Cele două spații expoziționale care găzduiesc proiectul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția și-au deschis porțile pe 8 și 9 mai, marcând începutul proiectului „Human Scale”, care propune o lectură critică și sensibilă asupra felului în care oamenii au fost imaginați în arhitectura secolului XX și asupra modului în care clădirile pot fi regândite astăzi, la scară umană.

Realizat de artistul Vlad Nancă și Muromuro Studio (Ioana Chifu și Onar Stănescu), și curatoriat de Cosmina Goagea, proiectul ocupă două spații expoziționale distincte, dar interconectate: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.

Deschiderea oficială a avut loc pe 8 și 9 mai, în prezența echipei artistice, a autorităților române, a reprezentanților instituțiilor culturale implicate, precum și a unui număr mare de profesioniști din domeniul arhitecturii și artelor vizuale. Din 10 mai, expoziția este deschisă publicului larg și poate fi vizitată până pe 23 noiembrie 2025.

„Participarea României la cea de-a 19-a Expoziție Internațională de Arhitectură - La Biennale di Venezia invită la introspecție prin reconectarea la om. Relația acestuia cu mediul arhitectural este reflectată în modul în care figura umană apare în desenele de arhitectură din România de-a lungul ultimului secol și în interpretarea acestora în arta lui Vlad Nancă.”, spune Attila Kim, comisarul României pentru Bienala de Arhitectură de la Veneția.

În Pavilionul României, publicul este invitat să parcurgă o instalație care aduce în prim-plan zece siluete sculpturale la scară reală, realizate de Vlad Nancă și inspirate din desene de arhitectură din secolul trecut. Acestea intră în dialog cu o selecție cronologică de desene semnate de arhitecți români din secolul XX, reunite într-o istorie condensată a spațiului construit și a figurii umane din proiectarea arhitecturală.

Vlad Nancă, artist: „Oamenii sunt elementul care unifică desenele de arhitectură, depășind granițele timpului. Privind felul în care au fost reprezentați oamenii de-a lungul secolului XX, ne dorim să subliniem importanța lor esențială în arhitectura secolului XXI și să provocăm vizitatorii să privească diferit mediul construit și să se întrebe cum funcționează arhitectura pentru oameni.”

Instalația centrală, concepută de Muromuro Studio, este alcătuită din foi translucide de mari dimensiuni care ghidează discret mișcarea vizitatorilor și redesenează spațiul. Această inversare de perspectivă mută atenția de la volum la prezența umană, de la clădire la relație.

Ioana Chifu & Onar Stănescu, Muromuro Studio: „Instalația inversează focalizarea: arhitectura «dispare», iar interacțiunea umană este adusă în prim-plan. Pereții devin spații de dialog între siluetele umane desenate și figurile estompate ale vizitatorilor. Instalația modifică subtil percepția prin schimbări de scară, focus și ambiguitate, creând un spațiu meditativ în care publicul își poate reconsidera relația cu mediul construit și reflecta critic asupra viitorului arhitecturii.”

La Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, Human Scale continuă sub forma unei arhive deschise ce reunește peste 300 de desene de arhitectură, semnate de arhitecți români din secolul XX, reproduse în dosare disponibile pentru consultare. Expoziția este organizată pe decenii și este accesibilă vizitatorilor într-un spațiu conceput pentru interacțiune și apropiere directă de materialul documentar.

Cosmina Goagea, curatoarea Human Scale: „Suntem în situația de a regândi felul în care facem arhitectură pentru un mediu alterat. De asemenea, așa cum știm, unul dintre efectele arhitecturii este modelarea vieții sociale în sine. Expoziția Human Scale urmărește o recuperare a dimensiunii umane a arhitecturii, pentru o abordare a profesiei mai conștientă de puterea sa de a materializa mesaje politice, culturale și ideologice, modelând astfel lumea în care trăim.”

Expoziția a fost remarcată încă din primele zile pentru coerența discursului curatorial, forța vizuală a instalației și caracterul accesibil al arhivei. „Human Scale” propune o apropiere lucidă și emoțională de arhitectura secolului trecut, prin ochii omului de azi.

„Human Scale” poate fi vizitată până pe 23 noiembrie 2025 în cele două spații din Veneția, în cadrul Bienalei de Arhitectură.

 

 

Human Scale

Expozanți: Vlad Nancă & Muromuro Studio (Ioana Chifu, Onar Stănescu)
Curatoare: Cosmina Goagea
Comisar: Attila Kim

 

Echipă

Coordonatoare proiect: Corina Bucea

Producătoare executivă: Ana Ciobanu

Coordonatoare finanțări strategice: Suzana Vasilescu

 

PR internațional: Sam Talbot

Art director: Otilia Fiastru

Comunicare: Vlad Tăușance

PR: Simona Rădoi

Social Media: Andreea Ilie

 

Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român, Uniunea Arhitecților din România

Producător: Arrogant Films

Co-producători: Galeria Suprainfinit, Asociația Nodul Creativ

 

Parteneri privați: Linde Gaz Romania, UniCredit Bank, Voxility, Procema, KPMG Romania,

Greentek Lighting, Monumental Iconic, Mavericks, Ami Amalia, Mellow, MUSO, Normal

Beer, Signal Iduna Asigurări, Asigest Broker Asigurare

 

Adrese: Pavilionul României, Giardini della Biennale (Sestiere Castello, 30122, Veneția) și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică

(Campo Santa Fosca, Palazzo Correr, Cannaregio 2214, Veneția)

 

Expoziția: 10 mai – 23 noiembrie 2025

Preview: 8 – 9 mai 2025

 

***

 

Website oficial: www.humanscale2025.ro
Social Media: Instagram | Facebook | TikTok

 

Vlad Nancă (n. 1979, București) a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, în cadrul Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică. În lucrările sale timpurii, Vlad Nancă utilizează simboluri politice și culturale pentru a explora nostalgia și transformările societății, pe fundalul istoriei recente a României și Europei de Est, marcată de tranziția postcomunistă și ascensiunea capitalismului agresiv la începutul anilor 2000. În practica sa recentă, Nancă investighează spațiul în multiple forme - de la spațiul public și arhitectură până la spațiul cosmic - folosind în mod constant materiale de arhivă și referințe din istoria artei și arhitecturii, pentru a construi lucrări cu subiecte unice, materializate în sculpturi și instalații.

 

Muromuro Studio este un birou de arhitectură și design fondat de Ioana Chifu și Onar Stănescu, care acoperă o gamă variată de tipologii: de la spații publice și locuințe private, la spații comerciale și design de obiect. În 2022, activitatea studioului s-a extins odată cu deschiderea Galeriei Grotto, un spațiu dedicat artelor contemporane și designului. Această inițiativă le-a permis să se concentreze pe designul de expoziții și pe activitatea curatorială, explorând în profunzime intersecția dintre artă și design. Pe lângă practica arhitecturală, Muromuro Studio este profund implicat în designul de mobilier, creând piese care experimentează cu forme geometrice îndrăznețe, materiale brute și detalii rafinate - într-un echilibru între funcționalitate și expresie artistică.

 

Cosmina Goagea este arhitectă, curatoare și cercetătoare în cadrul programului doctoral al Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Începând din 2000, activitatea ei de cercetare și curatoriat este exată pe expoziții muzeale, arta ca practică urbană, place-making prin intervenții culturale, transformarea orașului de jos în sus, arhitectura regenerativă, politici culturale bazate pe cultură și arta contemporană. Este directoarea artistică a platformei Zeppelin – platformă de comunicare și acțiune în domeniul arhitecturii și urbanismului. A fost recompensată cu Premiul DASA al Academiei Europeane a Muzeelor(2021), BigSEE Design Award (2019 și 2022), și a fost nominalizată la Premiul European pentru Spațiul Public Urban (2011) și la Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe (2024).