close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.


Participanti & ProiectePrietenie, dincolo de diferențe!| Organizator:
    Asociatia M.A.M.E.
| Categorie:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Am primit sute de mesaje din partea părinților care atrăgeau atenția asupra faptului că, la școală, copiii lor bolnavi erau victime ale bullying-ului. O poveste care ne-a marcat profund este cea a unui fetițe, de 6 ani, care după ce a ieșit învingătoare din lupta cu leucemia, mai urma câteva cure de întreținere cu citostatice, tratament ce a dus la căderea părului. La școală, câțiva dintre colegi i-au dat jos baticul și i-au scris mesaje jignitoare pe cap, considerând acest gest amuzant. Aflând povestea Andrei și a altor sute de copii și ținând cont de raportul emis de OMS care arată că bullying-ul în școli plasează România pe locul 3 în Europa, am inițiat campania “Prietenie, dincolo de diferențe!”cu scopul de a-i ajuta pe elevi să înțeleagă faptul că dacă nu îi pot face bine unui coleg cu probleme de sănătate, măcar să nu îi facă rău.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului: Prevenirea și combaterea actelor de agresiune verbală, fizică sau de altă natură, îndreptate asupra copiilor ce suferă de afecțiuni grave sau dizabilități.

Obiectivele noastre au vizat:
1. conștientizarea de către cel puțin 70% dintre elevii participanți la sesiunile de informare asupra fenomenului de tip bullying și a efectelor sale;
2. dezvoltarea de abilități legate de prevenirea și combaterea acestui fenomen în rândul a minim 60% dintre elevii participanți la sesiunile de informare.


Prietenie, dincolo de diferențe! Prietenie, dincolo de diferențe! Prietenie, dincolo de diferențe!

| Aria geografica
    București și Ilfov

| Rezumat
    Asociația M.A.M.E. va împlini, în curând, 15 ani de activitate neîntreruptă în beneficiul copiilor diagnosticați cu boli grave din România, prin oferirea gratuită a unei palete largi de servicii de recuperare medicală, dar și prin acordarea de suport material și emoțional. Din interacțiunea pe care noi, echipa, am avut-o de-a lungul timpului cu peste 5.000 de copii bolnavi și părinții lor, am constatat că, pe lângă problemele cu care se confruntă în perioada de luptă cu boala, din păcate, aproximativ 70% dintre acești copii sunt și victime ale bullying-ului în diferite medii. Ținând cont de acest context, am decis încă din anul 2015 să derulăm o campanie de prevenire și combatere a fenomenului de tip bullying ce afectează copiii cu boli cronice sau cu dizabilități, în cadrul unui proiect finanțat la momentul respectiv prin granturile norvegiene. De atunci și până în prezent, am organizat sute de sesiuni de informare în rândul a mii de elevi, în zeci de școli și licee din București și Ilfov. În perioada septembrie 2021– decembrie 2022, am organizat 64 de întâlniri cu 1500 de elevi, din 20 de unități școlare, 1 conferință și 2 întâlniri de lucru între reprezentanți ai inspectoratului școlar, directori de școli și licee, reprezentanți ai altor organizații nonprofit și părinți pentru a atrage atenția asupra acceptării și integrării în grup a copiilor cu nevoi speciale, diagnosticați cu boli cronice, cu dizabilități fizice și/sau intelectuale.
Ne dorim să continuăm derularea acestui proiect, deoarece considerăm că este important să luptăm împotriva bullying-ului în școli și să-i susținem pe cei care sunt vulnerabili, pentru a contribui la o educație sigură și inclusivă pentru toți copiii.


| Date beneficiari direcţi
    1500 de elevi cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani, din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a, din 20 de școli din București și Ilfov

| Activitati
    În perioada ianuarie 2021–decembrie 2022, am organizat 64 sesiuni de informare în 20 de unități școlare, pentru 1500 de elevi. Întâlnirile au fost împărțite în trei module, permițând elevilor să asimileze teoria și să o pună în practică. În prima parte, elevii au completat un chestionar cu întrebări despre bullying și cum se manifestă acesta. Din analiza răspunsurilor, am descoperit că doar 50% dintre elevi asociau bullying-ul cu un comportament agresiv, în timp ce 30% credeau că este o boală, iar 20% credeau că este vorba despre bulinele imprimate pe un obiect vestimentar. Aceste rezultate ne-au confirmat necesitatea următoarei componente, care a constat într-o prezentare susținută de specialiștii noștri despre ceea ce înseamnă bullying-ul, dar și cum pot face față unei astfel de situații. De asemenea, a existat o sesiune de întrebări și răspunsuri.
În cea de-a treia parte, elevii au fost provocați să scrie un eseu despre o situație de bullying, fictivă sau reală, în care să descrie cum ar reacționa dacă ar fi martori la o agresiune fizică, verbală sau emoțională între colegi. În urma citirii eseurilor, am constatat că multe dintre acestea erau povești proprii, adevărate strigăte de ajutor. Protejați de promisiunea confidențialității, ei s-au simțit liberi să povestească experiențe pe care, altfel, nu au avut curajul să le spună nimănui. Ulterior, 120 elevi care și-au exprimat dorința de a fi ajutați, au fost consiliați de către psihologii asociației, cu acordul părinților.


| Rezultatele proiectului
    • aprox. 1000 de elevi (70% dintre participanți) au dezvoltat abilități legate de prevenirea și combaterea fenomenului de bullying.
• au fost organizate 64 de sesiuni de informare la care au participat 1500 de elevi și 100 de cadre didactice.
• 120 de elevi, aflați în situații de bullying grave, au fost consiliați de către psihologii Asociației M.A.M.E., cu acordul părinților.
• au fost premiați 48 de elevi cu tabere la munte, tablete, telefoane, iPad-uri și alte premii atractive.
• a fost realizată o broșură pe tema bullying-ului (20 pagini A5), cu informații utile elevilor privind combaterea și prevenirea fenomenului bullying, tipărită în 1500 de exemplare și distribuită gratuit elevilor.
• a fost realizată o revistă pe tema bullying-ului (60 pagini A4) în care au fost expuse instrumente utile pentru părinți și cadre didactice, dar și eseurile premiate ale elevilor care au participat la concursul organizat; revista a fost tipărită în 1500 de exemplare și distribuită gratuit elevilor.
• peste 10000 de vizualizări ale materialelor informative disponibile în format electronic și pe pagina de website a organizației.
• a fost organizată o conferință pe tema bullying-ului la care au participat 118 persoane (reprezentanți ai inspectoratului școlar, directori de școli și licee, reprezentanți ai altor organizații și părinți).
• au fost organizate 2 întâlniri de lucru cu părinți, cadre didactice și reprezentanți ai autorităților și altor organizații în care s-a discutat despre problematica fenomenului bullying în școlile și liceele din România.


| Bugetul
    120000 LEI

| Parteneri
    Școli din București: Școala Gimnazială Pia Bratianu, Școala Gimnazială nr. 179, Școala Gimnazială nr. 1 Sfinții Voievozi, Școala Generală nr. 66, Școala nr. 11 H. Radulescu, Școala nr. 5 Corneliu Popescu, Colegiul Economic Virgil Madgearu, Școala Centrală, Colegiul Tehnic Media, Colegiul Tehnic Mircea cel Batrân, Școala Superioară Comercială N. Krețzulescu. Școli din Ilfov: Școala Generală nr. 1 Buftea, Școala Generală nr. 2 Buftea, Școala Gimnazială nr. 1 Corbeanca, Școala Generală nr. 2 Tamași, Liceul Teoretic “Horia Hulubei” Măgurele.

| Despre organizator
    De 14 ani, Asociația M.A.M.E. este alături de copiii grav bolnavi și familiile lor. Până în prezent, am oferit servicii de suport, îndrumare și recuperare pentru 5000 de copii și tineri cu boli grave, iar anual asigurăm gratuit terapii complementare tratamentului medical pentru 130 de copii. În primii 3 ani de activitate, am renovat Secția de Pediatrie a IC Fundeni, am dotat cu aparatură medicală, echipamente electronice și mobilier medical, în beneficiul a peste 10000 pacienți.

| Website proiect
    https://asociatiamame.ro/activitate/proiecte-in-derulare/prietenie-dincolo-de-diferente/Copyright © Gala Societății Civile - 2023
Site dezvoltat de Netvibes