close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Rural Karst - Proiect de Educație Speologică în Mediul Rural



| Organizator:
    
| Sectiune:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    Scopul proiectului a fost de a ridica gradul de conștientizare a vulnerabilității mediului carstic la nivelul comunităților rurale, foarte slab dezvoltate. Degradarea mediului carstic este fie ireversibilă, fie reversibilă în sute de ani, cu implicații directe pentru bunăstarea comunităților locale. Proiectul a implicat 6000 de beneficiari, în mare parte elevi din mediul rural, dar și experți și voluntari din domenii conexe. Proiectul Rural Karst a pregătit comunitățile de tineri, cu scopul de a mări capacitatea de implicare și reacție, care la momentul începerii proiectului era inexistentă.




| Acoperire
    Asociația Speologică Exploratorii cu sediul în orașul Reșița, jud. Caraș - Severin Inspectoratele școlare din județele participante Firma de scanare 3D Scanbox Școlile implicate din cele 27 de județe, situate în localitățile enumerate în acest tabel Google Drive https://docs.google.com/file/d/1EzMFW9LPBxOWFZhXlOc6JjhDpQzOzMLp/edit?usp=docslist_api&filetype=msexcel La Conferința de Protecție a Mediului Carstic (septembrie 2023) au participat 65 de specialiști din 29 de instituții și organizații: cercetători (Institutul de Speologie Emil Racoviță, Academia de Științe Medicale), profesori (Universitatea București, Universitatea de Vest Timișoara, Liceul Tehnologic Decebal Caransebeș, Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița, Colegiul Tehnic Reșița, Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reșița), funcționari publici din instituții deconcentrate (Agenția pentru Protecția Mediului Timișoara, GNM, Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate), reprezentanți ai administrației publice locale (Primăria Reșița), companii și regii de stat (Apele Române, Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița), societăți comerciale (Scanbox București, Graphein Topo București, Wilderness Wilderness Research and Consultancy București), muzeografi (Muzeul Banatului), jurnaliști (Știri din Banat, Jurnal de Caraș, Ragnarok), voluntari (Asociația pentru Dezvoltare Durabilă DAKIA, Prusik Timișoara, Asociația Română de Educație Speologică, Asociația Euroland Banat, WWF România)

| Rezumat
    Asociația Speologică Exploratorii are peste 65 de ani de experiență în explorarea, studierea și protejarea mediului carstic. Mediul carstic este cel mai vulnerabil și cel mai puțin vizibil mediu natural. Anterior acestui proiect am realizat cea mai complexă hartă a mediului carstic din România. Mulțumită nivelului mare de precizie am identificat toate localitățile aflate în apropierea mediului carstic, dar și în mediul rural, unde comunitățile nu dețin cunoștințele necesare pentru a înțelege importanța mediului carstic în viața lor. Cunoșteam condiția precară a elevilor din mediul rural din experiență, dar am aprofundat subiectul citind studii precum Raportul elaborat de World Vision Romania. Am redactat această pagină pe site-ul nostru pentru a explica contextul acestor elevi:https://www.exploratorii.org/conditia-elevului-in-mediul-rural

| Date beneficiari direcţi
    5400 Cetateni tineri; 100 Functionari publici; 500 Voluntari din organizațiile speologice.

| Activitati
    Realizarea de materiale educaționale inovative:
Realizarea primului Tur Virtual Edu Tech 3D a unei Peșteri din România
Realizarea de materiale educaționale inovative:
Realizarea primului Tur Virtual Edu Tech 3D a unei Peșteri din România

Turul poate fi văzut aici: https://www.exploratorii.org/scanare-3d/

A fost necesară găsirea unei soluții pentru scanarea peșterii și procesarea datelor, lucruri realizate în premieră cu scopul de a obține un soft educațional atractiv pentru elevi. Am realizat interviuri cu cercetători, integrate in turul virtual, care oferă la fiecare pas explicații despre mediul carstic și despre activitatea speologilor.
Realizarea unui Manual de Hidrogeologie, a unui Manual al Tânărului Speolog, trimise către toți elevii, 2 planșe educaționale despre mediul carstic pentru sălile de clasă, o publicație despre activitatea asociației în 65 de ani.

Ghidarea profesorilor în a folosi la clasă materialele elaborate de noi, și în a merge pe teren cu elevii, pentru a studia mediul carstic. Strângerea de date cu privire la observațiile lor despre gradul de degradare/poluare de lângă mediul carstic.
Imagini și povești din excursiile elevilor aici: https://www.exploratorii.org/proiectul-rural-karst-a-pornit-in-tara/

Organizarea Conferinței de Protecție a Mediului Carstic, prilej cu care au avut loc schimburi valoroase de experiență între experți implicați în cercetarea și protejarea mediului carstic.
Mai multe despre conferință aici: https://www.exploratori


| Despre voluntari
    Elevii au beneficiat de materiale educaționale gratuite, creative, în contextul în care sărăcia este adesea motivul pentru care ei renunță la educație. Ei au beneficiat de o relație apropiată de mentorat cu adulți care pot fi modele bune în viață, lucru care poate contribui la prevenirea abandonului școlar. Elevii au fost în excursie cu profesorii lor, experiență de care mulți tineri din mediul rural nu au parte. Ei au învățat despre valorile naturale de lângă localitatea lor, despre instituțiile de mediu și cum comunicăm cu ele (un skill transferabil și în alte domenii ale vieții), despre cum practicăm speologia în siguranță, și despre sănătate prin prisma efectelor poluării.
Experții, profesorii și funcționarii publici au beneficiat de schimburi de experiență valoroase, care constituie modele de bune practici pentru viitoare colaborări.

Efecte neintenționate: Turul Virtual Edu Tech 3D, fiind un software educațional, este ușor de accesat de pe orice dispozitiv. https://www.exploratorii.org/scanare-3d/ Am fost contactați de școli care nu erau în proiect pentru a ne comunica ca au parcurs turul cu elevii la clasă și ar fi interesați de colaborări viitoare.
Turul Virtual a fost premiat cu 2 premii internaționale la concursul Digital Twin Awards 2023 (“Best Digital Twin for Education 2023 - People's Choice Winner” și “ Digital Twin Pioneer Award 2023 - People's Choice Winner”), crescând vizibilitatea.
Am fost contactați și de jurnaliști (Cosmina Marcela Oltean), pentru a fi întrebați dacă am putea distribui materialele educaționale în școli care nu sunt în proiect. LEI


| Rezultatele proiectului
    Scanner Matterport, iPad, laptop, panouri LED pentru iluminare peșteră.
Echipament tehnic pentru filmare și editare foto/video.
Echipament speologic din dotarea asociației (cască, salopetă, echipament pentru coborâre în aven).
Acestea nu au fost în sistem barter, sunt fie închiriate (scannerul 3D), fie ne aparțin.


| Parteneri
    Rural Karst este un proiect complex de educație STEM derulat la nivel național, care se remarcă prin originalitatea sa în ceea ce privește temele abordate, materialele educaționale rezultate, publicul țintă și varietatea de activități întreprinse. Proiectul s-a desfășurat în localități din 27 de județe aflate în apropierea mediului carstic.

Mediul carstic este mediul natural cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate, situat în comunități unde nici societatea civilă și nici administrația publică nu dețin cunoștințele necesare pentru a îl proteja și a îl valorifica. Problema este sporită de faptul că adesea mediul carstic este un mediu subteran (peșteri), fiind astfel mai puțin vizibil și recunoscut. Degradarea mediului carstic fie este ireversibilă, fie este reversibilă în sute de ani.
În plus, el se regăsește în mare măsură lângă localități din mediul rural, unde nivelul de educație și de dezvoltare este redus, unde generație de generație elevii nu termină liceul, asemeni părinților lor. Și tot asemeni părinților lor, ei vor suferi de sărăcie din pricina lipsei de educație și de oportunități.
Mediul natural trebuie înțeles, deoarece este strâns legat de bunăstarea comunităților locale.
De exemplu, atunci când comunitatea are ca și unică sursă de apă potabilă un acvifer carstic (apa provine dintr-un izvor subteran care se află în mediul carstic), calitatea apei poate fi compromisă de poluare, sau de activități de păsunat desfășurate în apropierea izvorului. Testarea apei este un procedeu simplu, iar speologii pot explica acestor comunități că nu orice izvor de munte oferă apă potabilă.

Asociația noastră a produs materiale educaționale gratuite, creative, și inovative care adresează astfel de probleme specifice.


| Despre organizator
    

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->