close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ROMA S/HEROES



| Organizator:
    Cu Alte Cuvinte
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Prezența romilor pe teritoriul actual al României este atestată de 638 de ani, din care 500 de ani romii au fost în sclavie. Este datoria generației noastre să întrerupă acest ciclu vicios de prejudecăți prin promovarea modelelor pozitive ale comunității rome.
Din statisticile noastre de la firul ierbii, peste 90% dintre profesorii implicați în proiectele noastre ne-au mărturisit că preșcolarii/elevii lor își ascund identitatea de teama de nu fi stigmatizați.

În mai multe evenimente online de formare pentru educatoare, mai multe dintre acestea ne-au menționat dificultatea de a găsi materiale accesibile, text și imagine pentru a le integra în clasele lor cu preșcolari predominant romi.

Aceste informații de la firul ierbii ne-au fost validate și de către activistele rome cu care colaborăm și astfel, am decis să inițiem acest proiect.


| Scopul proiectului
    Scop:
- promovarea personalităților rome care sunt un model de perseverență, asumare și generozitate;
- conștientizarea importanței de a educa în spiritul respectului și reprezentării pozitive a romilor.

Obiective:
- crearea a 4 cărți pentru copii cu 4 eroi personalități rome, scrise de către tineri romi;
- distribuirea a 1800 de exemplare în 450 de de grădinițe cu copii romi;
- lectura și realizarea a peste 2000 de activități ludice realizate de educatoare, pe baza cărților;
- realizarea a 2 întâlniri online cu cercetătoarea romă Magda Matache și 2250 de educatoare.


ROMA S/HEROES ROMA S/HEROES ROMA S/HEROES

| Aria geografica
    Dâmbovița, Vâlcea, Prahova, Brașov, Maramureș

| Rezumat
    Prin proiectul Roma S/Heroes, pentru prima oară în România, au fost publicate 4 cărți ilustrate pentru copii, ce au ca personaje principale personalități rome contemporane, neexistând anterior nicio astfel de carte potrivită pentru copii de 5-10 ani.
Ideea proiectului ne-a venit în decursul mai multor discuții avute cu educatoare care au elevi romi la clasă și care ne-au mărturisit că materiale didactice despre romi nu există. Aceste constatări de la firul ierbii au fost confirmate și din partea a trei activiste rome și a unei cercetătoare rome legate despre “invizibilitatea” copiilor romi și a stigmei cu care mai mulți dintre ei cresc, majoritatea nefiind mândri de identitatea lor, mulți chiar ascunzând-o de teama prejudecăților celorlalți.

Așa am ales să facilităm crearea a patru povești ilustrate pentru copii, cu eroi și eroine rome care reprezintă modele în societatea românească contemporană, scrise de tineri romi care, la rândul lor, au crescut cu teama de a-și dezvălui identitatea.

Aceștia tineri au ales ei înșiși eroii celor patru cărți iar, pentru scrierea cărților, au fost ghidați de scriitoarea Iulia Iordan și jurnalista Delia Marinescu, pe parcursul a 8 ateliere de scriere creativă. Cărțile au fost la final ilustrate de patru dintre cei mai talentați ilustratori români.

1800 de exemplare (450 de seturi) ale celor patru cărți au fost donate în 450 de grădinițe din medii vulnerabile din țară, cu sprijinul asociației OvidiuRO. Aproximativ 4500 de preșcolari au beneficiat de aceste cărți, lectura lor fiind completată de activități pedagogice care au consolidat mesajele transmise.

Proiectul a cuprins și 2 evenimente online (webinarii) unde au participat 2250 de persoane, în special educatoare.


| Date beneficiari direcţi
    - 5000 de preșcolari (5 - 6 ani) din medii defavorizate, din zone rurale și periurbane
- 450 de profesori care lucrează cu copii din medii defavorizate, din zone rurale și periurbane.
- 10 tineri (16 - 20 ani) de etnie romă.


| Activitati
    - apelul pentru înscrierea tinerilor autori romi în proiect;
- derularea atelierelor de scriere creativă pentru cei 10 tineri aleși (prin ghidarea pentru documentarea personalităților de către jurnalista Delia Marinescu și pentru scrierea textelor de către scriitoarea Iulia Iordan (tinerii autori aleg ei înșiși personalitățile care să devină eroi de poveste prin argumente prezentate în cadrul atelierelor);
- scrierea poveștilor de către cei 10 tineri;
- intervenția scriitoarei și jurnalistei asupra textelor;
- ilustrarea textelor finale de către 4 ilustratori români, membri ai Clubului Ilustratorilor din România;
- cărțile sunt tipărite în 1800 de exemplare și distribuite în 450 de grădinițe (versiunile digitale ale cărților sunt făcute disponibile în mod gratuit online, pe site-ul www.cualtecuvinte.com);
- cărțile sunt citite împreună cu 5000 de copii din zone dezavantajate din județele Brașov, Dâmbovița, Maramureș, Prahova și Vâlcea;
- au loc 2 webinarii online ținute de cercetătoarea romă Magda Matache (Universitatea Harvard, SUA), la care participă 2250 de educatoare.
- activitățile din grădinițe sunt documentare fotografic și trimise prin grupuri de whatapp și online, în grupul de Facebook Povești pentru diversitate;
- educatoarele evaluează proiectul.


| Rezultatele proiectului
    Psihologice: copiii romi se văd oglindiți în cărți pentru copii și capătă curaj să spună celorlalți că sunt romi.

Educaționale: profesorii au materiale didactice care portretizează pozitiv modele de etnie romă.

Social: profesorii au conștientizat că stigmatizarea copiilor romi are efecte negative pe termen lung, cu un impact mare la nivel personal și social.

Literare: îmbogățirea literaturii românești cu cărți pentru copii ce reflectă diversitatea societății românești.

Iată două dintre nenumăratele păreri primite de la educatoarele beneficiare: „Cu Alte Cuvinte, continuați ceea ce faceți, că faceți excelent. Grădinița în care sunt titulară a fost Grădiniță Pilot. A fost un real succes la noi în grădiniță, unde 90% sunt copii de etnie romă. Vă mulțumesc pentru acest minunat proiect.”

„Împărtășesc azi o răsturnare frumoasă de situație din clasa mea: Deși predau din septembrie într-o comunitate majoritar romă din jud. Sibiu, am avut surpriza să aflu că nu avem niciun elev declarat rom într-o școală cu peste 300 de copii. Am folosit ziua internațională a romilor ca prilej de a povesti despre romi și rolul lor în România și în jurul ei, însă elevii mei au părut complet în negare. La încurajările @Profu' Negoi, am dedicat câte o oră în fiecare joi pentru o poveste inspirațională: am început cu Izabela Stanescu și săptămâna trecută am citit „Să-ți pui o dorință” (povestea lui Connect-R) din proiectul Roma S/heroes. A doua zi, am fost uimită să aud în pauză că o fetiță le spune colegilor săi și apoi mie că ea este romă. Mulțumim frumos pentru munca voastră formidabilă!”


| Bugetul
    69190 LEI

| Parteneri
    Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România, Asociația OvidiuRO, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană Bucureşti.

| Despre organizator
    Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC) contribuie, din 2016 la formarea unei noi generații de profesori și părinți prin cărți și activități de „trezit” copiii, pentru a-i educa în spiritul empatiei, gândirii critice și a luării de poziție în fața nedreptăților. Asociația contribuie la dezvoltarea unei literaturi pentru copii cu personaje care reflectă diversitatea societății românești și la educarea incluzivă a copiilor (3 - 14 ani) pe baza poveștilor create de autori și ilustratori români.

| Website proiect
    https://www.cualtecuvinte.com/roma-sheroes



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes