• În ultimii 8 ani, 13.500 de formulare de redirecționare a 2% din impozitul pe venit către o organizație neguvernamentală sau unitate de cult au fost colectate în cadrul campaniei din sediile OMV Petrom • Aproape 72% din cei care au redirecționat în 2018 au vrut să susțină o cauză importantă pentru ei sau au vrut să ajute o persoană bolnavă/nevoiașă • Dintre angajații OMV Petrom care nu au redirecționat în 2018, 62% au uitat, nu au avut timp sau nu au știut ce organizație sau unitate de cult să susțină. 
 
Context 
De 11 ani, OMV Petrom promovează în rândul angajaților prevederea din Codul Fiscal care permite redirecționarea de până la 2% din impozitul pe venit către o organizație neguvernamentală (asociație, fundație) sau unitate de cult. Începând cu 2011, compania a facilitat completarea și depunerea formularelor 200 și 230 direct la locul de muncă, prin intermediul unor puncte de colectare amenajate în peste 30 de sedii ale companiei. 
 
Până în prezent, angajații OMV Petrom au depus peste 13.500 de formulare în cadrul Campaniei 2%, pentru a susține oganizații din domenii diverse – de la sănătate și dezvoltare comunitară, până la mediu, educație și protecția animalelor. 
 
În luna iunie 2018, compania a derulat și un studiu în rândul angajaților privind Campania 2% și folosirea Prevederii 2%, la care au răspuns 663 de angajați OMV Petrom, din București și alte 9 zone din țară în care compania își desfășoară activitatea. 
 
Aproape toți angajații OMV Petrom participanți la studiu – peste 99% – au auzit de Prevederea 2%, iar mai mult de 66% dintre aceștia au răspuns că sunt bine și foarte bine familiarizați cu mecanismul de redirecționare.
 
Totodată, peste 83% dintre angajații chestionați au declarat că au redirecționat anul acesta 2% din impozitul pe venit către o organizație neguvernamentală sau unitate de cult. 
 
De ce nu redirecționează?
Aproape 17% dintre angajați au declarat că nu au redirecționat anul acesta. Cei mai mulți pentru că au uitat (26%), nu au avut timp (20%) sau nu au știut ce organizație sau unitate de cult să susțină (aproape 16%).
 
De ce redirecționează?
42% dintre angajații OMV Petrom care au răspuns la această întrebare au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit din dorința de a susține o cauză importantă pentru ei, răspunsurile deschise evidențiind diverse arii de interes: 
 
Am vrut să susțin munca depusă de un sportiv de performanță.
 
Am vrut să ajut maternitățile în dotarea cu incubatoare pentru născuții premature.
 
Am vrut să susțin o entitate implicată în dezvoltarea durabilă a comunității.
 
Am vrut să susțin o cauză importantă pentru sănătatea acestei țări.
 
De asemenea, aproximativ 29.5% dintre cei care au răspuns au făcut redirecționarea pentru a sprijini o persoană bolnavă/nevoiașă, în timp ce 20% spun că au folosit Prevederea 2% pentru a răspunde unei solicitări venite din partea unei organizații sau unități de cult. Aproape 8% dintre angajații OMV Petrom spun că au redirecționat ținând cont de recomandarea unui prieten, cunoscut sau rudă. 
 
În ceea ce privește categoria de entități susținute, 89% au făcut redirecționarea spre o organizație neguvernamentală, în timp ce aproape 11% au susținut o unitate de cult. 
 
Cum redirecționează?
10.5% dintre cei chestionați au depus formularul direct, personal sau prin Poștă, la Administrația Financiară. Aproape 57% dintre angajați preferă să dea formularul unei alte persoane care să îl depună în locul lor: 37%, unui reprezentant al organizației susținute, 20% unui coleg, prieten sau rudă. 
 
În 2018, cei mai mulți angajații care au redirecționat 2% prin intermediul punctelor de colectare din sediile OMV Petrom au susținut organizații care derulează proiecte în domeniul sănătății (36%) și al dezvoltării comunitare (15%).