Participanti & Proiecte
YOU - Outreach Ukrainian Youth
|
Organizator: Fundația Romanian Angel Appeal |
|
Categorie: Tineri de bine |
Norwegian Refugees Council, UNICEF România, Biblioteca Națională a României, Asociația Organizația Națională Cercetașii României. Printre colaboratori informali se numără și proiectul Open Museums Open Hearts, Goethe-Institut București și Asociația Tineri pentru Tineri (TpT).
| Scopul proiectului
Rupți de propriile grupuri de prieteni din țara natală și forțat veniți într-o țară aleasă de către părinți, unde nu cunosc limba și nu au prieteni a dus la o serie de dezechilibre. Pe de o parte, bagajul psiho-emoțional preluat din familie, trauma războiului, frica înrolării în armata (în cazul acelora care împlinesc vârsta de 18 ani) și ruperea de mediul pe care îl cunoșteau sau în care se simțeau în siguranță a dus la o nevoie de suport și activități prin care să-și recreeze relațiile, spațiul sigur. Astfel încât să se simtă utili și împuterniciți într-o societate nouă.
Proiectul YOU - Outreach Ukrainian Youth a apărut în mod natural ca răspuns la nevoile mai sus menționate în rândul a peste 300 de tineri cu vârste între 13 – 24 de ani.
Citatul lui Brené Brown exprimă foarte mult ce am reușit să facem în perioada ce a urmat și sună în felul următor:
„Conexiunea este energia care există între oameni atunci când se simt văzuți, auziți și apreciați; atunci când pot da și primi fără a fi judecați; și atunci când obțin susținere și își consolidează relațiile.”
Astfel că obiectivele au fost următoarele:
• Gestionarea și exprimarea emoțiilor;
• Crearea unui spațiu care să contribuie la bunăstarea fizică, mentală și spirituală a tinerilor;
• Dezvoltarea sentimentului de apartenență/ sprijin de la egal la egal.
În lunile ce au urmat, folosind metode de educație non-formală, emoțiile exprimate, confesiunile, legăturile create între noi toți cei implicați, zâmbetele și priviririle lor au fost povești sădite în fiecare zi prin artă, terapie prin muzică și capoeira, ateliere de fotografie și film documentar, vizite la muzeu, tabere, cursuri de limba română și engleză, activități sportive și lista poate continua.
| Aria geografica
| Rezumat
| Date beneficiari direcţi
Povestea proiectului începe pe 24 februarie 2022 când războiul a început și imediat a apărut întrebarea “Noi cum ajutăm?”. Astfel că, în scurt timp, în parteneriat cu DGASMB, în luna martie am deschis primul centru de zi adresat copiilor cu vârste între 3-6 ani urmând ca pe 31 mai să deschidem porțile primului centru de tineret (Youth Hub-ul RAA) din București adresat tinerilor ucraininei ca urmare a întrebărilor venite din rândul părinților: ”dar pe adolescenți îi putem lăsa aici? Ceva pentru aceștia există?”
Cu ajutorul părinților, care au aruncat cuvinte în lume pentru a face pui și crește mari, am reușit să ajungem cu un formular aplicat online la peste 600 de tineri care au împărtășit cu noi nevoile pe care le aveau și ce-și doreau ei să găsească la centru. În felul acesta a fost creată și comunitatea de abonați pe telegram.
| Activitati
Contextul de criză umanitară a fost un domeniu nou când am început și multe au fost învățate și adaptate din mers, însă am avut ca principii care ne-au ghidat teoria schimbării (The theory of change) și abordarea provocărilor vulnerabilității, a traumelor, a diferențelor culturale folosind limbajul universal al „jocului”. Asfel că, în incinta Bibliotecii Naționale București – în ludotecă, în fiecare zile de marți și joi, preț de 4 ore aveam întâlnire cu tinerii ucraininei. Pornind de la principiile menționate mai sus “joaca” avea să înceapă cu 3 ateliere pe măsură:
• Ateliere de arte combinate cu minunata noastră Ana- Maria care a folosit cu măiestrie diverse forme ale artei ca instrument terapeutic – muzică, imagini, joc de rol, mișcare, desen și multe altele.
• Ateliere de muzicoterapie cu al nostru Jean-Baptiste și faimoasele lui djembe.
• Cu un contextul istoric care rezonează cu dificultățile și barierele comunităților vulnerabile, în special a refugiaților, Capoeira cu Luis a completat trio-ul care a spart gheața și a durat până spre încheierea toamnei.
Toate acestea au fost folosite pentru oferirea unui mediu sigur și de sprijin, pentru îmbunătățirea bunăstării psihosociale prin dezvoltarea jocului, a stabilității emoționale, prieteniei, acceptării și puterii interioare.
În toamnă, când youth hub-ul era deja privit ca un loc sigur, au fost introduse ateliere de educație pentru sănătate, violență de gen, stimă de sine, film documentar s.m.d.
| Rezultatele proiectului
250 de adolescenți refugiați din Ucraina cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani
150 de adolescenți atinși prin activități de outreach
50 de voluntari implicați în activități
40,000 persoane atinse cu mesajul campaniei în online
| Bugetul
Tânăr de 15 de ani: „Anul acesta, războiul m-a adus pe neașteptate în România. A fost foarte dificil. O țară în care nu aveam prieteni. Sunt infinit de recunoscător că @ua_youthhub a apărut în viața mea. Mi-a dat ocazia să mă cufund în libertate, să fiu independent și să uit de griji. Am câștigat o experiență neprețuită de comunicare cu oameni diferiți, mi-am îmbunătățit limba engleză și am fost într-o tabără în munți pentru prima dată. Tabăra este cea mai vie amintire a acestei veri. A fost pur și simplu de neuitat! Îmi plac toate activitățile organizate de Hub. Nu aș schimba nimic. […] @ua_youthhub, ești minunat!”
Cea mai mare împlinire pe care avem este momentul în care vedem cum cresc și se dezvoltă sub ochii noștri. La început am cunoscut tineri speriați și deznădăjduiți. În 7 luni au învățat, s-au deschis, au crescut și ne-au oferit creativitate, motivație și speranță. De la tineri reticenți la adevărați voluntari care implementează activități și își coordonează singuri grupul.
• 133 ateliere implementate, totalizând un număr de peste 300 de participanți
• Din cei peste 300, 101 au fost înscriși în programe de educație non-formală, 149 au participat la activități recreative, precum city hunt-uri, excursii, vizite la muzee și tabere, 141 au participat la activități care susțin integrarea/continuarea școlii
• 28 de voluntari implicați în activitățile de la Youth Hub
• 63 de tineri înscriși la cursuri de engleză și română
• 12,345 de persoane atinse prin intermediul campaniei de conștientizare, dintre care 104,623 (49%) au răspuns apelului la acțiune.
LEI
| Despre organizator
Înființată în 1991, Fundația Romanian Angel Appeal lucrează pentru a îmbunătății calitatea vieții copiilor și tinerilor afectați de boli cronice și aflați la risc de excludere socială. Prin proiectele sale, RAA îmbunătățește, susține sau aduce schimbări în serviciile medicale, sociale și educaționale pentru persoanele cu risc de marginalizare, copiii cu dizabilități, pacienții cu TBC și cetățenii aflați în situații de criză umanitară prin răspunsuri complexe și structurale.
| Website proiect
Dana Marin Organizația este auditată de către finanțator.