Începând cu ediția din 2022, GSC include în structura sa o categorie specială: Premiile pentru Impact Social, dezvoltate printr-un parteneriat strategic cu Ashoka România – organizație internațională recunoscută pentru sprijinirea antreprenorilor sociali și clasată în Top 10 ONG-uri de impact global, în mod constant, din 2015 și până în prezent.

Premiile pentru Impact Social completează seria distincțiilor acordate în cadrul Galei Societății Civile, oferind recunoaștere proiectelor care generează schimbări sistemice și care abordează cauzele profunde ale problemelor sociale, nu doar simptomele acestora. Evaluarea acestor proiecte este realizată de un juriu special, format din specialiști în schimbare socială, politici publice, educație și participare civică, selectați în colaborare cu Ashoka România. Această secțiune reflectă credința comună că „Toți suntem creatori de schimbare” și întărește misiunea GSC de a promova proiecte care inspiră și inovează în beneficiul întregii societăți.

 

Cei 5 membri ai Juriului pentru Impact Social sunt:

 

Alina Burlacu - Country Director, Ashoka România

Alina este Country Director a biroului din România Ashoka, o organizație globală pentru susținerea antreprenoriatului social și schimbărilor sistemice, fiind aleasă constant în top 10 cele mai inovative organizații din lume. Ashoka identifică și sprijină antreprenorii sociali de top din toată lumea – Ashoka Fellows – și mobilizează o comunitate globală care învață din modelele lor de inovare pentru a construi o lume în care ”Toți suntem creatori ai schimbării” (Everyone A Changemaker).

Alina este pasionată de tot ce înseamnă dezvoltarea de comunități, antreprenoriat și intraprenoriat, leadership, inovație, sustenabilitate și sănătate mintală. În ultimii ani a lucrat îndeaproape cu diverse comunități de antreprenori, a moderat numeroase evenimente și paneluri, a facilitat ateliere și webinarii pe subiecte legate de business, a fost membru al juriului, membru al advisory board și business mentor în diverse programe de incubare.

 

Diana Berceanu - Program Director, Civil Society and Philanthropy, Romanian American Foundation

Diana Berceanu este Director de Program și coordonator al Departamentului Societate Civilă și Filantropie la Fundația Romano-Americană.

Cu peste 21 de ani de experiență în dezvoltarea ONG-urilor, Diana și-a dedicat cariera susținerii organizațiilor din societatea civilă, de la strategie și management, până la atragerea de fonduri și consolidarea capacității organizaționale.

Are o viziune clară asupra modului în care inițiativele sociale pot crește sustenabil și știe cum să transforme ideile bune în proiecte de impact.

 

Paul Aparaschivei - Senior Manager, Public Policy Emag

Paul Aparaschivei este expert în afaceri corporative și politici publice, cu peste 15 ani de experiență. În prezent, conduce departamentul de politici publice al eMAG, unde rolul său este să aducă împreună oameni din mediul de afaceri, instituții, mediul academic și ONG-uri pentru a contribui la dezvoltarea României prin digitalizare și inovație. Este doctor în Comunicare Politică la SNSPA, cu o lucrare despre comunicarea politică online, și face parte din rețeaua Aspen Fellows.

 

Valentina Ciobanu - Youth participation advocate

Valentina Ciobanu este o tânără activistă civic pentru participarea tinerilor, democrație și drepturile omului, cu o experiență de peste șase ani în sectorul de tineret. În calitate de cofondatoare și coordonatoare a inițiativei civice Pentru Tineri, traduce politicile publice pe înțelesul tinerilor, dezvoltă mecanisme eficiente de participare a tinerilor și a pus bazele unei comunități de tineri dedicați consolidării democrației și protejării drepturilor omului. 

A coordonat campanii de advocacy de impact și a reprezentat vocea generației sale de la nivel local până la cel internațional, fiind inclusiv delegată de tineret a Consiliului Europei la Forumul Mondial al Democrației din 2023, unde a fost și singura vorbitoare româncă. Valentina a contribuit la formarea a sute de tineri activiști civici, printre altele fiind trainer în cadrul cursului „Young Activists for Democracy”, ediția a II-a, organizat de Consiliul Europei. Este autoare a numeroase articole și analize în domeniul tineretului, precum și a Manifestului pentru Sporirea Participării Politice a Tinerilor.

 

Vera Marin - Ashoka Fellow și Co-fondatoarea, De-a arhitectura

Vera Marin are experiență în crearea de mecanisme pentru implicarea profesioniștilor mediului construit în societate. Ca fondatoare a ATU – Asociația pentru Tranziție Urbană (din 2001), dar și ca fondatoare și vicepreședinte De-a Arhitectura (din 2012), a derulat numeroase proiecte de cercetare-acțiune pentru bună guvernare în planificare și proiectare urbană și a contribuit la introducerea educației de mediu construit în școli. 

În 2024, a devenit Ashoka Fellow, ca o recunoaștere pentru impactul social al activităților ei din mediul asociativ. 

Din 2002, în calitate de cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, atrage atenția studenților săi asupra importanței proceselor de colaborare pentru regenerare urbană, politici de locuire și strategii culturale.

 

 

Evaluarea proiectelor eligibile pentru Premiile pentru Impact Social va avea loc în perioada 26 mai - 6 iunie, în a doua etapă a jurizării. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul festivității de premiere, în luna iunie.


***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.