close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Code for Romania TaskForce



| Organizator:
    Asociația Code for Romania - Codează pentru România
| Categorie:
    Proiecte și campanii de Voluntariat
| Problema de fond
    Prin Code for Romania TaskForce, program conceput în anul 2019 și implementat pentru prima dată în martie 2020 în lupta pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19 în România, ne propunem să putem interveni de fiecare dată când există necesitatea unui răspuns digital la o situație de urgență majoră. În secolul 21 orice confruntare cu un dezastru are nevoie de instrumente digitale funcționale pentru a-i sprijini pe cei din linia întâi.

| Scopul proiectului
    Scopul programului Code for Romania TaskForce a fost de a livra în cel mai scurt timp posibil o suită de aplicații software pentru a sprijini eforturile de combatere a efectelor pandemiei în România și diaspora românească. Programul, demarat pe data de 11 martie, și-a atins obiectivele propuse, întregul ecosistem atrăgând aproape 50.000.000 de afișări pe cele 6 aplicații, până în luna decembrie 2020. În cadrul programului, în primele două luni, au contribuit 11 angajați full-time timp de o lună și peste 420 de voluntari, care au dedicat în medie 80 de ore fiecare acestuia.

Code for Romania TaskForce Code for Romania TaskForce Code for Romania TaskForce

| Aria geografica
    Toate

| Rezumat
    La câteva zile de la declanșarea pandemiei, în 11 martie 2020, Code for Romania alături de voluntari și parteneri a început să dezvolte în regim de urgență soluții tehnice vitale pentru ameliorarea situației generate de criza pandemică. După consultări cu voluntarii Code for Romania, o comunitate cu peste 1200 de specialiști din foarte multe domenii de activitate au fost identificate o serie de șase soluții ce au intrat în dezvoltare în mai puțin de o săptămână.

Toate proiectele au fost realizate de Code for Romania alături de partenerii ING Bank, Romanian American Foundation și Fundația Vodafone și în coordonare cu Guvernului României prin ADR - Agenția pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență. Colaborarea cu autoritățile a permis acces nemijlocit și în cel mai scurt timp posibil la toate datele oficiale, lucru esențial pentru dezvoltarea soluțiilor propuse.
Taskforce COVID-19 a fost esențial în sprijinirea răspunsului României la criza COVID-19.
În timp record, au fost furnizate către autorități 6 soluții digitale, al căror impact însumează: 5 instituții publice, 12.000.000 utilizatori unici, 59.000.000 accesări, 9.000.000 de descărcări de documente legale (în timpul stării de urgență), 14.000 de instalări ale extensiei de browser, peste 8000 de mențiuni publice în media, 3000 în presa online.

În secolul 21, orice confruntare cu un dezastru are nevoie de instrumente digitale funcționale pentru a-i sprijini pe cei din linia întâi. Code for Romania Taskforce este un mod de lucru și un mecanism de răspuns rapid care poate genera în regim de urgență soluții tehnologice destinate ajutorării echipelor de intervenție sau comunicării de masă dintre autorități și cetățeni pentru a contribui eficient la restabilirea stării de normalitate.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai programului au fost Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, acest ecosistem fiind menit să faciliteze dialogul cu cetățenii și să sprijine eforturile instituționale de prevenire a răspândirii virusului.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți ai programului au fost cetățenii români din țară și din diaspora care astfel au avut acces la informații verificate, organizațiile nonprofit au avut posibilitatea de a colecta fonduri de la donatori în mod transparent, iar cei din afara țării au putut solicita ajutor de la grupurile organizate de conaționali din proximitate pe perioada carantinei.

| Activitati
    Code for Romania Taskforce a livrat un ecosistem de soluții digitale care au fost proiectate, dezvoltate, testate și livrate în doar 40 de zile. Pentru a livra aceste rezultate, 11 angajați full-time și o echipă de 420 de voluntari au contribuit cu una până la 150 de ore de muncă voluntară pe lună, în funcție de abilitățile fiecăruia. Prima soluție a fost live în doar 4 zile de la demararea proiectului, a doua și a treia urmând la doar câteva zile distanță. Cinci dintre soluțiile dezvoltate sunt administrate de Code for Romania si sunt mentinute și actualizate de echipa organizației.

Rolul soluțiilor digitale dezvoltate:
- stirioficiale.ro: informaţii din surse oficiale, un agregator de ştiri din canalele media oficiale ale autorităţilor şi add-on de browser.
- datelazi.ro: vizualizare de date oficiale despre efectele pandemiei
- cetrebuiesafac.ro: aplicatie prin care poti evalua corect şi rapid deciziile pe care trebuie să le iei ca urmare a efectelor cauzate de COVID-19 în România
- rohelp.ro: soluţie digitală dedicata ONG-urilor pentru a le ajuta sa colecteze zonatii online
- jurnalmedical.ro: instrument de monitorizare a simptomelor pentru populatie si colectare de date pentru ministerul sănătății
- diasporahub.ro: platforma digitală pentru diaspora pentru a gasi sprijin urgent peste granite


| Rezultatele proiectului
     Rezultatele ecosistemului de soluții:
● Număr total de vizitatori unici: 12 milioane
● Număr total de afișări: 59 milioane de accesări (dintre care 35 milioane în stirioficiale.ro)
● Număr total de mențiuni media: 8000+
● Număr total de instalari extensii browser: 14.000
● Număr total de declarații descărcate din platforme: peste 9.000.000+
● Număr total de ONG-uri în RoHelp: 103
● Sprijin prin DiasporaHub: 11.000 de cetățeni, alături de 450 de organizații/grupuri de sprijin din diaspora (prin înregistrarea lor a fost creată probabil și cea mai extinsă baza de date a grupurilor formale și informale din diaspora).

Mențiune: Datele de trafic ale platformei datelazi.ro au fost mult mai mari decât cele pe care le putem raporta prin intermediul instrumentelor pe care le avem la dispoziție pentru că majoritatea site-urilor de știri din România au preluat graficele interactive și integrat în site-urile lor în corpurile știrilor pe subiect, inclusiv platforme cu milioane de utilizatori precum Europa FM sau aplicația BiziDay.

Ecosistemul de soluții a fost listat de Google și Facebook ca surse oficiale de informare pentru România iar Uniunea Europeană a listat soluțiile în topul celor mai eficiente instrumente digitale în lupta cu efectele pandemiei.


| Bugetul
    295000

| Parteneri
    Autoritatea pentru Digitalizarea României, Guvernul României, Departamentul pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Fundația Vodafone România, ING România, Romanian-American Foundation

| Website proiect
    https://code4.ro/ro/code-for-romania-task-force





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes