close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Foodie



| Organizator:
    Asociația The Da Vinci System
| Sectiune:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Foodie a creat o ecoexperiență multisenzorială care să educe tinerii din comunitatea noastră în salvarea mediului printr-un atelier tematic de gătit.

Ce face Foodie să fie deosebit de relevant?
(1) Ecocivism prin bucătărie: Am pus tinerii în contact cu un bucătar din partea unui restaurant local cu o componentă ecologică și aceștia au dezvoltat împreună cu bucătarul rețete proprii eco friendly care să fie în același timp delicioase. Mulți tineri din comunitatea noastră pornesc de la impresia că, pe lângă reciclare, nu prea poți face multe lucruri care să protejeze mediul de acasă. Dar noi credem că unul din spațiile unde tinerii și comunitatea pot salva mediul este în bucătărie, și am arătat asta tinerilor prin gătitul prietenos cu mediul.
(2) Ecocivism prin educație non-formală: Mâncarea gătită a fost servită în cadrul unei mese tematice, în care tinerii au discutat liber și coordonat de către organizatori despre ce protejarea mediului, ce s-a întâmplat și importanța prevenției risipei alimentare. Și credem că acest lucru este extrem de important pentru tineri, deoarece în toate activitățile de mediu lipsește elementul de “cool”. Prin proiect, tinerii au socializat și au creat mâncare de-a dreptul instagramabilă.
(3) Ecocivism prin sănătate: Tinerii au folosit alimente sănătoase pentru gătirea unor deserturi delicioase. Și acest aspect este extrem de relevant, pentru că, pentru mulți tineri, există o preconcepție cum că mâncarea bio/sănătoasă nu ar fi la fel de plăcută. Prin acest proiect, tinerii au făcut clătite cu mere din grădini locale.


| Scopul proiectului
    Scopul Foodie a fost de a încuraja și de a promova eco civismul în rândul tinerilor prin intermediul bucătăriei, urmărind obiectivele:
O1. Dezvoltarea a trei rețete eco-friendly delicioase, încurajând tinerii să experimenteze și să învețe despre gătitul sustenabil.
O2. Utilizarea a 5 kilograme de alimente care altfel ar fi fost irosite sau obținute din grădini locale
O3. Formarea de atitudini ecologice pozitive în rândul a 20 de tineri participanți, prin implicarea lor activă în ateliere de gătit și discuții despre importanța acțiunilor eco-conștiente.


Foodie Foodie Foodie

| Aria geografica
    Turda, jud. Cluj

| Rezumat
    Foodie a implicat 20 de tineri în practici culinare sustenabile și nutriție responsabilă. Prin colaborarea cu un restaurant local eco-friendly, au fost create rețete delicioase și prietenoase cu mediul, utilizând 5 kilograme de ingrediente salvate de la risipă. Tinerii au învățat să gătească mâncăruri sănătoase și atrăgătoare, demontând miturile despre alimentele cu defecte estetice. Proiectul a ajuns la peste 1000 de persoane și a transformat participanții în ambasadori ai sustenabilității.

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii proiectului au fost tineri din Turda, liceeni, cu vârstele cuprinse între 15-19 ani.
Am ales să abordăm acești beneficiari deoarece liceeni sunt suficient de receptivi la astfel de inițiative și, pe la această vârstă, devin mai mult interesați de alimentația lor și încearcă să își dobândească competențele de a-și face singuri mâncarea. Totodată, deoarece am vizat să le schimbăm comportamentele alimentare, atitudinile și competențele formate sperăm că se vor transfera și când vor merge la facultate, unde vor începe să se întrețină singuri.


| Activitati
    (1) Dezvoltare Rețete: Am realizat un parteneriat cu un restaurant local cu profil eco-friendly, care are întreaga bucătărie electrică, alimentată și cu panouri solare și o grădină proprie pe care o folosește pentru unele produse. Bucătarul restaurantului s-a întâlnit cu tinerii implicați în proiect, le-a făcut o prezentare a localului și a considerentelor ecologice pe care le aplică și după i-a învățat câteva din bazele gătitului astfel încât aceștia să dezvolte autonom rețete ecologice, respectând preferințele lor personale. Au dezvoltat o rețetă de burrito care se poate realiza cu resturi rămase de prin frigider, o rețetă de salată care să utilizeze legume sezoniere și o rețetă de umplutură pentru clătite care să se poată realiza fără zahăr cu fructe sezoniere;

(2) Atelierul de Gătit: Restaurantul, într-un interval orar mai puțin aglomerat, și-a deschis bucătăria pentru tineri și aceștia au gătit felurile dezvoltate în rețete. Pentru burrito s-au identificat resturi rămase din prepararea altor comenzi pentru clienți - orez, piept de pui și roșii tăiate pentru alte salate. Pentru salată, s-au luat verze care oricum sunt legume sezoniere și s-a gătit salată de varză. Pentru desert, au pregătit clătite, au cules merele căzute din grădină și au gătit un sos tip marmeladă fără zahăr.
(3) Cina Ecofriendly: Tinerii din proiect au servit împreună felurile gătite de ei, fiecare echipă povestind care sunt lecțiile ecologice pe care le-au învățat din această experiență. Aceștia au evaluat mâncarea gătită de celelalte echipe pentru a identifica cât de plăcută a fost și cum poate fi îmbunătățită, respectând și considerentele ecologice. Mai mult, aceștia au făcut poze cu mâncarea și au creat o campanie pe propriile conturi de socializare, ajungând la peste 1000 de persoane.


| Rezultatele proiectului
    (1) Pe termen scurt, 20 de tineri au experimentat direct legătura dintre sănătate, protecția mediului și plăcerea culinară. Prin implicare activă în crearea de rețete sănătoase și ecologice, ei au dobândit abilități practice și au învățat să aleagă produse mai sustenabile din comerț. Mai mult, au conștientizat impactul risipei alimentare și au depășit prejudecățile legate de aspectul estetic al alimentelor, descoperind că acestea pot fi la fel de delicioase chiar și atunci când prezintă defecte.

(2) Pe termen mediu, influența tinerilor s-a extins la nivelul a sute de persoane prin intermediul rețelelor de socializare. Fotografiile atractive și felurile de mâncare #instagramabile au generat reacții pozitive în mediul online, facilitând și mai mult transmiterea atitudinilor pro-mediu către publicul larg.

(3) Rezultatele cele mai semnificative sunt pe termen lung, evidențiind valoarea durabilă a competențelor dobândite de tineri. Prin reducerea risipei alimentare și adoptarea unor alegeri alimentare mai sănătoase și sustenabile, aceștia contribuie la prelungirea speranței de viață cu cel puțin un an în următorul deceniu. De asemenea, tinerii devin mai conștienți de impactul alegerilor lor asupra mediului și sunt mai predispuși să opteze pentru produse locale, sezoniere și ecologice.

(4) În plus, proiectul a generat schimbări la nivelul comunității prin dezvoltarea unui parteneriat inovator cu un restaurant local. Acest parteneriat deschide noi oportunități pentru educația pro-mediu prin gătit și atrage un interes sporit din partea comunității pentru opțiunile alimentare sustenabile. Prin campania lor, tinerii educă consumatorii locali despre importanța alegerilor ecologice și promovează un stil de viață mai sănătos și mai conștient.


| Despre organizator
    Asociația The Da Vinci System este o organizație de tineret din Turda, derulând activitâți în Turda, Câmpia Turzii și alte 18 sate din împrejurimi, cu scopul de a transforma educația în aventură pentru copii, în special cei cu oportunități reduse. Organizația noastră este condusă de elevi și tineri studenți, lucrăm împreună pentru a construi în aceste zone tot ce ne-ar fi făcut educațional viața noastră mai bună când eram mici.

| Website proiect
    https://www.thedavincisystem.ro/foodie/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->