close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.


Participanti & ProiecteCapace cu suflet, de la oameni cu suflet!| Organizator:
    
| Categorie:
    
| Problema de fond
    Țelul nostru principal este de a informa corect oamenii, de a conștientiza problemele de mediu și de a implementa noi inițiative de reciclare. Toate acestea ne-au fost de ajutor, iar bucuria noastră a fost mare pentru că a reunit mai mulți actori, astfel, într-o comunitate de aproximativ 2052 persoane s-au implicat aproximativ 1400 elevi, cadre didactice și personal didactic auxiliar (92), dar și comunitatea locală prin aderarea părinților (560), ajungându-se la un procent de 85% de persoane interesate de Campania „Capace cu Suflet la Jean Monnet”. Chiar dacă nu realizăm în aceste momente ce importanță poate avea un capac de plastic, vom descoperi în timp beneficiile acestui proiect, mai ales de la întreprinderile sociale de inserție. Astfel am reușit să ne asociem cu o societate de acest fel- 3D ECO VENT.

| Scopul proiectului
    Diseminarea proiectului a făcut colectivul liceului să se mobilizeze strângând o cantitate considerabilă de capace, astfel că pe data de 13 ianuarie 2022, la prima livrare a cantității de capace de plastic și, prima vizită a domnului Cosmin Polefka- voluntarul care se ocupă de Sectorul 1 acesta a fost surprins de cantitatea de 100 kg (trei saci de 50 l, doi saci de rafie, două cutii de carton și cinci bidoane), iar la a doua și ultima livrare din anul școlar 2021-2022, pe 3 iunie 2022, a primit o cantitate de 150 kg (patru saci de 50 l, trei saci de rafie, trei cutii de carton și șase bidoane)| Aria geografica
    Numărul celor implicați a fost de aproximativ 2052 de persoane. Inițiatoarea proiectului este eleva Ana-Ștefania Diță care are vârsta de 18 ani, iar doamna prof. Mihaela Vâjâitu a coordonat buna desfășurare a acestui proiect. La acest proiect au aderat în mod voluntar elevi din toate ciclurile: primar, gimnazial și liceal, ajungând la aproximativ 1500 de elevi cu vârste între 8-19 ani și 552 de persoane auxiliare, care au inclus profesori, părinți și comunitatea locală.


| Rezumat
    Scopul nostru principal a fost conștientizarea problemelor de mediu, promovarea modelelor de bune practici, dar și încurajarea tinerilor de a fi implicați activ în societate. Obiectivele urmărite au vizat diseminarea pe teme de mediu a activităților ecologice prin intermediul afișelor și a webinariilor realizate de către elevi și profesori cu scopul de a colecta selectiv. Elaborarea unui program de colectare selectivă a capacelor de plastic în funcție de tipul lor, HDPE sau PP a însemnat mobilizarea tinerilor, de toate vârstele de a colecta, sorta și recicla capacele de la sticlele de plastic.

| Date beneficiari direcţi
    Rezultatele proiectului au fost remarcabile, pe lângă noile cunoștințe dobândite în cadrul webinariilor, până la colectarea a aproximativ 250 kg de capace și donarea acestora Asociației Capace cu Suflet, pentru ca valorificarea acestora să conducă la rezolvarea unor cauze umanitare.

Elevii de liceu au participat la webinarele organizate în cadrul programului EPAS (Școli Ambasador ale Parlamentului European) despre Pactul Verde European și reducerea poluării cu scopul de a înțelege mai bine situația critică în care se află mediului.
Laboratorul Reciclării fiind locul în care voluntarii își desfășoară activitatea și organizează sesiuni de informare pentru ceilalți adepți. Utilizarea noilor tehnologii și învățarea folosirii acestora au fost necesare pentru descoperirea unor noi aplicații, precum: Canva, Photoshop, Jamboard, Instrumente Google, Microsoft, Zoom. Acest demers ne-a furnizat date clare despre derularea proiectului, iar în cazul nostru am putut transmite documente justificative în timp real, despre cantitățile colectate și predate către voluntarii desemnați. Învățând pașii reciclării, am devenit salvatorii planetei. Înțelegând rolul economiei circulare, am descoperit că reciclarea trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, aceasta fiind o componentă importantă pentru rezolvarea problemelor de mediu.| Activitati
    Organizatorii proiectului au realizat afișe și flyere în Canva și le-au distribuit atât în mod direct elevilor din liceu cât și pe rețelele de socializare de tip: Instagram, Facebook sau Adservio (platforma liceului fiind o colaborare eficientă între elevi-profesori-părinți). Elaborarea unui program de colectare selectivă a capacelor de plastic în funcție de tipul lor, HDPE sau PP a însemnat mobilizarea tinerilor, de toate vârstele de a colecta, sorta și recicla capacele de la sticlele de plastic. Laboratorul Reciclării fiind locul în care voluntarii își desfășoară activitatea și organizează sesiuni de informare pentru ceilalți adepți. Utilizarea noilor tehnologii și învățarea folosirii acestora au fost necesare pentru descoperirea unor noi aplicații. Prima etapă a fost cea a formalităților, în care am stabilit contactele, în cazul nostru cu Asociația Capace cu Suflet, de a anunța direcțiunea și toate instituțiile partenere, ca apoi să facem promovarea acestui proiect în cadrul Liceului Teoretic „Jean Monnet” București, distribuirea de broșuri în fiecare clasă și pregătirea cutiilor speciale pentru colectare (donate de un magazin din împrejurimi) în clase, laboratoare, cantină, secretariat și chiar pe holul liceului. În cadrul orelor de educație artistică, elevii au avut oportunitatea de a decora cutiuțele, care apoi s-au umplut prin colectarea riguroasă a capacelor de tip: HDPE și PP. Elevii de liceu au participat la webinarele organizate în cadrul programului EPAS (Școli Ambasador ale Parlamentului European) despre Pactul Verde European și reducerea poluării cu scopul de a înțelege mai bine situația critică în care se află mediului. La finalul anului școlar, scopul nostru a fost atins, deoarece am continuat și anul acesta, bunul obicei de a colecta, sorta și recicla.

| Rezultatele proiectului
    Nu am avut un buget pentru acest proiect, deoarece nu a fost cazul, toate materialele auxiliare au fost donate, atât cutiuțele, cât și inimioarele de metal. Toate fondurile provenite din vânzarea capacelor au intrat în contul Asociației Capace cu Suflet care se ocupă de redirecționarea banilor unor cazuri sociale.| Bugetul
    Doamna prof. Mihaela Vâjâitu, cadru didactic în cadrul Liceului Teoretic Jean Monnet București m-a susținut în acest demers pe tot parcursul proiectului, fiind coordonatorul proiectului. Datele de contact sunt: mail: mihaelavajaitu@jmonnet.ro și telefon 0736710696.
Am colaborat cu Asociația Capace cu Suflet, președintă fiind doamna Anca Tătaru, mail: capacecusuflet@gmail.com.
LEI


| Parteneri
    Anul European al Tineretului, 2022, a fost pentru Liceul Teoretic „Jean Monnet” un prilej „pentru o redresare circulară și verde”. Implementând, Campania „Capace cu suflet de la oameni cu suflet, desfășurată în cadrul Programului E.P.A.S.- Școli ambasador ale Parlamentului European, am urmărit mai multe componente și teme importante, cum ar fi: reciclarea selectivă, economia circulară, economia socială, Corpul European de Solidaritate și Pactul Verde European. Toate acestea au pornit de la necesitatea unor informări pe grupe de vârstă despre mediul înconjurător, poluare, diversitate ecologică, urmărind implementarea unor atitudini responsabile pentru promovarea unui mediu curat și sănătos. Noi încercăm să facem lumea să înțeleagă importanța reciclării și protejarea mediului înconjurător pentru a reduce poluarea și pentru stimularea creativității comunității locale pentru protecția mediului, apelor și aerului. Evidențierea unor bune practici puțin cunoscute de publicul larg poate conduce la o dezvoltarea atitudinilor pro-active a tinerilor în zona factorilor de mediu și a utilizării eficiente a resurselor reciclabile. Modul de implementare a fost lucrul în echipă, realizarea unor afișe motivaționale, diseminarea ideii proiectului și transmiterea pașilor pentru realizare rapidă. Materia primă selectată a fost reprezentată de capacele de tip HDPE ți de cele de tip PP care au fost centralizate în cadrul liceului în zona laboratorului reciclării (laboratorul de fizică).| Despre organizator
    
Echipa de proiect formată din eleva Ana-Ștefania Diță și doamna prof. coordonator Mihaela Vâjâitu a reunit colectivul Liceului Teoretic Jean Monnet București în jurul proiectului „Capace cu suflet, de la oameni cu suflet”. Înțelegând rolul economiei circulare, am descoperit că reciclarea trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, aceasta fiind o componentă importantă pentru rezolvarea problemelor de mediu.


| Website proiect
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02BFgXQAQ3EewrCcJbf3YdPUNAqN8DaJQwpvLG4og58DvGLTJNmNPBvBSSdCfeGmn2l&id=101159339030916Copyright © Gala Societății Civile - 2023
Site dezvoltat de Netvibes