prim proiect dedicat memoriei celor cazuti in 1989 - numele si varsta eroilor-martiri au fost expuse pe gardul Muzeului National de Arta, ca o minima cinstire a jertfei lor. Am constatat atunci o nevoie majora din spatiul public pentru o initiativa similara, care sa readuca in atentia cetatenilor, a institutiilor, a presei ce s-a intamplat in decembrie 1989, dincolo de imaginile reluate an de an cu fuga dictatorului in elicopter si exprimari vagi de tipul "sute de romani au murit...". Reactia foarte buna a publicului si media fata de acel tip de memorial din 2018 a stat la baza Memorialului 22 Decembrie 1989: Suntem alaturi de ei! organizat chiar pe 22 decembrie 2019 in Bucuresti. Proiectul a avut mai multe componente: 1. Afisarea numelor eroilor pe gardul MNAR. 2. marșul memorial pe traseul Pta Victoriei - Pta Romana - Pta Universitatii - Dalles - Pta Revolutiei; 3. Lansarea a 1142 de baloane albe in memoria fiecarui erou decembrist 4. Citirea numelor eroilor de catre rudele acestora, de personalitati din societatea civila, actori, membri ai corpului diplomatic in fata Ministerului de Interne (fostul CC al PCR, unde s-a strigat “Jos Ceausescu!” pentru prima data in Bucuresti); 5. Proiectii de scurt-metraje despre atrocitatile comunismului romanesc și principalele manifestari anticomuniste. Prin acest proiect, Geeks for Democracy si organizatiile partenere au marcat intr-un mod inedit si unic acest moment esential pentru traiectoria democratica si europeana a Romaniei.

| Date beneficiari
    Familiile celor 1142 de eroi comemorati, publicul prezent la marsul de comemorare si in Piateta din fata Ministerului Afacerilor Interne (aproximativ 2000 de persoane), vorbitorii, prezentatorii si echipa organizatoare (voluntarii).

| Date beneficiari
    ~22.000.000 de cetateni romani (cf. estimari Institutul National de Statistica, februarie 2017), prin contributia Memorialului la constientizarea istoriei recente, pastrarea memoriei colective si promovarea implicarii civice Cele 6 ONG-uri partenere implicate, partenerii si furnizorii Autoritatile centrale, cooptate in organizarea evenimentului. Entitati media

| Activitati
    Memorialul 22 Decembrie 1989: Suntem alaturi de ei! inseamna 12 voluntari si cativa parteneri, implicati tot voluntar cu resurse umane si materiale.
Activitatea s-a structurat in 4 etape.
Prima, de planificare (septembrie-decembrie 2019) a constat in conturarea evenimentului, a echipei si a partenerilor, stabilire calendar, necesar logistic si buget, lista si contactarea autoritatilor si a vorbitorilor, concepere materiale, lista si contactare furnizori.
Etapa a doua s-a concentrat pe cercetare si documentare pentru baza de date, creare scurt-metraje, productie materiale promotionale, confirmare participanti si vorbitori, obtinere aprobari necesare, realizare script eveniment, cu textele aferente, scrierea si distribuirea de comunicate de presa, expunere media si social media.
Pe 22 decembrie (a treia etapa) a avut loc Memorialul, cu componentele sale: expunerea numelor pe gardul MNAR, mars cu participarea Presedintelui Romaniei si a premierului, precum si a membrilor corpului diplomatic (Ambasador SUA si UK, reprezentant Ambasada Germaniei), momemntul lansarii celor 1442 de baloane albe, cate unul pentru fiecare erou-martir; citirea numelor si proiectia lor pe ecranul gigant instalat in Piata Revolutiei, proiectia scurt-metrajelor despre comunismul romanesc.
Evaluare si follow-up: monitorizare media, feedback echipa, voluntari, parteneri, pregatirea Memorialului 2020 si a proiectelor conexe (baza de date despre victimele din decembrie 1989, viitoare parteneriate).


| Rezultatele proiectului
    Beneficiile Memorialului s-au vazut in 22 decembrie 2019, cand peste 2000 de participanti la marsul comemorativ au ascultat - partial sau pana la final - cele 1442 de nume ale eroilor martiri care au cazut strigand "Libertate!" si "Jos comunismul!". Participarea la Memorial a Presedintelui Romaniei si a premierului, citirea numelor eroilor de catre ambasadori ai celor mai importanti parteneri externi ai Romaniei (USA, UK, Germania), participarea artistilor si a reprezentantilor societatii civile, a familiilor eroilor, precum si a urmasului disidentului Gheorghe Ursu si a revolutionarilor supravietuitori, acoperirea media si social media - toate sunt efecte ale conceperii si implementarii adecvate a evenimentului. Totodata, vorbitorii si cetatenii au fost impresionati de implicarea voluntarilor si incantati sa auda despre proiect, ceea ce a contribuit la noi schimbari la nivelul atitudinii si implicarii civice.
Un efect important este anularea evenimentului Institutului Revolutiei Romane - condus de Gelu Voican Voiculescu si avandu-l ca membru pe Ion Iliescu, Institutul a anuntat un concert in cvasi-acelasi loc si in acelasi timp cu Memorialul. G4D a condamnat rapid spectacolul jignitor printr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor de resort si artistilor participanti. In cateva ore de la mediatizarea pozitiei G4D, artistii cap-de-afis s-au retras, iar concertul a fost anulat. Institutul a fost desfiintat prin OUG cateva zile mai tarziu, asa cum solicitaseram si noi prin pozitia public exprimata.


| Bugetul
    21000

| Parteneri
    Geeks for Democracy, Asociatia 21 Decembrie, Altec, Coruptia ucide, Favorit, Freedom House Romania, Initiativa Romania, #REZISTENTA - grup informal de initiativa.

| Website proiect
    https://22dec.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes