close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vecinii mei, evreii



| Organizator:
    Asociația Maramureș Heritage
| Categorie:
    Premiul Special pentru Organizații Nou Fondate
| Problema de fond
    Moștenirea culturală a evreilor băimăreni este cvasi necunoscută pentru locuitorii din oraș. Ne-am dorit să readucem în prim plan viața și moștenirea evreilor, o comunitate importantă care și-a pus amprenta asupra orașului și județului.

| Scopul proiectului
    Obiectivul proiectului a fost fără doar și poate aducerea în prim plan a moștenirii iudaice din Baia Mare și împrejurimi. Deși o comunitate importantă acum 80 de ani, azi evreii din Baia Mare sunt puțini și îmbătrâniți.

Vecinii mei, evreii Vecinii mei, evreii Vecinii mei, evreii

| Aria geografica
    Baia Mare / Maramureș

| Rezumat
    Expoziţia pune la dispoziţia publicului interesat fotografii de epocă, pictură şi grafică ale unor artişti sau fotografi evrei care au format vechea comunitate evreiască din Baia Mare unor ani îndepărtaţi. Comunitatea evreiască din Maramureş şi-a pus amprenta în timp asupra istoriei, culturii şi vieţii cotidiene din această parte de ţară. Proiectul a fost inclus în programul ”Zilelor Culturale Europene Evreiești”, organizate de The European Association for the Preservation an Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ). Vizitatorii au avut posibilitate pe durata celor trei săptămâni să își amintească de comunitatea evreiască și de contribuțiile acesteia la viața de zi cu zi a orașului Baia Mare. Azi, expoziția Vecinii mei, evreii a devenit o expoziție ambulantă fiind expusă publicului din Oradea, iar după aceea va ajunge și în alte localități din țară și străinătate.

| Date beneficiari direcţi
    Categoria țintă au fost tinerii, elevii din școlile și liceele din oraș și nu numai. Sute de elevi au avut șansa să cunoască mai multe despre trecutul evreiesc.

| Activitati
    Activitatea principală a fost expoziția în cadrul Muzeului Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare. Aici, într-un cadru familiar, vizitatorii au putut face cunoștință cu evreii și artiștii evrei care au trăit în orașul Baia Mare.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul a fost un real succes, peste așteptările noastre, iar acest lucru se poate vedea în presă, online, la radio, la tv. S-a discutat despre această expoziție înainte, pe durat și la final. După finalizare proiectului expoziția a primit invitații de la diferite muzee, iar azi ea se poate vizita în Oradea, la Muzeul Evreilo din oraș.

| Bugetul
    14000 LEI

| Parteneri
    Ambasada Franței din România, Institutul Cultural Francez din România, Consiliul Judetean Maramureș, Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare, ISJ Maramureș, CCD Maramureș, Fundația Tarbut Sighet, AEPJ Jewish Heritage, Galeria Varvedo

| Despre organizator
    Organizatia s-a înființat cu scopul promovării culturii mozaice din Baia Mare și județul Maramureș.

Beneficiarii acțiunilor organizate de asociație sunt toți cetățenii, dar în mod special tinerii care au șansa să afle poveștile evreilor care au trăit aici.


| Website proiect
    https://regiomm.ro/category/my-neighbours-the-jews/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes