Participanti & Proiecte
Voce prin Educație Civică
|
Organizator: Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică |
|
Sectiune: Tineri de bine |
Pentru mulți tineri, tranziția spre piața muncii poate să fi pentru ei o adevărată călătorie cu un amalgam de provocări, îngreunată de lipsa accesului la formare profesională adaptată și la competențe relevante. Mai mult, trebuie să recunoaștem și că mulți tineri nu la dispoziție resursele și oportunitățile de care au nevoie pentru a-și forma și construi un parcurs profesional.
Prin sesiuni intensive de formare, ”Voce prin Educație Civică" a echipat 30 de tineri din Comunitatea Urbană Arieș cu instrumente și cunoștințe de bază cu scopul de a se angaja ca viitori ONG-iști, consultanți pe fonduri și traineri în dezvoltare personală. Astfel de job-uri nu numai că deschid porți către oportunități de carieră valoroase și importante, dar contribuie și la închegarea comunității prin crearea și susținerea inițiativelor care aduc schimbare pozitivă. Proiectul a abordat dificultățile de acces în domeniul ONG, un sector adesea limitat de resurse și care necesită un set divers de competențe precum planificare strategică, management, facilitare, leadership, fundraising și comunicare. Astfel de oportunități de formare îi pregătește pe tineri să dezvolte noi ONG-uri, să fie mai capabili să lupte pentru drepturile minorităților, sau să ofere servicii valoroase precum ateliere de formare și consultanță. ”Voce prin Educație Civică" s-a adresat și minorităților discriminate și barierelor profesionale, permițând tinerilor din medii insuficient deservite să pătrundă în domenii în care, altfel, nu ar avea acces. Tabăra "Voce prin Educație Civică" a oferit tinerilor din Comunitatea Urbană Arieș sesiuni de formare, instrumente și suport necesar pentru a-și dezvolta competențe de management, civism și altele pentru a face față cu încredere cerințelor complexe ale angajatorilor.
| Scopul proiectului
Scopul a fost ajute 30 de tineri să descopere oportunități de job în calitate de ONG-iști. Proiectul a dotat tinerii cu abilități pentru crearea și gestionarea ONG-urilor, inclusiv managementul, civismul și advocacy-ul prin intermediul unei tabere de formare extinse. Tinerii au dezvoltat Business Model Canvas-uri pentru inițiativele lor civice și au beneficiat de materiale didactice precum un hub digital cu conținut interactiv și informativ, ghiduri de management și educație nonformală. Cele mai bune proiecte au primit sprijin logistic și resurse pentru implementare.
| Aria geografica
Proiectul s-a derulat în Păltinei, Cluj
| Rezumat
"Voce Prin Educație Civică" a avut un impact semnificativ în dezvoltarea abilităților profesionale ale tinerilor, pregătindu-i pentru piața muncii în mediul ONG. Proiectul a combinat formarea profesională cu incluziunea socială, oferind tinerilor șansa de a-și dezvolta atât soft skills (cum ar fi comunicarea), cât și hard skills (managementul proiectelor). Au învățat să creeze proiecte și proiectul a fost accesibil tuturor tinerilor, indiferent de originea lor socială, economică sau culturală.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiari direcți ai proiectului au fost 30 de tineri din Comunitatea Urbană Arieș, liceeni și studenți care au devenit mai atrași de voluntariat și de o carieră în mediul ONG prin intermediul proiectului. Aceștia au beneficiat de 5 zile de formare intensă unde au trecut prin tot ciclul de gândire, atragere resurse, planificare și implementare a proiectelor civice. Ca beneficiari indirecți, aproximativ 1000 de persoane au conștientizat importanța mediului ONG și a implicării civice pentru tineri. Prin intermediul campaniei, aceste persoane sunt mai doritoare să facă bine în comunitate și să se implice în activități de voluntariat. Am ales să încurajăm implicarea altor 10 tineri ca formatori și mentori în cadrul proiectului, oferindu-le îndrumare și susținere pentru tinerii participanți.
| Activitati
1. În luna septembrie, ne-am dedicat pe conceperea și dezvoltarea materialelor didactice relevante pentru creșterea angajabilității tinerilor. Au fost dezvoltate planșe Business Model Canvas pentru inițiative civice și un hub digital cu un joc interactiv pentru proiecte civice, slide-uri informative, documentație de curs și un quiz civic interactiv pentru a facilita învățarea participanților. Am colaborat cu administrator de societate pentru redactarea unui ghid în management și cu un cadru didactic pentru ghidul de educație non-formală, cu scopul de a asigura calitatea și relevanța informațiilor.
2. În lunile septembrie-octombrie a avut loc tabăra #VocePrinEducațieCivică. Pe parcursul a 5 zile intense de formare, 30 de tineri au beneficiat de sesiuni de formare care au acoperit un întreg demers de creare a inițiativelor civice și de management a acestora. De la dezvoltarea ideilor și atragerea de resurse până la planificare și implementare, participanții au învățat să devină mai competenți și mai angajabili. Participanții au lucrat cu proiecte reale și au beneficiat de ghidarea unui trainer experimentat, iar la final au prezentat inițiativele pe care le-au dezvoltat în cadrul sesiunilor. Cele mai bune proiecte au fost evaluate de trainer și au primit sprijin logistic și resurse pentru implementare. Sesiunile au inclus atât aspecte teoretice, cât și practice, punând un accent deosebit pe implicarea activă și aplicarea cunoștințelor.
3. În luna noiembrie a avut loc Campania de Conștientizare pe platformele de social media ale organizației; am crescut vizibilitatea importanței civismului și am încurajat implicarea a comunității pentru aproximativ 1000 de persoane.
| Rezultatele proiectului
Proiectul #VocePrinEducațieCivică a generat schimbări semnificative în comunitate în mai multe moduri. Pe termen scurt, cei 30 de tineri au dobândit abilități de management și au devenit mai încrezători în propriile forțe pentru a deveni #AmbasadoriCivici pentru comunitatea arieșană. Aproximativ 1000 de persoane au fost expuse la inițiativele lor, iar școlile colaboratoare au beneficiat de resursele dezvoltate în cadrul proiectului alături de experți, crescand si sporind replicarea experienței cu alți tineri din comunitate. Pe termen mediu, proiectul a format o nouă generație de #AmbasadoriCivici, viitori ONG-iști și lideri civici, combatând atitudinile negative ale tinerilor față de educația civică. Din meserii pe care mulți le consideră „neatractive” , tinerii și-au dat seama de fapt de importante și ce faine pot să fie job-urile din mediul civic. Pe termen lung, cei 30 de tineri și alți 6000 care ne urmăresc online vor replica experiențele și vor deveni oameni mai capabili să lupte pentru drepturile minotităților prin inițiatice civice. În acest moment, în comunitatea noastră sunt puține ONG-uri cu activitate, însă, pe viitor, tinerii vor fi cei care iau inițiativa și vor crea organizații active și implicate în viața și educația civică a comunității. Proiectul a stârnit un apetit mai larg și a inspirat tinerii să-și croiască o carieră în domeniul educației civice, aceștia avînd, în urma proiectului, mai mult curaj și deschidere pentru a aprofunda informații în domeniul civic și mediul ONG. Voce Prin Educație Civică a oferit un moment de învățare și dezvoltare mega importantă pentru un grup mare de tineri.
| Despre organizator
Misiunea noastră este simplă și se reduce la două cuvinte: Creștem Eroi! Cine sunt acești eroi? Sunt profesorii care transformă elevii de azi în cetățenii responsabili de mâine, sunt tinerii care luptă să devină cea mai bună versiune a lor, sunt antreprenorii și afaceriștii care creează economia locală, sunt voluntarii dedicați care fac zilnic lumea un loc mai bun, sunt membrii comunității care înfruntă nedreptățile și asigură o lume mai justă pentru toată lumea #FiecareFaceCePoate.
| Website proiect
voceprineducatiecivica.amosed.ro