close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși



| Organizator:
    Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși
| Categorie:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    Asociația Cavalerii Turnului Înclinat activează încă din 2019 în satul Ruși, comuna Slimnic, unde desfășoară numeroase activități cu și pentru tinerii și copiii comunei. Încă de la început am simțit lipsa unor spații adecvate pentru activitățile noastre, iar în 2020 noi am pregătit candidatura comunei pentru titlul de Sat European de Tineret 2021, obținut ulterior și preluat în decembrie 2020. În pregătirea pentru candidatură și după preluarea titlului noi am organizat numeroase discuții și consultări cu tinerii de unde a reieșit că aceasta este și una dintre cele mai importante nevoi ale lor - în mediul rural au oportunități reduse, iar la noi e la fel - avem nevoie de spații unde tinerii să socializeze și să desfășoare activități. Așa am identificat o clădire abandonată căruia i-am găsit repede un nume și așa a început aventura noastră.

| Scopul proiectului
    Asociația noastră și-a propus să transforme o clădire abandonată de lângă Școala din Ruși într-un centru de tineret, numit Casa Cavalerilor. Iar acest centru ulterior să poată fi locul în care să desfășurăm cât mai multe activități cu tinerii din comună.
Obiectivele noastre au fost inițial să convingem comunitatea și tinerii că acesta nu este doar un vis ireal, ci se poate face cu implicarea tuturor. Pe urmă să convingem autoritățile să susțină acțiunea noastră, să facem rost de finanțare, să renovăm spațiul și într-un final să fie un centru funcțional, cu activități regulate.


Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși

| Aria geografica
    comuna Slimnic, județul Sibiu

| Rezumat
    Casa Cavalerilor - centrul de tineret din Ruși este povestea transformării unei clădiri abandonate într-un centru de tineret nou înființat (și primul din comuna Slimnic), totul sub coordonarea Asociației Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, fiind cea mai importantă realizare din programul Slimnic - Sat European de Tineret 2021.

Motivația a apărut în momentul în care am observat că nu doar noi, membrii asociației Cavalerii Turnului Înclinat, ne dorim un spațiu unde să desfășurăm activitățile extrașcolare. Au început să fie tot mai mulți copii și tineri din comunitate care ne spuneau la activități că ar vrea un spațiu al lor.

În cadrul unei dezbateri în stradă cu tema “Ce îți dorești în Slimnic - Sat European de Tineret”, dar și în cadrul ședințelor cu voluntarii și al consultărilor locale cu tinerii din comuna Slimnic (organizate in 2021) am identificat că foarte mulți participanți au aceeași nevoie:
- nu avem un spațiu unde să putem socializa;
- numărul oportunităților pentru tinerii din comuna încă sunt reduse;
- nu avem un loc unde să ne întâlnim să facem activități extrașcolare, de ecologizare și de digitalizare etc;

Așa a apărut visul de a avea un spațiu al tinerilor, un centru de tineret – Casa Cavalerilor, care pentru echipa noastră a devenit și un obiectiv de îndeplinit odată cu preluarea titlului Sat European de Tineret în 2021.

Noi am identificat o clădire abandonată care se află în curtea Școlii Gimnaziale din Ruși, iar după multe activități de voluntariat și de advocacy am reușit să convingem autoritățile locale și județene să ne sprijine și să o renovăm și să o transformăm în Casa Cavalerilor. În prezent, clădirea este finalizată, din decembrie 2021, iar centrul este operațional și inaugurat oficial pe data de 16 aprilie 2022.


| Date beneficiari direcţi
    Direct - Voluntarii și membrii Asociației Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși (30), 170 de elevi din comuna Slimnic și alți peste 100 de tineri din comună

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecți sunt cetățenii din întreaga comună (populație 4000 de locuitori), dar și tinerii din rețeaua European Youth Village (peste 300) - care ne au ca model de bune practici

| Activitati
    După identificarea clădirii care putea deveni un centru de tineret am început să atragem alături de noi mai mulți oameni din comunitate - cum ar fi un arhitect care ne-a confirmat că structura clădirii este în regulă și care ne-a făcut o randare 3D la cum poate arăta spațiul, în weekenduri am pornit o serie de activități de curățenie cu părinți, profesori, tineri din comună - toate acestea activități inițiale au crescut încrederea că proiectul este unul realizabil.

Ulterior, într-o serie de prezentări pentru autoritățile locale și județene ale programului Slimnic - Sat European de Tineret 2021, noi am insistat pe nevoia de spații pentru tinerii din comună și progresul actual al clădirii și nevoia de sprijin și din partea lor. Acest demers a impresionat Consiliul Județean Sibiu și Primăria Comunei Slimnic, care ne-au sprijin mai departe cu mare parte din suma necesară renovării clădirii (contribuție autorități - 72.000 lei).
Cu banii obținuți de la autorități a fost contractată o firmă de construcții care a adus clădirea într-o formă modernă.
În paralel, noi și voluntarii noștri am continuat să discutăm cu alte asociații partenere să înțelegem cum trebuie să funcționeze un centru de tineret, ce activități putem face, ce mobilier avem nevoie, cum să îl amenajăm - astfel după recepția clădirii într-un timp foarte scurt voluntarii noștri au făcut spațiul funcțional, plin de culoare și primitor.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul nostru a generat o schimbare importantă într-un loc neobișnuit, un sat mic din județul Sibiu a devenit satul cu un centru de tineret modern unde se desfășoară activități constat cu zeci de tineri. Casa Cavalerilor este în primul rând cel mai concret rezultat - o clădire abandonată, în apropierea școlii, cu majoritatea țiglelor sparte în joacă de copiii plictisiți, și plină de moloz și gunoaie a devenit un loc în care să putem să fim curioși, să învățăm și să experimentăm. Adică un loc unde să ne trăim viața de tineri așa cum ar trebui să o facem, chiar dacă e într-un sat.
Pe lângă clădirea în sine, am crescut și mai mult comunitatea din jurul asociației noastre, avem mult mai mulți voluntari după anul 2021, dar mai ales suntem mult mai pregătiți să administrăm un centru de tineret - prin discuțiile și participarea la ateliere, noi și voluntarii noștri știm toate etapele înființării și operaționalizării unui centru de tineret. În 2022, un grup de inițiativă format din voluntarii noștri a obținut și finanțarea unui proiect la Corpul European de Solidaritate exact pe această temă - operaționalizarea centrului de tineret Casa Cavalerilor din Ruși.


| Bugetul
    98000

| Parteneri
    Guvernanța European Youth Village (Asociația Go Free - Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile & Asociaţia pentru Dezvoltare Activă Bacău), Consiliul Județean Sibiu, Primăria Comunei Slimnic, Fundația Comunitară Sibiu

| Website proiect
    https://www.facebook.com/slimnic2021





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes