close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine. 

Participanti & ProiecteComunitatea de voluntari Our Big Day Out| Organizator:
    Asociatia Sister
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Romania este in topul statisticilor UE la saracie extrema, excluziune sociala, abandon scolar, copii in sistemul de protectie speciala, rata de voluntariat redusa etc. Prin urmare, problemele celor in impas depasesc cu mult nevoile materiale. Ele tin de decalajele scolare, de integrarea sociala, de dezvoltarea capacitatilor cognitive si creative, de dezvoltarea autonomiei si a abilitatilor vocationale, de mentoring si sustinere.
In conditiile acestea, era obligatoriu sa schimbam paradigma printr-o francizare a actului social: OBDO te invata sa donezi timp si afectiune si te invita sa devii parte din viata celor vulnerabili, pentru ca pe termen lung sa te folosesti de aceasta experienta si, singur sau in grupul tau de prieteni, sa continui acelasi demers.

Daca dimensiunea OBDO este data de puterea exemplului, resursa principala este omul.


| Scopul proiectului
    In afara necesitatilor primare, beneficiarii nostri au nevoie de o experienta emotionala corectiva - de un prieten-mentor, care sa le ofere empatie si indrumare. Facilitam interactiunea voluntarului cu beneficiarul pentru o relatie pe termen lung:

1.punem la dispozitie o platforma umana, transparenta, pentru a te implica activ;

2.sustinem educarea, dezvoltarea creativitatii si autonomiei copiilor din institutii si din comunitati vulnerabile;

3.amelioram conditiile de viata ale copiilor din institutii si cu afectiuni neuropsihiatrice, ale batranilor din aziluri si ale familiilor sarace.


Comunitatea de voluntari Our Big Day Out Comunitatea de voluntari Our Big Day Out Comunitatea de voluntari Our Big Day Out

| Aria geografica
    17 judete: Alba, Bacau, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Prahova, Valcea, Vaslui.

| Rezumat
    Adesea, actul social se deleaga si se rezuma la un transfer bancar, un sms, sau la achizitionarea unui obiect la o licitatie de caritate; donatorul neajungand sa interactioneze cu cel ‘in nevoie’ sau sa aiba acces direct la problemele cu care acesta se confrunta zilnic - abandonul, neputinta, singuratatea, lipsa de afectiune si de mijloace materiale.
OBDO invita si invata societatea civila sa se implice, sa actioneze si sa preia responsabilitati civice. Suntem alaturi de copii & tineri din sistemul de protectie speciala, batrani din aziluri de stat, copii si tineri cu afectiuni neuropsihiatrice & familii care traiesc in comunitati sarace.
OBDO este spatiul care faciliteaza intalnirea dintre ‘omul capabil’ si ‘omul vulnerabil.
Fara nicio echipa angajata, peste 2000 de voluntari si sustinatori au:
-> Organizat 116 zile de activitati:
• socio-recreative & educative, la care au participat 2.508 de copiii si tineri.
• 4 tabere de 7 zile la munte pentru 85 de copii & tineri institutionalizati sau cu afectiuni intelectuale
• petreceri de Craciun pentru 1.360 de copii
-> Vizitat annual +1.500 de varstnici si copiii institutionalizati cu afectiuni neuropsihiatrice si comunitati in risc;
-> Strans +540.000 de produse si bunuri si au pregatit +15.000 de colete-cadou (timp de 48 zile), pe care le-au distribuit in caravane in 17 judete
-> Oferit servicii medicale, cursuri profesionale, stagii de practica, sustinere la teme etc.
-> Utilat o clasa profesionala de bucatari din Tartasesti, a dotat centrul medico-social Domnesti cu sisteme de aerisire si parasolare si a amenajat locuinte cu mobilier
-> Facilitat +1.400 de ore de meditatii private pentru 30 de copii si tineri din sistemul de protectie speciala, la centrul de meditatii, Didactika (lb. romana, lb. engleza, matematica


| Date beneficiari
    Acoperire: 17 judete (a) Centre de plasament rezidentiale, de zi, de urgenta; apartamente sociale; asistenta maternala x 67 de institutii (~2.900 de copii&tineri) | (b) Aziluri de batrani de stat / centre medico-sociale x 15 institutii (acoperire:1.500 varstnici) | (c) Familii, copii si varstnici care traiesc in comunitati marginalizate/ izolate x 10 comunitati (acoperire: ~1.900 de oameni) | (d) Familii, copii si varstnici comunitari, care traiesc in situatie de risc (acoperire:~2.000 de oameni)

| Date beneficiari
    VOLUNTARII, care in ultimii trei ani au crescut cu +100%, ajungand pe 4 continente (Europa, SUA, America de Sud, Asia)! Oameni de toate varstele, care an de an isi pun la bataie in primul rand timpul lor liber (90% dintre ei au o slujba full-time), dar si atentie, grija, dragoste si afectiune pentru a aduce un strop de alinare in viata celor mai putin norocosi. | COPIII VOLUNTARILOR, cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani si care au participat intr-un numar de peste 280 in aceasta perioada si care invata de la o varsta frageda importanta implicarii sociale. In anul 2019, 70 de copii cu varste intre 3 si 6 ani (fireste, alaturi de parintii lor), au pregatit 100 cadouri individuale, gata ambalate, in cutii colorate, fiecare cu felicitari desenate de ei, copii pentru alti copii, cei abandonati in centrele de plasament. Puterea implicarii sociale a fost intotdeauna direct determinata de puterea exemplului. Cu cat modelul urmat a fost mai clar, cu atat implicarea a avut o forta de neoprit.

| Activitati
    Racolarea voluntarilor se face de la om la om, interesul se creeaza natural. Metodologia este 100% transparenta si bazata 100% pe sustinerea voluntarilor.
In urma discutiilor cu institutiile si ONG-urile partenere, se realizeaza o lista de nevoi (bunuri, mijloace logistice, resurse) si de activitati din care voluntarii isi pot alege modul de implicare, fiind indrumati pe parcurs. De la bunuri sau timp, cheia este mereu la ei sau la un prieten al unui prieten care cunoaste un prieten, pana cand obiectivul este atins.
Activitatile socio-recreative se stabilesc impreuna cu institutiile. Se contacteaza posibili sustinatori (cinematografe, teatre, locuri de joaca, muzee, echipe care organizeaza ateliere de indemnare & lucru manual) in vederea obtinerii accesul copiilor. Voluntarii sunt invitati sa participe alaturi de cei mici.
Sute de copii sunt invitati de Craciun la Divertiland / Balonul Copiilor, unde li se pregatesc de catre voluntari, o multitudine de activitati distractive si creative: concerte cu idolii lor (ex.Smiley), spectacole de magie, animatori, personaje din desene animate, ateliere de pictura, origami, modelaj in lut, si inca cate si mai cate. Seara se termina cu vizita mosului, poezii si multe cadouri. O zi de neuitat.

Necesarul pentru realizarea a 90% din activitati (bunuri/nevoi logistice),se acopera intre 70%-95% direct de catre sustinatori.In dec.’19, s-au strans 157.000 de produse, din care 128.625 (~ 82%) au fost achizitionate direct de catre sustinatorilor


| Rezultatele proiectului
    In afara de rezultatele in cifre, mentionate la rezumat, reusim an de an sa schimbam paradigme si mentalitati, sa activam si sa inspiram omul inspre binele societatii, si beneficiarul inspre armonie si o evolutie sanatoasa. Intermediem timpul, tranzactionam emotiile si umplem golurile dintre ceea ce poate face statul si ceea ce poate face o persoana.
Cu noi copiii au descoperit pentru prima data trasul cu arcul, alpinismul, cataratul in copaci, tiroliana. Au vazut pentru prima data un film 3D, au invatat sa vasleasca o barca, sa croseteze un mileu, sa modeleze vase in lut, sa picteze cu o frunza, dar si cine sunt fratii Lumiere si cum arata primul film. Cu noi au ajuns pentru prima data la tuns la Ciufulici sau la un dr. stomatolog care s-a jucat cu ei. Cu noi au interpretat pentru prima oara personajele "Mlastina"si "Asteroidul". Au vizitat prima scoala din tara, si au descoperit tainele Romei Antice. Tot cu noi, 437 de copii au intalnit pentru prima data un super erou, pe actorul de la Hollywood, Sebastian Stan, care joaca in filmul Captain America si care a petrecut o zi cu ei.

Cei 30 de copii si tineri care au mers la meditatiile private, la centrul Didactika, au trecut toate corigentele la scoala. Daca la testele initiale media era de 2.7, dupa un an, media a fost de 5.5! A.G., cu nota 1.3 la testul initial la matematica, dupa un an a intrat la Liceul Decebal/mate-info!
In voluntarii OBDO, batranul si-a gasit un prieten care sa-l asculte si caruia sa ii poata plange si plansul sa-i fie asculta. Prin OBDO, comunitatiile defavorizate si-au gasit stropul de demintate.


| Bugetul
    284000

| Parteneri
    (2017-2019) Institutii & ONG-uri: Asociatia Reality Check, D.G.A.S.P.C., Asociatia Incubator, Asociatia Copii pt Viitor, Asociatia 4x4 OffRoad Romania, Asociatia Tadeu, ASOCIATIA „Sf. Sofia si Sf. Ioan Rusu, Special Olympics, Motivation | Companii-contributii in natura& resurse: Industria Bumbacului, Balonul Copiilor, Metav, Crucea Rosie, Regina Maria, Divertiland Playland, Scoala de la Piscu, Magicianul Verdini, Trupa lui Biluta, Magicianul Titus Magicus, Magicianul Dragos, Magicianul Robert, Taraba de Poze.| Companii : contributii in natura, donatoare resurse si fonduri: Agricover, Act for tomorrow, Activcont Consulting, Afri Cola, Alka Group, American Restaurant System, Argentine, Atu 4Biz, Ascom, Auchan, Azuro Solutions, Baneasa Shopping City, BIC, BRD Groupe Societe General, B&H Imaj, Bun Bun, Bunge Romania, Cabrocon Consult, Calimanesti Caciulata, Capodopera Production, Carrefour, Ciserom, City Grill, Clarisoft Technologies, Clinica Dentalevo, Coca Cola HBC Romania, Compact RB Com, Conis-Star, Condor Grup, Coty Cosmetics Romania, Credius, Crucea Rosie, Cupa Edu, Dacris, Delaco Distribution, Disney, DomeniileViticole Tohani, Didactika, Etno TV, Eurolines, Evolution Security, Fabrik, Felder Gruppe Echipamente, Forward Music Agency, Fratelli, Fruteria, Fundatia Coral Delta, Gastro Bar, Geometry Global, GP Management Experts, Grand Cinema & More, Greek Taverna, Headprint, Heidi Chocolat, Henkel, HP, Il Locale, Imob Construct Center, Intersnack Romania, Iridex Group Plastic, IT Consulting, Kalpo, Kandia Dulce, Karin's Kids Academy, Kaufland, Komarom Trade Invest, Kufner Romania, Marvel, Maspex Romania, Media Med Publics, Media Trade Services, Mega Mall, Muzeul de Ciocolata, Monolit Studio, Monte Bianco, Multimedia Est, Nepi, Oblique media, Old Line Travel, Off- Road Adventure Romania, Oscar Downstream, Parmalat, Perini Properties & Investment, Petrom, Plasrom, Pro Valahia, Procter & Gamble Romania, Promec, Puro Bio, Regina Maria, Romexpo, Romega Food Distribution, Rosal, SamMills Distribution, Scandia Food, Secom, Second Generation Trading, Service Auto Serus, Sister, Snack4U, Spacetime, Strauss Group Romania, Telia Tesaturi, The Hub Partners, Tymbark, Unilever South Central Europe, Urgent Cargus, Vel Pitar, Vip Best Car Service, Virandy Group, Yokko Fashion.

| Website proiect
    obdo.ro (site-ul nou este in lucru)

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2020
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL