- Gala Societății Civile x Ashoka România -

Astăzi lansăm Etapa 2 a seriei Monitorizare de Impact, un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Pentru primul interviu din această etapă ni s-a alăturat Andreea Hofer – Director Programe @Asociația MaiMultVerde și ne-a povestit despre evoluția proiectului Pădurea Comunitară Cama în 2023.

1. Cum vedeți demersul proiectului vostru în anul 2023?

Miza naturii este cartea cu care statele cu cei mai fericiți cetățeni au reușit să echilibreze lipsa climei prielnice și cea a resurselor locale.

Efortul de a pune în mișcare o pădure naturalistă și nu una antropică este unul cu foarte mare valoare pentru viața naturală, habitatele de mal de apă și fauna, avifauna locală și de tranziție. Așadar, în 2023, continuăm plantările și lucrările de întreținere cu voluntari și echipe silvice de două ori pe an. În vara lui 2022, din cauza secetei extreme, am luat decizia să intervenim cu udări manuale direct din apa Canalului Cama, având doua pompe și desigur acordul Apelor Romane pentru a putea pompa. Acțiunea de udare a crescut simțitor șansele ca puieți care au suferit de la seceta prelungită să revină în forță. Vom continua să facem asta și în 2023, cu pliviri și săpături la vatra fiecărui arbore. Completările le facem pe baza evaluărilor necesității densității respectând metoda Miyawaki (diversitate și densitate). În scopul de a nu distruge microorganismele din sol și de a păstra habitatele existente, am ales metoda "no tilling" adică fără sacrificare sau arătură. Este o tehnică sustenabilă și ecologică de a introduce specii de arbori și arbuști punând natura într-un curs firesc al căutării echilibrului, ceea ce generează creșteri rapide.

Pe de altă parte, nivelul de înțelegere și apreciere a potențialului și beneficiilor unui astfel de proiect este foarte limitat, mai ales la Giurgiu. Tuturor le place o melodie bună, fie că e despre sustenabilitate, ecologie sau copii... Dar când se oprește muzica realizezi că nu fredonează nimeni refrenul.

Sperăm deci foarte mult ca, în timp, Pădurea Comunitară Cama să devină realitate. Ea are potențialul necesar să devină un generator de venituri pentru administrația locală și pentru comunitate, iar viziunea de viitor poate atinge atât de multe aspecte ale vieții giurgiuvenilor din orice categorie socială sau vârstă. Dar, în opinia noastră, totul depinde de asumarea pe termen lung a acestui demers. În primul rând, ar fi ideal ca autoritățile să își asume angajamente ce sunt legal transferate altor administrații pentru următorii 20 de ani cel puțin.

2. Ce îmbunătățiri aveți în proiect față de 2021-2022?

Mai mult advocacy la nivel local în scopul mobilizării giurgiuvenilor în jurul Pădurii Comunitare Cama este una dintre îmbunătățirile aduse proiectului. Obiectivul nostru este ca giurgiuvenii să afle despre existența sa într-un număr din ce în ce mai mare, să-i înțeleagă importanța și să se implice în protejarea sa. Astfel, pe parcursul anului 2023 vom organiza o serie de evenimente comunitare, precum: igienizări cu voluntari din companii și comunitate locală (martie), ore de educație în aer liber cu ocazia Săptămânii verzi (aprilie), plantări cu voluntari (aprilie).

În plus, am constituit un mini-grup de lucru la Primăria Municipiului Giurgiu format din reprezentanți ai MMV, ai direcțiilor de patrimoniu și urbanism, arhitect peisagist, în cadrul căruia organizăm întâlniri periodice.

În cursul acestui an se va finaliza procedura includerii suprafeței plantate în Registrul Spații Verzi, o îmbunătățire majoră de status a Pădurii Comunitare Cama, prin care primăria își asumă pe termen lung întreținerea și protejarea sa.

3. Care sunt 3 obiective principale pe care le-ați setat pentru proiectul vostru pentru anul 2023?

  • Implicarea cât mai multor giurgiuveni în activitățile planificate anul acesta; ne propunem ca, pe cât posibil, să nu mai apelăm la voluntari din București, astfel încât participanții la evenimentele organizate de-a lungul anului să fie exclusiv din Giurgiu și din zonele învecinate;
  • Implementarea unor soluții de management eficent al deșeurilor în colaborare cu primăria (prin operatorul de salubritate local) și poliția locală;
  • Includerea Pădurii Comunitare Cama într-un proiect mai amplu, de valorificare durabilă a unui segment de 40 de km pe malul Dunării, ca punct terminus al „Ecorutei Dunărene”, viitor traseu ecoturistic realizat printr-un proiect finanțat de Active Citizens Funds.

  • Monitorizarea de Impact
    va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

    ***

    Ashoka
    este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

    Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.