UNICEF și PAM avertizează asupra unei catastrofe iminente, deoarece 71 000 de copii și peste 17 000 de mame sunt sub amenințarea malnutriției acute.
 

Populațiile aflate în Fâșia Gaza sunt în pericol de foamete, deoarece confruntările s-au intensificat din nou, punctele de trecere a frontierei sunt încă închise, iar alimentele sunt îngrijorător de limitate. Foametea și malnutriția s-au intensificat brusc de când, la 2 martie, a fost blocată intrarea tuturor ajutoarelor, ceea ce a dus la anularea progreselor umanitare evidente înregistrate în timpul încetării focului la începutul acestui an.

În conformitate cu raportul Integrated Food Security Phase Classification (IPC) publicat astăzi, 470.000 de persoane din Gaza se confruntă cu foamete catastrofală (IPC faza 5), iar întreaga populație se confruntă cu insecuritate alimentară acută. Raportul estimează, de asemenea, că un număr alarmant de 71.000 de copii și peste 17.000 de mame vor avea nevoie de tratament urgent pentru malnutriție acută. La începutul anului 2025, agențiile estimează că 60.000 de copii vor avea nevoie de tratament.

„Familiile din Gaza suferă de foame în timp ce alimentele de care au nevoie se află la graniță. Nu putem să le aducem din cauza reluării conflictului și a interdicției totale asupra ajutoarelor umanitare impuse la începutul lunii martie”, a declarat directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, Cindy McCain. „Este imperativ ca comunitatea internațională să acționeze de urgență pentru ca ajutorul să ajungă din nou în Gaza. Dacă vom aștepta până după ce foametea este confirmată, va fi deja prea târziu pentru mulți.” 

Raportul IPC pentru Gaza previzionează că reluarea operațiunilor militare, blocada completă în curs de desfășurare și lipsa critică de provizii necesare supraviețuirii ar putea face ca insecuritatea alimentară, malnutriția acută și nivelurile de mortalitate să depășească pragul foametei în următoarele luni.

Marea majoritate a copiilor din Gaza se confruntă cu privațiuni alimentare extreme, după cum au confirmat 17 agenții ONU și ONG-uri în raportul IPC. Împreună cu accesul extrem de limitat la serviciile de sănătate și cu penuria critică de apă potabilă și de salubritate, se prevăd creșteri rapide ale malnutriției acute în guvernoratele Gaza de Nord, Gaza și Rafah.

„Riscul de foamete nu apare brusc. El se manifestă în locuri în care accesul la alimente este blocat, în care sistemele de sănătate sunt decimate și în care copiii sunt lăsați fără strictul necesar pentru a supraviețui.  Foametea și malnutriția acută sunt o realitate zilnică pentru copiii din Fâșia Gaza”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.  „Am avertizat în mod repetat cu privire la această traiectorie și facem din nou apel la toate părțile să prevină o catastrofă.”

Punctele de trecere a frontierei în Gaza sunt închise de peste două luni - cea mai lungă perioadă cu care s-a confruntat vreodată populația - ceea ce a dus la creșterea prețurilor alimentelor în piețe la niveluri astronomice, făcând ca puținele alimente disponibile să fie inaccesibile pentru majoritatea familiilor.

În același timp, peste 116.000 de tone de alimente - suficiente pentru a hrăni un milion de persoane timp de patru luni - sunt deja poziționate în coridoarele de asistență, gata să fie transportate în Gaza. Sute de paleți de tratamente nutriționale vitale sunt, de asemenea, pre-poziționați pentru a fi livrate. Agențiile Națiunilor Unite sunt pregătite să colaboreze cu toate părțile interesate și cu partenerii din domeniul securității alimentare pentru a aduce și distribui aceste produse alimentare și nutriționale de îndată ce granițele se redeschid pentru furnizarea de ajutor corect.

Programul Alimentar Mondial al ONU și UNICEF rămân pe teren în Gaza, gata să livreze ajutoare vitale în conformitate cu principiile umanitare necesare.

La 25 aprilie, PAM și-a epuizat ultimele stocuri de alimente pentru a sprijini bucătăriile cu mese calde pentru familii. Cu o săptămână înainte, toate cele 25 de brutării sprijinite de PAM s-au închis, deoarece făina de grâu și combustibilul pentru gătit s-au epuizat. În aceeași săptămână, coletele alimentare PAM pentru familii - cu rații alimentare pentru două săptămâni - au fost epuizate. UNICEF continuă să furnizeze apă și servicii nutriționale esențiale, dar stocurile sale pentru prevenirea malnutriției s-au epuizat, iar stocurile pentru tratamentul terapeutic al malnutriției acute sunt extrem de reduse.

UNICEF și PAM îndeamnă toate părțile să acorde prioritate nevoilor civililor, să permită intrarea imediată a ajutoarelor în Gaza și să își respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional umanitar.


Materiale multimedia: https://weshare.unicef.org/Package/2AM408CFAR_Z  

 

***

 

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok, X și WhatsApp.