close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Prin ochii lor



| Organizator:
    ASOCIAȚIA MARRIOLLE
| Sectiune:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    Focusul asociației este intervenția socială, culturală, educativă prin arta păpușarului, dincolo de sfera spectacolului. Iar atunci când vrei să schimbi ceva, începi cu tine, la tine acasă. Asociația își are sediul în sectorul 6, iar comunitatea acestuia este familia noastră extinsă. Întrebând unde putem să ajutăm, am fost îndrumați către tinerii și adulții cu dizabilități, pentru care majoritatea activităților disponibile sunt în cadrul terapiei prin artă și ocupaționale. Modelul caritabil al dizabilității ajunge atât de profund încât nimeni nu contestă faptul că necesitatea unei reprezentări reale în viața socială și culturală a fost înlocuită de lupta pentru securitatea socială de bază.
Întrebarea firească pe care ne-am propus s-o explorăm în cadrul proiectului pentru a putea ajuta pe mai departe a fost: Cine Sunt Ei?


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost valorificarea potențialului creativ al tinerilor și adulților cu dizabilități, cercetarea, documentarea și transmiterea viziunii asupra identității și a incluziunii, contestarea stigmatului față de dizabilități. Cu alte cuvinte, ne-am propus să-i ascultăm și să-i invităm să ne spună CINE SUNT EI, prin ochii lor și ai păpușilor. O contribuție socială, culturală unică a persoanelor cu dizabilități trebuie să apară din dorința lor spontană, liberă de a ne împărtăși sentimentele, experiențele și dorințele, iubirile și ura, plăcerile și suferințele lor.

Prin ochii lor Prin ochii lor Prin ochii lor

| Acoperire
    București, Sector 6

| Rezumat
    Proiectul *Prin ochii lor*, ca și filosofia care i-a stat la bază, poate fi rezumat la principiul lui Ernesto Sirolli pentru o dezvoltare comunitară sustenabilă: ”Dacă vrei să ajuți, taci și ascultă!”.
Timp de 10 săptămâni (august-octombrie 2023), 15 tineri și adulți cu dizabilități au acceptat să se descopere, să-și valorifice resurse interioare și aptitudini, strategii de comunicare și factori de reziliență și să ne dezvăluie Cine Sunt prin intermediul atelierelor creative bazate pe arta păpușarului, tehnici de dramaterapie și teatru forum.
Îndrumați de echipa artistică și asistați de membri ai familiilor, cât și de personalul specializat al Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități S 6, în cele peste 30 de întâlniri-atelier au realizat numeroase creații (desene, colaje, machete din ceramică, marionete, teatru de umbre, umanizarea obiectelor neînsuflețite din mediul înconjurător) și au reușit să-și construiască câte un personaj-păpușă propriu plecând de la trăsături și mesaje personale.
Împreună cu personajele păpuși create, ne-au dezvăluit conexiunea cu mediul înconjurător, locurile și activitățile preferate, investite cu sentimentul de *acasă*, viziunea lor asupra identității personale, sociale și culturale.
Materialele documentate pe parcursul proiectului -peste 1000 de fotografii, colaje, desene, mărturii scrise, înregistrări video și audio- au stat la baza realizării unui film de mediu-metraj ciné vérité, ce conturează portretele participanților, resursele, particularitățile, nevoile și identitatea lor. Subtitrat și accesibilizat, acesta este disponibil online publicului larg.publicul bucureștean a fost invitat la Gala Prin Ochii Lor să vizioneze și două expoziții, una de fotografie și una de schițe, machete și păpuși.


| Date beneficiari direcţi
    15 tineri și adulți cu dizabilități (afecțiuni neuro-motorii, deficiențe de auz, afecțiuni din spectrul TSA; cu vârste între 20-47 ani), 10 membri ai familiei/însoțitori, 8 profesioniști asistență socială
Alți beneficiari direcți: 15 familii ale beneficiarilor cu dizabilități, echipa de proiect și artistică, parteneri de proiect și media, 40 de profesioniști asistență socială, educație, cultură (mese de lucru, grup online), 12 artiști păpușari români și străini în grupul online, 90 de persoane public (personal muzee/instituții vizitate, spectatori eveniment final)


| Activitati
    Metodologie:arta păpușarului.Păpușile sunt extrem de versatile din punct de vedere al tehnicilor și materialelor, sunt pline de metafore și simboluri cognitive, iar prin fizicitatea lor pot învinge orice limite ale corpului uman.
Activități:
- ateliere creative adaptate specificului fiecărui beneficiar: dramaterapie, storytelling, desen, fotografie, improvizație, teatru forum, creație arta păpușarului; beneficiarii au avut libertate deplină în creație, intervenția noastră s-a limitat la propunerea unor tehnici de lucru și ajutor unde a fost necesar în folosirea instrumentelor, uneltelor etc
-artistul păpușar a creat un grup privat de artiști români și străini pe Facebook, unde beneficiarii au fost încurajați să solicite sfaturi creative și să trimită materiale realizate de ei
- împreună cu beneficiarii și păpușile, am explorat orașul și am înregistrat povești și mesaje legate de viziunea, provocările, visurile și speranțele lor, de viața de zi cu zi, locurile și activitățile preferate, pasiunile lor
-pentru profesioniștii interesați de metodologia propusă: 2 mese de lucru susținute de Dr. Emma Fisher, artist păpușar cu dizabilități, doctor în aplicabilitatea artei păpușarului în domeniul dizabilității
- materialele obținute au stat la baza unui film ciné-vérité prezentat publicului la sfârșitul lunii octombrie în cadrul unui eveniment final, alături de expoziții cu lucrările realizate. Filmul a fost accesibilizat (subtitrat și tradus LSR) și este disponibil în mediul online


| Rezultatele proiectului
    Produsele culturale au depășit atât ca volum cât și calitativ estimările inițiale (povestea sectorului 6 animație cu umbre, 2 scenarii de teatru forum, 350 personaje foto).
Beneficiarii și-au dezvoltat aptitudini noi, atât creative cât și transversale, și-au descoperit resurse interioare pe care nu știau că le aveau, iar reușita în construcția unor păpuși profesioniste de la prima încercare a dus la creșterea stimei de sine și a mândriei personale, a lor și a familiilor lor.
Conexiunea lor cu păpușile continuă și astăzi, și individual, dar și ca liant al grupului. S-au dezvoltat prietenii, s-au sudat relații de colegialitate, s-au întărit în anumite cazuri și relațiile cu familia, prin descoperirea unor resurse și abilități pe care nu știau că le au dar și prin dezvăluirea pentru prima dată a unor trăiri personale, aspirații sau temeri.
Dacă la primele ateliere socializarea și curajul de a avea inițiativă, de a-și exprima punctele de vedere, de a glumi chiar erau timide, spre final atmosfera a devenit încărcată de râs, șușoteli, secrete împărtășite, întâlniri cu păpușile și în afara orelor de atelier, atât online cât și fizic.
Beneficiarii au prins curaj și încredere în a relaționa cu mediul extins. O vizită la Teatrul de Comedie s-a transformat într-o provocare artistică pentru artiști după spectacol, o parte dintre beneficiari având păpușile la ei, iar luna aceasta vor participa la un marș internațional virtual de ziua mondială a păpușarilor.
Expoziția *Cartierul meu are viață* a devenit permanentă la Conacul Golescu-Grant.


| Parteneri
    Asociația VAR Cultural, Centru de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități _DGASPC Sector 6, Prim Plan Film SRL

| Despre organizator
    Înființarea asociației este o urmare organică a punctelor de interes comune ale membrilor și colaboratorilor permanenți în dezvoltarea și implementarea de programe educative, sociale și culturale pentru grupuri vulnerabile diverse. Unul dintre obiectivele strategice ale asociației este promovarea și susținerea rolului socio-educativ al artelor și culturii în general, și al beneficiilor artei păpușarului dincolo de sfera spectacolului în special și contribuția acestora la dezvoltarea durabilă.

| Website proiect
    https://marriolle.com/prin-ochii-lor/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes