Nume proiect: Studiourile Ferentari
Nume organizație: Asociația Zi de Bine

Sectiunea / Secțiunile:
Premiul Special Organizația NEW ENTRY
Educație, Învățământ, Cercetare

Perioada în care s-a derulat proiectul: 
Martie – Aprilie 2021

Acoperirea geografică a proiectului / inițiativei:
București

Parteneri:
Proiectul Studiourile Ferentari s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația Ferentari. Parteneri financiari – Lidl România, EON Group România, UniCreditBank România.


Rezumatul proiectului:
Vii pe lume într-o lume care nu e deloc prietenoasă. Acolo unde te-ai născut, clădirile sunt meschin de mici, gri, murdare, îngrămădite. Acolo, sărăcia e mare și pericolele sunt multe: droguri, prostituție, violență, închisoare. Ești un copil de Ferentari. Cum poți combate asta?
Copiilor din Ferentari le trebuie teatrul. Fiecare oră petrecută la atelierele de teatru Playhood nu e doar evadare din ghetou, e cărămidă pusă la temelia unei lumi mai bune. Dar și teatrului îi trebuia o casă, un sediu cumsecade, un loc unde și mai mulți copii se pot aduna de pe străzi. În plină pandemie, garsoniera personală unde profesorul de teatru Ionuț Oprea se căznea se înghesuie vreo 30 de suflete devenise nu doar neîncăpătoare, ci și nesigură.
Așa că, în martie 2021, pentru și împreună cu Asociația Ferentari, am amenajat Studiourile Ferentari, un spațiu de 90 de metri pătrați și 3 camere în care am aranjat un studio audio, respectiv un studio foto/video care poate servi și pentru repetiții de teatru și dans, dar și pentru meditații. Toate dotate cu echipamentele necesare pentru filmele și poveștile pe care puștii le au de spus.

La Studiourile Ferentari se desfășoară ateliere de teatru, canto, fotografie, street dance, dicție și se fac meditații la limba română, engleză și matematică. Tineri artiști înregistrează piese muzicale și produc artă originală. Într-un bloc din Ferentari, tineri ambițioși scriu un vers din istoria artei și culturii și stau departe de străzi periculoase și anturaje dubioase.
„Împreună cu Zi de Bine am adus lumina unui reflector acolo unde domnea nu doar o beznă a necunoașterii, dar și a ignoranței. Am reușit să realizăm un vis dintr-o ficțiune!” - Ionuț Oprea, fondator Asociația Ferentari, partenerii noștri de proiect.

Contextul inițierii proiectului:
Playhood a început cu o misiune simplă: să folosească artele vizuale ca să-i ajute pe copii să-și dezvolte abilități de bază ca cititul, scrisul și gândirea critică. Așa au început atelierele de teatru pentru copiii din Ferentari, mai întâi la Clubul de Educație Alternativă iar apoi, în garsonieră la Ionuț Oprea, profu’ de teatru. Rezultatele au întrecut aștepările: festivaluri în țară și în afară, roluri în filme și colaborări cu profesioniști ca Ada Solomon, Radu Jude, DOR. Un model de succes pentru Ferentari, care strigă din toți bojocii: „rom înseamnă om”.
Zeci de copii au trecut prin mii de ore de mentorat la atelierele Playhood care au devenit repede neîncăpătoare și nu tocmai sigure în plină pandemie. În lipsa unui spațiu mai mare și mai adecvat, proiectul risca să ia o pauză forțată pe termen nedefinit, iar copiii să fie pierduți

Scopul și obiectivele proiectului:
Toți copiii sunt buni. Toți copiii sunt la fel de buni. Diferența o facem noi, oamenii mari. În București, diferența asta înseamnă că la câțiva km de centru, viața pentru copiii din Ferentari e despre bușituri cu așteptările și proiecțiile celor din jur, de la familie și prieteni, până la străinii care se țin scai de ei când intră într-un magazin, doar pentru că au pielea mai închisă la culoare. Pentru ei am vrut să creăm un spațiu sigur de educație alternativă, unde să exploreze o lume mai empatică, care să țină cu ei și să-i ajute se transforme talent în meserie și speranță pentru viitor.

Principalele activități:
Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni, cu activități specifice de implementare, comunicare și fundraising. Etapa de stabilire a priorităților și planului de design a debutat cu puțin timp înainte ca proiectul să fie comunicat public, pe data de 1 martie 2021.
Primul pas a fost identificarea unui spațiu de închiriat. După multe discuții care degenerau în rasism sau se terminau cu refuzuri categorice când proprietarii aflau că este vorba despre un proiect pentru adolescenți romi, Asociația Ferentari a închiriat un spațiu comercial în inima cartierului.
Apoi am demarat procedurile de amenajare de care s-a ocupat comunitatea Playhood: izolarea fonică, tratament acustic, zugrăvit, montat parchet laminat, achiziționat echipamente audio/video și instrumente de cântat.
Studiourile au fost gata într-o lună și ne-am pregătit de inaugurare, organizând prima expoziție de fotografie pentru un adolescent din comunitate, Vlad-Andrei Roșianu. A fost pentru prima dată când și-a văzut lucrările printate profesionist, iar toată forfota a atras atenția cartierului, mereu oprindu-se cineva în prag să întrebe ce se pregătește în spațiu.
În urma campaniei de conștientizare care a durat toată luna martie, am reușit să inaugurăm spațiul cu vizita Excelenței sale, Ambasadorul Israelului la București, domnul David Saranga, care și-a donat ziua de naștere pentru acest proiect. Adolescenții s-au bucurat de o discuție deschisă și sinceră despre aparențe și prejudecăți cu domnul Ambasador.

Beneficiarii direcți:
40 de copii și adolescenți care trăiesc în cartierul Ferentari și în proximitatea cartierului Ferentari.

Beneficiari indirecți:
Aproximativ 50 de adulți - părinți, tutori sau reprezentanți legali ai copiilor și adolescenților care participă la atelierele de la Studiourile Ferentari.

Implicarea beneficiarilor:
Studiourile Ferentari sunt despre și pentru copii. Ne-am dorit să creăm pentru ei un spațiu sigur, de refugiu și de modelare de caractere și destine, pe care să îl poată numi „Acasă”. Ne-am dorit să își vadă ideile și dorințele valorificate și să se simtă mândri de acest proiect la care au contribuit. Așadar, în luna de zile dedicată implementării proiectului, 15 tineri din comunitatea Playhood au zugrăvit, au reparat pereții, au ajutat echipa să realizeze izolația fonică și tratamentul acustic al spațiilor de lucru și au participat zi de zi la activitățile de promovare și definire a spațiului.

Rezultatele proiectului:
Pentru unii dintre copiii din cartierul Ferentari, atelierele de la Studiourile Ferentari reprezintă momentan singura formă de educație. Aici participă la ateliere de lectură, meditații la română, engleză și matematică. Faptul că aici găsesc un spațiu sigur pentru învățare, divers cultural și lipsit de prejudecăți i-a făcut pe mulți să privească cu alți ochi actul educațional. Copii care nu știau literele, acum citesc scenarii de teatru sau cărți cu povești alături de voluntari. Scriu versuri pe care le exersează în studioul muzical, repetă la instrumente și își doresc să se întoarcă la școală. Unii copii au fost distribuiți cu roluri performative în piese de teatru sau filme artistice, alături de profesioniști din domeniu. La nici un an distanță de la inaugurarea Studiourilor, opt adolescenți din comunitatea Playhood avansaseră deja ca mentori/coordonatori și conduceau propriile ateliere de teatru, canto, dicție, dans contemporan, ceea ce în definitiv înseamnă că o generație se responsabilizează față de alta, pe care o învață că să te naști în cartierul Ferentari nu e o sentință la pierzare.

Resursele umane implicate:
Echipa Zi de BINE: management de proiect – Luciana Zaharia – normă întreagă
Echipa Asociația Ferentari – implementare proiect: Mădălina Dorobanțu și Ionuț Oprea, actori profesioniști, care au pus bazele trupei de teatru PlayHood și care coordonează o echipă de 12 voluntari și împreună organizează ateliere creative, castinguri, meditații, activități recreative.

Implicarea voluntarilor:
15 tineri din cartier, din comunitatea Playhood, au muncit voluntar alături de adulții coordonatori și au făcut acest vis posibil. În luna de zile dedicată implementării proiectului, tinerii au zugrăvit, au reparat pereții, au ajutat echipa să realizeze izolația fonică și tratamentul acustic al spațiilor de lucru și au participat zi de zi la toate activitățile de promovare și definire a spațiului. Nu a fost nevoie de convingere, tinerii au fost mai mult decât încântați să-și poată pună amprenta asupra acestui loc la care visau de mult timp.

Roluri / responsabilități ale partenerilor proiectului:

Echipa Zi de Bine – fundraising, coordonare, management de proiect, urmărire buget, urmărire implementare proiect pe timpii agreați, comunicare/expunere.
Echipa Asociației Ferentari – implementare proiect: găsirea unui loc de închiriat pentru Studiourile Ferentari, amenajarea propriu-zisă a locului, coordonarea voluntarilor, organizarea expoziției de inaugurare a proiectului, achiziția echipamentelor necesare.

Buget:
183.397 lei

Calitățile proiectului:
Studiourile Ferentari este singurul spațiu educativ creativ din cartierul Ferentari deschis pentru toți copiii, indiferent de etnie sau condiție socială. Proiectul este viu și în creștere constantă, pe măsură ce tot mai mulți tineri capătă încredere în această alternativă la viața de cartier. Prin urmare, proiectul a ajuns să fie gestionat aproape în totalitate de către tineri din cartier (sub coordonarea actorilor Ionuț Oprea și Mădălina Dorobanțu), care prestează săptămânal zeci de ore de voluntariat și cred cu adevărat în misiunea lor și în promisiunea nerostită pe care acest spațiu de educație alternativă o face oricărui copil îi trece pragul. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, aceștia ar putea deveni angajați cu normă întreagă la Studiourile unde au crescut, parcurgând astfel traseul complet de la elev la absolvent cu acte în regulă pe piața muncii și un start promițător în viață.

Planul de comunicare:

Proiectul a fost prezentat pe canalele de comunicare ale Zi de Bine – site, Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, prin newsletterul săptămânal. În etapa de comunicare și fundraising, pe lângă lansarea unei pagini web dedicate proiectului pe site-ul Zi de Bine și update-uri zilnice pe canalele de social media și în newsletter, am lansat 2 episoade de podcast, care să deschidă o discuție mai amplă în mediul online. Ca urmare, Studiourile Ferentari a fost una dintre cauzele ZDB cu cea mai mare susținere – 220 de persoane private ne-au susținut prin donații sau donarea zilei de naștere, inclusiv Excelența sa, Ambasadorul Israelului la București. Cu ajutorul companiei de comunicare și PR The Public Advisor, informații despre proiect au ajuns și în mass media tradițională, iar proiectul a beneficiat de atenția presei.


l Website proiect l


***
Despre Organizator:

Misiunea Zi De Bine este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 24 de cauze sociale, câte două în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru fiecare cauză, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolată pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.