Raportul de Sustenabilitate al IKEA Group pentru anul financiar 2016 arată un progres important în îndeplinirea obiectivelor din strategia People & Planet Positive și continuarea investițiilor pe termen lung în sustenabilitate. Un cadru financiar de 1 miliard de euro, anunțat ieri, conduce la investiții alocate pentru sustenabilitate de peste 3 miliarde de euro.
 
Într-un an critic pentru combaterea schimbărilor climatice, IKEA Group a făcut progrese mari către îndeplinirea obiectivului de a produce toată cantitatea de energie regenerabilă necesară pentru consumul operațiunilor sale până în 2020. Cu noi ferme eoliene în Polonia, alături de cele deja existente în SUA, care au devenit operaționale anul acesta, IKEA Group produce energie regenerabilă care acoperă 71% din consumul de energie din anul financiar 2016.1

„Sunt foarte multe oportunități la care pot contribui și de care pot beneficia afacerile inovatoare, în dezvoltarea economiei sustenabile. Ghidați de viziunea IKEA de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cei mai mulți oameni, suntem hotărâți să avem un impact pozitiv asupra oamenilor și planetei,” a declarat Peter Agnefjäll, Președinte și CEO IKEA Group.

IKEA Group a alocat peste 3 miliarde de euro pentru investiții în sustenabilitate. Acestea includ un cadru financiar de 1 miliard de euro, anunțat astăzi, pentru a asigura acces pe termen lung la materie primă sustenabilă prin investiția în managementul respoinsabil al pădurilor, precum și în companii active în reciclare, dezvoltarea energiei regenerabile și a biomaterialelor. De asemenea, include 1,5 miliarde de euro investiți în proiecte de energie solară și eoliană începând cu 2009 și 600 de milioane de euro alocați pentru investiții în independența energetică.

IKEA Group își dorește de asemea să îi inspire și să îi ajute pe consumatori să ducă o viață mai sustenabilă acasă. Compania înlocuit întreaga gamă de iluminat cu LED, iar în anul financiar 2016 a vândut aproximativ 80 de milioane de becuri LED. Dacă toţi consumatorii ar înlocui becurile obișnuite cu becuri LED, ar salva suficientă energie pentru a alimenta cu energie electrică aproximativ 650.000 de case pentru un an.2

Alte rezultate din Raportul de Sustenabilitate al IKEA Group pentru anul financiar 2016:

·       Lansarea unor produse pentru energie solară pentru casă în trei țări.

·       Aprovizionarea cu 100% bumbac și 61% lemn din surse sustenabile pentru produsele IKEA.3

·       Renunțarea completă la folosirea de polistiren expandat (EPS) în pachetele plate IKEA și înlocuirea lui cu materiale din fibre, reciclabile în totalitate.

·       Continuarea eforturilor de a crea un mediu de lucru incluziv unde toţi angajații noștri, inclusiv angajații care fac parte din comunitatea LGBT, se pot simți ei înșisi.

·       Împărțirea rezultatelor de business cu angajații noștri, prin alocarea a 108 milioane de euro pentru programul de loialitate al angajațilot Tack! și 335 milioane de euro pentru programul de recompensare prin oferirea de bonusuri, un total de 443 milioane de euro în timpul anului.

·       48% dintre manageri sunt femei.

„Am făcut progrese semnificative către obiectivele din People and Planet Positive, dar încă mai avem mute de făcut. Ne dorim să conducem compania cu pasiune și obiective clare către o lume mai sustenabilă și egală,” a declarat Steve Howard, Chief Sustainability Officer, IKEA Group

IKEA România s-a implicat în mai multe proiecte de sustenabilitate în anul financiar 2016:

·         Magazinul IKEA din București a investit 2,5 milioane de euro în 2016 pentru eficiența energetică a clădirii, parte dintr-un proiect de modernizare a întregului magazin, ce s-a desfășurat în ultimii 6 ani.

·         Proiectul SOS Satele Copiilor a fost continuat prin mobilarea unei case (2 bucătării, 8 băi, 8 dormitoare și 2 camere de zi).

·         126 de elevi au vizitat magazinul IKEA din Băneasa printr-un program de educație.

·         Magazinul IKEA din România a oferit ajutor în criza refugiaților, prin donarea unor bunuri esențiale, în valoare de 46.000 euro, către UNICEF și UNHCR Serbia pentru refugiații care au tranzitat această țară.

·         IKEA România a donat produse de mobilier și accesorii în valoare de 9.000 de euro către spitale, maternități, activități educaționale pentru copiii cu autism și o tabără de vară pentru copiii bolnavi de cancer.

·         Peste o tonă de textile a fost donată ca materie primă către antreprenori sociali și ONG-uri și peste o mie de produse de mobilier și accesorii au fost donate unor ONG-uri.

·         În acest an financiar, vom lansa Fondul IKEA pentru Mediul Urban – granturi pentru proiecte comunitare de mediu, sociale și educaționale, care vor fi oferite în 2017.