„Evenimentul este organizat cu ocazia celebrarii a 550 de ani de la fondarea Hanatului Kazah si a zilei primului presedinte al Republicii Kazakhstan. Pentru publicul autohton, festivalul reprezinta o ocazie inedita de a descoperi autenticitatea si farmecul unui popor diferit si indepartat, dar cu similitudini istorice cu care vor rezona: numeroasele lupte pentru independenta si crearea statului modern.” - a declarat E.S. Daulet Batrashev, Ambasador al Republicii Kazahstan in Romania.

“De 8 ani suntem partener al statului roman si investitor strategic in industrie si economie, reusind sa consolidam podul energetic Romania - Kazahstan. In calitate de parteneri principali ai festivalului de film facem cunoscuta si cultura si limba unui popor  cu o identitate formata in sute de anii de incercari istorice.” - a declarat Catalin Dumitru, Vicepresedinte KMG International.

Cele 9 filme din program fac o radiografie a peste 500 de ani de bogata cultura si istorie kazaha, cu teme variate - legaturile de familie, dragoste, singuratate, eroism, solidaritate si lupta pentru libertate. De la invaziile dzungarilor poporul kazah trece prin experienta razboiului, a sclaviei, a muncii fortate, a saraciei, a uciderii membrilor familiei si a arestului. Cu toate acestea, speranta si curajul razbat si dau nastere unor razboinici si lideri care schimba cursul istoriei.

In cele patru zile de proiectii cu acces gratuit, publicul va avea ocazia sa vizioneze urmatoarele filme: Calea Liderului (4 parti), Nomad, Taramul promis, Oastea lui Myn Bala, Kyz Zhibek si Birzhan Sal. 

Brosura Festival

Partenerii institutionali ai festivalului sunt Uniunea Cineastilor din Romania si studiourile Kazakh Film. Trailerul festivalului este disponibil aici. 
 
***
Despre Kazahstan
Istoria bogata a acestui stat situat in Asia Centrala, dateaza inca din epoca de piatra cand triburile nomade au populat regiunea, iar primele semne ale unei identitati nationale kazahe distincte au aparut incepand cu sec. al XV-lea. (http://550kazakhan.kz/?lang=ru).
In prezent, Kazahstanul reprezinta a 9-a tara din lume ca dimensiune si are o populatie de peste 17 milioane de locuitori, diversificata din punct de vedere cultural si etnic (peste 130 de grupuri etnice), in mare parte datorita masivelor deportari de pe vremea conducerii lui Stalin.
Kazahstanul este o tara bogata in resurse naturale - cantitati insemnate de petrol, gaze naturale, carbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur, uraniu (locul 3 in lume). Kazahstanul este cel mai mare producator de petrol din Asia Centrala.

Despre KMG International
Prin cele 52 de companii membre, KMG International desfasoara operatiuni majore in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale in 15 tari (12 piete principale), fiind un important jucator in regiunea Marii Negre.
In Romania, Grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiesti – cea mai veche unitate de profil in functiune (1905), dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL, 7 depozite. 
KMG International, detinut integral de compania nationala KazMunayGas Kazahstan, sustine din 2009 initiative ce au ca scop promovarea culturii si identitatii romanesti in Kazahstan (prin parteneriatul cu Asociatia Dacia, infiintata de vorbitorii de limba romana din regiunea Karaganda), dar si a culturii kazahe in Romania, prin acest festival, dar si alte demersuri – de exemplu: sprijinirea concertelor pianistului Amir Tebenikhin si a violonistei Zhibek Mussurgaliyeva in cadrul Concursului si Festivalului George Enescu.